veliko otkriće

U našem susjedstvu pronađen novi sunčev sustav s dva planeta nalik Zemlji, a jedna je stvar posebno zanimljiva


Mia Mitrović
19.10.2019.14:00
U našem susjedstvu pronađen novi sunčev sustav s dva planeta nalik Zemlji, a jedna je stvar posebno zanimljiva
iStock

sažeto

Jedan od njih ima toliko dugotrajnu orbitu da je izbačen iz NASA-ine arhive egzoplaneta pa ponovno vraćen


Mia Mitrović
19.10.2019.14:00

Samo 11 svjetlosnih godina od Zemlje smješten je zvjezdani sustav GJ 15 A koji se sastoji od dva planeta koji kruže oko crvenog patuljka, zvijezde manje od našeg Sunca. To je do sad zemlji najbliži otkriven zvjezdani sustav, piše CNN.

Blizu nas je i sustav Alpha Centauri, no on se sastoji samo od jednog egzoplaneta kojeg su astronomi nazvali Proxima B. Novootkriveni planeti u sustavu GJ 15 A za sad se zovu b i c, a u NASA-inu arhivu egzoplaneta uneseni su 10. listopada.

Esktremi i proturječnosti 

Planeti su uključeni 2018. u studiju kojom je rukovodio talijanski astronom Matteo Pinamonti koji ih je s timom proučavao teleskopom Telescopio Nazionale Galileo. Inače, Planet b prvi je Keckovim teleskopom na Havajima 2014. uočio američki astronom Andrew Howard.

Oba egzoplaneta, kako znanstvenici nazivaju planete izvan sunčevog sustava, puni su ekstrema i proturječnosti. Planet b koji je bliži zvijezdi oko koje se okreću, svoju orbitu oko zvijezde završi za 11 dana. Dobio je nadimak Super Zemlja jer ima tri puta veću masu od našeg planeta. Super Zemlja super je vruća. Prosječna temperatura na površini iznosi čak 276 stupnjeva Celzija.

Izbačen iz NASA-ina arhiva 

Planet c je još veći, čak 36 puta veći od Zemlje, a oko sunca se okrene svakih 20 zemljinih godina. Zbog toga ga astronomi uspoređuju sa Saturnom, a najvjerojatnije je vrlo hladan.

S obzirom na dugotrajnu orbitu, znanstvenici vjeruju da na njega utječe i GJ 15 B, udaljeni blizanac zvijezde oko koje kruži. Zbog svoje dugotrajne orbite, Planet b bio je izbačen iz NASA-ina egzoplanetarnog arhiva. Nakon što je otkriven 2014. više ga se nije moglo vidjeti pa je maknut. Zahvaljujući studiji talijanskih znanstvenika ponovno je vraćen.

U NASA-inom arhivu, zaključno s Planetom B trenutno se nalazi 4.073 potvrđena egzoplaneta.

svemir

egzoplaneti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter