PRVA KAVA VIŠE ŠTETI

Ukoliko imate problema s ovulacijom i debljanjem, možda trebate prestati piti jutarnju kavu


Vedrana Sunko
27.08.2019.08:00
Ukoliko imate problema s ovulacijom i debljanjem, možda trebate prestati piti jutarnju kavu
iStock

sažeto

Kava može prouzročiti povećanje nivoa šećera u krvi i inzulinsku rezistenciju, a ako se pije hladna, za 70 posto je manje kisela


Vedrana Sunko
27.08.2019.08:00

Ništa ne miriše ljepše od prve jutarnje kave, no možda bi trebalo promisliti dvaput prije nego je ujutro pristavimo.

Studija objavljena u digitalnom izdanju knjižnice Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kava koja se pije na prazan želudac, posebno kod žena, loše djeluje na zdravlje.

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u tijelu najviši je ujutro kada se budimo i najniži navečer. „Ispijanje kave rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše djeluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme, objašnjava nutricionistkinja Carlyn Rosenblum.

iStock

„Konzumiranje kofeina, kada je nivo kortizola najviši, potiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, vjerujemo da ima veze s utjecajem kave na određene vitamine i minerale u tijelu" zaključuje  Rosenblum i upozorava:

„Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcioniranje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga tijelo stalno luči. Ovo može dovesti do povećanog nivoa šećera u krvi i do inzulinske rezistencije“

 Osim što potiče dodatno lučenje kortizola, kava na prazan želudac može uzrokovat probavne probleme i povećati nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kava za 70 % manje kisela od tople.

Ako ustajete oko sedam sati ujutro, najbolje je popiti prvu kavu između 9.30 i podneva, kada je nivo kortizola prirodno nizak. Naravno, važno je prije toga jesti.

S obzirom na kiselost kave, dobro je doručkovati namirnice bogate kalcijem poput badema, jogurta ili cia sjemenki koje neutraliziraju kiselost, savjetuje Rozenblum. Ako pijete kavu u ovo vrijeme, dobit ćete potrebni poticaj i energiju.

kava

hormoni

dijabetes

žensko zdravlje

nutricionizam

newsletter

Prijavite se na Newsletter