hrvatske glumice za dojenje u javnosti

'Tu se ne radi o ekshibicionizmu ili pomodnosti, majka koja hrani dijete na prsima treba biti svakodnevni prizor'


Valerija Bebek
21.10.2017.22:05
'Tu se ne radi o ekshibicionizmu ili pomodnosti, majka koja hrani dijete na prsima treba biti svakodnevni prizor'
Instagram

sažeto

Vanda Winter i Petra Kurtela podijelile su za 100posto iskustva koja imaju s dojenjem svojih sinčića


Valerija Bebek
21.10.2017.22:05

Tri glumice, tri mlade mame nakon snimanja i šetnje sjele su na klupice u parku i istovremeno dojile. Fotografija koju su Mirna Medaković Stepinac i Vanda Winter objavile na svojim Instagram profilima oduševila je mnoge njihove pratitelje. S njima je na fotografiji i kolegica Petra Kuretla, kao i Mirnin tata, koji je morao uskočiti kako bi pridržao jednu od blizanki.

"Fotografija je nastala stvarno spontano, po završetku snimanja tv priloga, bebe su ogladnjele u isto vrijeme i to je bilo to", rekla je Vanda Winter.


Sve tri kolegice u kratkom su razmaku postale majke. Mirna blizankama Zori i Kaji u travnju, dva tjedna nakon nje Vanda je rodila Fabijana, a Petra je u kolovozu rodila sinčića Relju. Mlade majke i kolegice zajedno provode vrijeme, šeću parkom te se zalažu za praksu dojenja na zahtjev i kao posljedicu toga dojenje u javnosti, osim toga, ove mlade mame promoviraju i nošenje beba.

"Tu se ne radi ni o kakvom ekshibicionizmu ili pomodnosti. Samo o tome da se bebina potreba za hranom i bliskošću tretira kao apsolutni prioritet. Nakon agresivnih kampanji koje su desetljećima promovirale umjetnu formulu i gotovo u potpunosti potisnule prirodno hranjenje, majčino mlijeko vraća se na velika vrata kao što i zaslužuje s obzirom na svoje superiorne nutritivne i imunološke vrijednosti, te povoljan utjecaj na emocionalni razvoj djeteta. Osobno poštujem svačiji izbor ako je napravljen svjesno, pa čak i ako je izbor majke da jednostavno ne doji, jer ne želi. I vjerujem da postoji određeni postotak žena koje ni uz najbolju volju i trud nisu uspjele uspostaviti dojenje sa svojim bebama", pojasnila je Vanda Winter za 100posto.

Petra Kurtela kaže kako nije bila sigurna hoće li dojiti, željela je to, ali se isto tako i pripremila za scenarij u kojem to neće biti moguće. U dojenju su joj, kaže Petra, pomogle medicinske sestre iz zagrebačke Petrove bolnice, gdje je u kolovozu i rodila.

"Sestre su mi neumorno pomagale u uspostavi dojenja. Sad kad je prošao onaj najteži period, toliko sam zahvalna na tome. Nisam očekivala takvu podršku, ali to je izgleda praksa u Petrovoj, što je pohvalno jer se radilo o satima i satima njihova truda i rada. Od kada sam izašla dojim gdje stignem", kazala je Petra. Dodala je kako će taj podatak možda nekim ženama pomoći pri odabiru rodilišta. "Ja bih vjerojatno puno brže odustala da nije bilo njih", kazala je Petra Kurtela.

 

Nek' smo i mi na ljetovanju 2.10. ? #rovinj #lonehotel #bugaboocameleonkite #malestvarishop

Objavu dijeli Petra Kurtela (@petrakurtela) Lis 2, 2017 u 4:17 PDT

Vanda smatra kako na žalost dio žena odustane od dojenja zbog manjka edukacije i podrške.

"Ostale su na milost i nemilost raznim mitovima i dezinformacijama koje se tako uvjerljivo prenose s generacije na generaciju. Kako bi se ta šteta spriječila i kako bi se ulilo pouzdanje ženama koje žele dojiti svoju djecu, važno je demistificirati probleme i izazove s kojima se žene prilikom dojenja susreću. A sliku majke koja hrani svoje dijete na prsima gdje god se nalazila, učiniti svakodnevnim prizorom!", smatra Vanda. U tome su se složile sve tri glumice što su i pokazale zajedničkom fotografijom.

Petra kaže da je znala - ako će moći dojiti to će raditi u javnosti. "Nije mi to nikakva fama, radim to iz praktičnih razloga, i ne pridajem tome veliku pozornost. Mogla bih koristiti maramu, ali mi je komplicirano. Dijete plače, sjednem na prvu klupicu i ne razmišljam puno o tome. Nisam imala negativna iskustva", kazala je Petra i dodala kako danas možda više negativnih komentara dobivaju žene koje iz nekog razloga ne doje. "Neke žene se možda osjećaju prozvanima zato što nisu dojile. Meni je žao jer i to na kraju krajeva treba biti slobodna odluka svake žene", objasnila je Petra.

Niti Vanda nije imala nikakvih negativnih iskustava zbog dojenja u javnosti. "Zagreb je po tom pitanju prijateljski nastrojeno mjesto. Cijelo ljeto dojila sam vani, u parku, pa čak i na terasi kafića i zaista nisam imala nikakvih neugodnosti. Čujem međutim da nije uvijek svim ženama tako i moram priznati da me pomalo zbunjuje licemjerje koje od najprirodnije stvari na svijetu želi napraviti tabu, a paralelno s potpuno legitimnom eksploatacijom ženskog tijela u raznorazne reklamne svrhe", kazala je Vanda. Uz dojenje glumica zagovara i nošenje beba. Taj običaj smatra zdravim. Kaže da prakticira i zajedničko spavanje.

"Vjerujem da je djeci nakon devet mjeseci pod majčinim srcem, stvarno i dalje potrebna fizička bliskost I ne mislim da je dijete ispod godine dana moguće razmaziti ili “naviknuti na ruke”. U suvremenom načinu života počelo se jako inzistirati na ranom osamostaljivanju djece, ranom odvajanju, ranom uvođenju dohrane, hranjenju u pravilnim vremenskim razmacima. Što se u biti nije radilo otkad je ljudi i čovječanstva. Bebi je uvijek mjesto blisko uz mamu i to je poanta svega, pa i promocije dojenja u javnosti", zaključila je Vanda.

majčinstvo

dojenje

Petra Kurtela

Vanda Winter

Mirna Medaković Stepinac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter