'Čuvaj mi sjedalo na nebeskom stadionu'

Tomislav Salopek otet je u Egiptu i šokantno pogubljen prije četiri godine, dva dana kasnije trebao se vratiti kući i s djecom ići na more


Lada Novak Starčević
12.08.2019.12:15
Tomislav Salopek otet je u Egiptu i šokantno pogubljen prije četiri godine, dva dana kasnije trebao se vratiti kući i s djecom ići na more
Facebook

sažeto

Geodetski tehničar iz Vrpolja otet je 22. srpnja, ISIL je prijetio da će ga pogubiti ako se u 48 sati ne ispuni njihov zahtjev 'o oslobađanju muslimanskih žena'


Lada Novak Starčević
12.08.2019.12:15

Tzv. Islamska država objavila je na današnji dan, 12. kolovoza 2015. godine, da je pogubila Hrvata Tomislava Salopeka, emitirajući mučnu snimku na kojoj nad njim stoje ISIL-ovi maskirani krvnici.  

31-godišnjak iz Vrpolja otet je tri tjedna prije toga u Egiptu dok je putovao na posao u francusku kompaniju CGG. Naoružana skupina je na području Kaira zaustavila službeni automobil, izvukla vozača i otela Hrvata. 

Egipatske službe sigurne su da je videozapis ubojstva autentičan. No, teško da će se ikada otkriti tko je hladnokrvni ubojica i gdje je tijelo nesretnog geodetskog tehničara.  

Podsjetimo, iako je Salopek otet 22. srpnja, vijest je objavljena tek dva dana kasnije. Na internetu je 5. kolovoza osvanula snimka u kojoj ISIL prijeti da će ga pogubiti ako se u 48 sati ne ispuni njihov zahtjev 'o oslobađanju muslimanskih žena'.

Trebao je ići s djecom na more

Tadašnja šefica diplomacije Vesna Pusić sa Salopekovom suprugom hitno je otputovala u Kairo, a u međuvremenu je istjekao 48-satni rok za ultimatum otmičara te se o Tomislavovoj sudbini u tom trenu ništa nije znalo. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je sa svojim egipatskim kolegom, a Tomislavov otac apelirao na otmičare da ga puste.

Nažalost, stravična snimka pogubljenja uništila je svaku nadu za sretnim krajem drame.

Salopek je u domovini radio na projektima cestogradnje. Prije Egipta, radio je u još nekoliko država arapskog svijeta.

Iza njega su ostali supruga, kćer i sin. Dva dana nakon otmice nesretni Slavonac se trebao vratiti kući na godišnji odmor, a njegova dječica su iščekivala zajednički odlazak na more.

Facebook

Prijatelji kažu da je bio iznimno dobar čovjek koji nije zaslužio takav kraj. Obožavao je životinje, a posebna strast bili su mu golubovi i perad koje je uzgajao.

Bio je golubar golublje čudi. Bio je vrijedan, marljiv, samozatajan i dobrodušan, ali eto, takvi prvi odlaze.

"Hvala ti što si mi u tim trenucima moje izgubljenosti u novom okruženju pomogao da mi pustinja ne izgleda toliko pusto... Hvala ti što si me nasmijavao, komunicirao sa mnom, hvala ti što si mi na onom tvom ploteru isprintao veliki grb NK Osijeka, hvala ti što nisi bio jedan od onih gunđala u kampu...

Znam da ne mrziš ove ljude što su ti to napravili jer znaš dobro da to nije Islam. Znaš dobro da ti ljudi nisu svjesni koliko je Islama bilo oko nas u kampu i kolikim Arapima, kršćanima iz Afrike i svima koji su radili sa nama smo omogućili da uz nas imaju plaću i kruh. Sigurno nisu svjesni kolikim svojim helper-ima si ti bio helper, pomagao i nerijetko radio posao umjesto njih..

Znam da ćeš od gore čuvati svoju dječicu, znam da ćeš i dalje jednako strasno navijati za svoj Dinamo... Čuvaj mi neko dobro sjedalo na nebeskom stadionu! Pa do ponovnog viđenja... Falit ćeš nam Sadiki", napisao je na Facebooku njegov kolega nakon tragedije.

Facebook

otmica

ISIL

Egipat

Tomislav Salopek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter