Sve se ostvarilo

U vrijeme uspona nacizma njemačka novinarka zapisivala je snove Berlinčana. Rezultati do kojih je došla su uistinu zastrašujući


Mia Mitrović
17.09.2019.17:40
U vrijeme uspona nacizma njemačka novinarka zapisivala je snove Berlinčana. Rezultati do kojih je došla su uistinu zastrašujući
Gettyimages

sažeto

Berlinska novinarka Chalotte Beardt zabilježila je sadržaj snova 300-njak poznanika koji su u njima predvidjeli užase holokausta. Slično je zabilježio i Jung 


Mia Mitrović
17.09.2019.17:40

Nakon što je Hitler 1933. osvojio vlast, berlinsku novinarku Charlotte Beradt svake su noći mučile stravične noćne more iz kojih se u kasne sate budila okupana znojem. Jedne noći, nakon što se probudila iz sna u kojem bježi od njemačkih jurišnika pala joj jena pamet zanimljiva stvar.

'Što ako nisam jedina? Što ako i drugi ljudi sanjaju ovakve grozore', upitala se novinarka te počela bilježiti snove svojih prijatelja i poznanika. Od 1933. pa sve do 1939. kada je zbog svog židovskog podrijetla sa suprugom emigrirala u SAD skupila je pozamašan broj snova Berlinčana.

Zahtjevan zadatak

Ispalo je da je bila u pravu. Svi su imali noćne more koji su na neki način nagoviještali skori početak Drugog svjetskog rata i užase holokausta. Jedan liječnik sanjao je da mora 'ukinuti zidove' svoje ordinacije, jedna gospođa sanjala je nacističke batinaše koji joj upadaju na izvedbu Mozartove ‘Čarobne frule’, odmah nakon stihova ‘to je sigurno vrag’ – jer je ona u tom trenutku pomislila na Hitlera.

Profimedia

Česti su bili snovi o pobuni. neki su sanjali kako skidaju svastiku, no ona bi se opet pojavljivala, a nisu bili rijetkost ni erotski snovi o Hitleru. Znimljivo, samo jedan san govori o Hitlerovom ubojstvu. Ubojstva, smrt, čizme koje koračaju i eksplozije sačinjavali su snove Berlinčana u prvim godinama nacizma.

Bilježenje tuđih snova nije bio lak zadatak. Više je puta zabilježila snove o tome kako je zabranjeno sanjati, a mnogi os 'sanjača' bojali su se da zbog toga što pričaju o svojim snovima, čine nešto ilegalno i opasno.

Usprkos tome, pošlo joj je za rukom skupiti snove od 300-ak Berlinčana. Među njima je bilo njenih kolega novinara, studenata, odvjetnika, kućanica, tvorničkih radnika...

Slična stvar dogodila se i Jungu

U izbjeglištvu u New Yorku Charlotte se priključila kružoku berlinskih židovskih izbjeglica koji su između ostalih činili i njena dobra prijateljica filozofkinja Hannah Arendt i Heinrich Blücher. Tijekom rata ljevičarski magazin Free World objavio je članak o njenom istraživanju, a Hanna Arendt ju je kasnije nagovorila da ih objavi u knjizi koja je u njemačkoj izašla 1966. Ubrzo je prevedena na brojne jezike. Hrvatsko izdanje Snova pod Trećim Reichom objavila je knjižara Ljevak 2015.

Zanimljivo, sličnu stvar u svojim dnevnicima opisuje i švicarski psiholog i psihijatar Carl Gustav Jung. U godinama prije početka Drugog svjetskog rata, zapisivao je 'izboje' sadržaja snova i vizija koje su mu govorili pacijenti. I oni su upućivali na dolazak katastrofe, još jednog rata, svjetskog sukoba ideologija.

Njegovi klijenti i prijatelji sanjali su Nibelunge, Wotana, Rajnu, mitske sadržaje, a nekoliko je godina nakon toga došlo do masovnog ludila. Zbog takvih su zapisa Junga, psihoanalitičara koji je otkrio „kolektivno nesvjesno“, zajednički prostor snova i simbola koje dijele zajednice, nacije i cijelo čovječanstvo, neki pogrešno prozvali nacistom, što on nije bio (neki od njegovih najboljih učenika bili su Židovi), nego je samo primijetio da Njemačka tone iz razuma u iracionalno, da ljude „poklapa“ sadržaj snova koje nisu proživjeli ni razumjeli.

nacizam

Treći reich

snovi

Charlotte Beardt

Carl Gustav Jung

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter