Žrtve šute jer se boje

U nekim republikama još uvijek otimaju mladenke i prolaze nekažnjeno ▶️


Ružica Matić
23.04.2017.12:20
U nekim republikama još uvijek otimaju mladenke i prolaze nekažnjeno ▶️
Profimedia

sažeto

Većina otmica u kavkaskim republikama prođe nekažnjeno jer žrtve ne zovu policiju u strahu da će izgubiti čast i 'čistoću' ako se pročuje za njihov slučaj


Ružica Matić
23.04.2017.12:20

Otimanje mladenki sve je češće u cijeloj kavkaskoj regiji unatoč trudu vlasti da ga suzbije, upozorio je Zelimkhan Jevlovjev, zastupnik u parlamentu Ingušetije, ruske republike na zapadnom Kavkazu, koji traži strože kazne za počinitelje takvih djela. Prema ruskom kaznenom zakonu za otmicu se može dobiti do 15 godina zatvora, ovisno je li u otmici sudjelovalo više ljudi, no postoji i članak koji navodi kako optužnica neće biti podignuta ako otmičar dragovoljno pusti žrtvu.

Većina otmica u kavkaskim republikama prođe nekažnjeno jer žrtve ne zovu policiju u strahu da će izgubiti čast i 'čistoću' ako se pročuje za njihov slučaj.

Zastupnik u parlamentu Ingušetije reagirao je nakon otmice 19-godišnjakinje koja se dogodila 12. travnja i koja je prijavljena organima reda. Grupa muškaraca upala je u djevojčinu roditeljsku kuću i silom je otela. Ne zna se gdje je nesretna djevojka.

U svim kavkaskim republikama otimanje mladenki je tradicija. Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je kako su u toj republici uspjeli suzbiti taj problem, dok u Dagestanu, Kirgistanu i Ingušetiji on postaje sve veći. U Dagestanu policija godišnje dobije oko 50 poziva roditelja koji prijavljuju otmicu kćeri.

Na ruskoj društvenoj mreži VKontakte postoji grupa 'Otimanje mladenki na Kavkazu' koja ima 900 članova. U anketi na toj grupi 56,9 posto članova naveli su kako otimaju djevojke jer njihovi roditelji ne pristaju na vjenčanje, a 32,8 posto reklo je kako to čine iz očaja, jer ni djevojka ni roditelji ne pristaju na vjenčanje.  

Rusija

Čečenija

Kirgistan

Kavkaz

Dagestan

otmice mladenki

kavkaske republike

Ingušetija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter