VIDEO: ŽIVE S LEŠEVIMA SVOJIH NAJBLIŽIH

U ovom selu obitelji slave mrtvace: Za njima nikad ne plaču, već ih presvlače i izvode na ulice zbog bizarne tradicije


100posto
17.01.2018.08:05
U ovom selu obitelji slave mrtvace:  Za njima nikad ne plaču, već ih presvlače i izvode na ulice zbog bizarne tradicije
Profimedia

sažeto

U posljednje dvije-tri godine festival je izazvao pomamu svjetskih medija, a glas o njemu se proširio uslijed ekspanzije digitalizacije i društvenih mreža


100posto
17.01.2018.08:05

Za horor seriju "Walking dead" u kojoj se ljudi na planeti bore s milijunima zombija, vjerojatno ste čuli. No jeste li znali da danas, dakle, u 21. stoljeću postoje obitelji koje u jednom selu u Indoneziji žive sa svojim preminulim članovima?

Profimedia

Naime, u mjestu Tana Toraja koje se nalazi na poluotoku Južni Salawesi zaista postoji veliki broj obitelji koji se ne odriču beživotnih tijela svoje rodbine.

Profimedia

Za njih postoje specijalne kuće, koje lokalni stanovnici zovu "tangkonan".

Profimedia

One su sagrađene isključivo za smrt i tijela preminulih, a u njima obitelji čuvaju tijela svojih pokojnika.

Kad dođe vrijeme za to, a i to postoji u tamošnjoj tradiciji, oni tijela bližnjih donose u kuću, ritualno ih presvlače u novu odjeću i odvode u šetnju. To se sve događa u sklopu velikog festivala Manene.

Profimedia

Te šetnje su za obitelj prava uživancija, a nerijetko možete vidjeti kako kostur preminulog na sebi ima sunčane naočale, cigaretu u ustima ili šešir, prenosi Daily Mail.

Profimedia

Marten Labi, jedan od pripadnik ovog plemena tako je ekshumirao tijelo svoje majke Johane za godišnji festival Manene koji se održava u rujnu.

Tom prilikom, on je svojoj majci skratio kosu i našminkao ju je iako je mrtva više od 20 godina. Pripremajući se za rujanski festival, izveo ju je, kako kaže, u "pripremnu" šetnju.

Profimedia

U posljednje dvije-tri godine festival je izazvao pomamu svjetskih medija, a glas o njemu se proširio uslijed ekspanzije digitalizacije i društvenih mreža.

"Na ovaj način poštujemo umre. Nema plakanja i vapaja za njima. Oni i kad umru ostaju s nama. Zato im svake godine u čast organiziramo spomenuti festival", kaže jedan od pripadnika plemena.

Profimedia

Ova tradicija, prema riječima stanovnika ovog poluotoka, stara je 300 godina.

festival

Indonezija

slavlje

Južni Salawesi

mrtvaci

newsletter

Prijavite se na Newsletter