Amerikanci u pohodu na jugoslavenske spomenike

Turizam u Hrvatskoj, Srbiji i BiH: 'Predivno bizarni spomenici razasuti po brdima i planinama regije'


Valerija Bebek
17.03.2018.20:45
Turizam u Hrvatskoj, Srbiji i BiH: 'Predivno bizarni spomenici razasuti po brdima i planinama regije'
Reuters

sažeto

Turisti će u obilasku balkanskih spomenika prijeći 2200 kilometara tri države i tri glavna grada u 12 dana


Valerija Bebek
17.03.2018.20:45

Tura Balkanom i razgledavanje starih spomenika i propalog industrijskog naslijeđa nešto je za što domaći ljudi ne bi platili ni mnogo manji iznos. Ali upravo takva tura u organizaciji američke kompanije pravi je hit. Atlas Obscura poznat je u Sjedinjeni Državama po svojim zanimljivim člancima o gastronomiji, arhitekturi i povijesti, ali i po putovanjima koja su nešto drugačija od onoga što se nudi u konvencionalnim turističkim agencijama.

Kako piše na njihovim stranicama Atlas Obscura je potpuni vodič svjetskih skrivenih čuda. Projekt koji uz stručno vodstvo otkriva neobična i previđena mjesta kojih nema u običnim vodičima.

U njihovim specijaliziranim turama po cijelom svijetu nema sunca ili prenakrcanih bazena u toplicama. Nude tematske obilaske u manjim grupama - koji zato i mnogo koštaju. Onaj koji je nama jako zanimljiv naziva se Povijesni futuristički spomenici Balkana.

Reuters

Na itineraru je u travnju ove godine uz stručno vodstvo sve zainteresirane vodi uzduž i poprijeko tri zemlje nekadašnje Jugoslavije - kroz Hrvatsku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu. Cijena putovanja je 3650 dolara, otprilike 22.000 kuna, a u nju ne spada put do Beograda i eventualne vize to turisti moraju sami organizirati i platiti.

"Ovi predivno bizarni spomenici razasuti su po brdima i planinama regije. Ogromne modernističke figure podignute su u znak komemoracije djelima antifašističkih partizana i revolucionara", piše u opisu putovanja.

Tijekom ove jedinstvene ture posjetit će više od tucet izvanrednih znamenitosti (objašnjavaju kako ih lokalci nazivaju 'spomenici'). "Nećemo ih štovati kao političke simbole nego kao izvanredna djela koja su komemoracija događajima koji se nikada ne bi trebali zaboraviti", navode dalje.

Cropix

Naglašavaju i kako to ne znači da će se putovanje sastojati samo od obilazaka starih betonskih spomenika i blokova, proputovat će planinama, jezerima, istraživati podzemne tunele, odsjedati u starim hotelima, upoznati se s lokalnim kuhinjama i upoznati ljude koji čine taj dio Europe toliko raznovrsnom i unikatnom.

Turisti će u obilasku balkanskih spomenika prijeći 2200 kilometara tri države i tri glavna grada u 12 dana. Organizatori napominju kako će nekad odsjedati u luksuznim hotelima s četiri zvjezdice, a nekad će iskusiti 'retro gostoljubivost' u glomaznim hotelima iz sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Svi turisti nalaze se 18. travnja u Beogradu, odakle kreću na put. Prvih dana obilazit će Novi Beograd i njegovu industrijsku modernističku arhitekturu, napuštene tvornice i spomenike u predgrađu srpskog glavnog grada, kao i neizostavnu Kuću cvijeća.

Na putu za Hrvatsku prvo staju u Vukovaru, obilaze najveću hrvatsku riječnu luku, vodotoranj i centar grada koji je stradao u ratu za hrvatsku samostalnost, kao i Spomenpark. Nakon toga odlaze u Slavonski Brod, Jasenovac i Spomenik revolucije naroda Moslavine izvan Podgarića.

U Zagreb stižu u subotu, kako kažu organizatori, idealno za uživanje u bogatom noćnom životu hrvatske metropole. U glavnom gradu Hrvatske organizirali su im arhitektonske ture, s naglaskom i na urbanu kulturu i grafite, kao i povijesne crkve, uz vidikovce s krovova obilazit će napuštene dvorce i slušati priče o duhovima u napuštenom sanatoriju brestovac na Medvednici.

Nastavaju put Petrove Gore i Plitvičkih jezera na kojima će provesti čak dva dana. Osim uživanja u nacionalnom parku posjetit će Zračnu luku Željava kao i napušten kompleks tunela ispod planine.

U Bosni i Hercegovini posjetit će Banja Luku, Memorijalni park Garavice, planinu Kozaru i toranj, u Sarajevu će saznati sve o opsadi grada od 1992. do 1996., a prošetat će i napuštenom bob stazom izgrađenom za Zimske Olimpijske igre, nakon posjete Sutjesci vraćaju se u Srbiju.

Reuters

Posljednji dani rezervirani su za spomenike i memorijalne parkove u južnoj Srbiji poput kompleksa Kadinjače kraj Užica, Čačka, Kruševica, Popine i Niša. Put završava u Beogradu gdje će s e svi sudionici dobro zabaviti i počastiti na splavovima.

Internetska stranica i njihov vodič dobio je nagrade i pohvale u SAD-u. Atlas Obscura je travanjsku turu Balkanskih spomenika rasprodao, no na stranicama pozivaju sve zainteresirane da se zapišu na listu čekanja jer očito će sličnih putovanja biti još.

Damir Krajac / CROPIX

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter