ŽELITE NAPUSTITI SVE I OTIĆI ČUVATI OVCE?

Na udaljenom otoku zapošljavaju pastire za plaću od 15 000 kuna, još se stignete prijaviti


Vedrana Sunko
08.07.2019.08:00
Na udaljenom otoku zapošljavaju pastire za plaću od 15 000 kuna, još se stignete prijaviti
Profimedia

sažeto

Udaljeni otok na samom vrhu otočja Orkney u Škotskoj traži pastira za njihovu posebnu vrstu ovce 


Vedrana Sunko
08.07.2019.08:00

Za sve one koji prijete da će ostaviti sve i otići čuvati ovce evo i prilike

Sjeverni Ronaldsay, udaljeni otok na samom vrhu otočja Orkney u Škotskoj traži pastira za njihovu posebnu vrstu ovce. Konkretno, traže osobu koja će osigurati da ovce ne skaču preko ograde, pojedu pogrešnu biljku ili zalutaju na opasne litice. Kako piše britanski Metro, potencijalni kandidati se stvarno moraju razumjeti u ovce i to nije nešto što mogu blefirati na razgovoru za posao.

Čuvar ovaca neophodno je potreban zato što treba obnoviti poseban debeli zid koji čuva poljoprivredne površine od ovaca kako ih one ne bi uništile. Osim toga, zid štiti i ovce od trovanja bakrom. Naime, ove ovce se najviše hrane morskom travom i hrana s kopna im može ozbiljno nauditi.  

Uz sve nabrojan, spriječit će ovu specifičnu vrstu ovaca od parenja s drugim vrstama, čime bi mogle upropastiti svoje naslijeđe. Sve je to vrlo važno za Orkney vrstu, čije meso nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla.

 Čuvar ovčjeg nasipa, kako službeno glasi naziv radnog mjesta, ima zadatak održavanja tog zida, a istovremeno mora paziti da ovce ne prijeđu granicu tijekom čitavog procesa. Sami zid je trenutačno u derutnom stanju i lako ga je preskočiti pa im treba netko da pripazi na ovce. Međutim, za posao je potrebno i dobro poznavanje gradnje suhozida i generalno popravljanje zidova.

Posao zahtijeva 35 sati rada tjedno, plaća je za britanske prilike relativno skromnih,  21.840 funti godišnje što iznosi oko 180.000 kuna. Poslodavac, Zaklada North Ronaldsay se nada da će posao trajati oko tri godine kako bi zid bio potpuno obnovljen. 

Traže kandidata dobre fizičke spreme, što je očito samo po sebi jer posao zahtijeva cjelodnevno popravljanje zida i proganjanje ovaca, dobre komunikacijske vještine i iskustvo u upravljanju projektima. 

U oglasu za posao također piše da je neophodna spremnost na konstruktivnu suradnju s lokalnom zajednicom te da kandidati moraju moći raditi uz veliku razinu samoinicijative. Oglas je otvoren za prijave do 8. kolovoza.

radno mjesto

oglas za posao

ovce

čuvanje ovaca

pastir

newsletter

Prijavite se na Newsletter