Maršalova opuštena ljeta na Brijunima

Tito je volio sam kuhati kavu i Jovanki se hvalio da je radi bolje od nje, sa Sophijom Loren se zabavljao u kuhinji, a a jedna torta bila mu je specijalitet


100posto
28.07.2019.18:00
Tito je volio sam kuhati kavu i Jovanki se hvalio da je radi bolje od nje, sa Sophijom Loren se zabavljao u kuhinji, a a jedna torta bila mu je specijalitet
Arhiva Cropix

sažeto

Bivši jugoslavenski predsjednik najviše je volio boraviti u svojoj intimnoj oazi na otočiću Vangi


100posto
28.07.2019.18:00

Josip Broz Tito na Brijunima je u Bijeloj vili ugostio brojne svjetske zvijezde te 90 predsjednika iz 60 zemalja. Prvi visoki gost bio je etiopijski car Haile Selassie kojeg je primio 1954. godine, a posljednji je bio predsjednik Gvineje Bisao Luis Cabral.

Glumica Sophija Loren bila mu je gošća 1969. godine, a došla je sa suprugom. Talijanska diva bila je oduševljena Titovom jednostavnošću. Prema pričama, ona mu je pripremala domaće špagete s rajčicama, a maršal je njoj radio zagorsku štrudlu.

VIDEO: SAŠA BROZ OTVORENO Tito i ja najviše smo se viđali na Brijunima, kupali smo se skupa, a papagaja Kokija mi je darovao za odličan uspjeh. To je bio drugačiji odnos, ali on je bio drugačiji djed

No bivši jugoslavenski predsjednik je najviše uživao u svojoj ljetnoj rezidenciji na otočiću Vangi gdje je rado boravio cijeloga života.

CROPIX/arhiva

Vanga je bila skromnija, intimna oaza Josipa Broza. Pust i makijom obrasli otok Tito je otkrio 1952. godine kada je brijunski arhipelag obilazio sandolinom. Odmah se zaljubio u Vangu i dao da se uredi rezidencija. Zanimljivo je da je na njoj noć prespavao samo nekoliko puta.

Tito bi na Vangu iz Bijele vile došao rano ujutro, a Jovanka bi mu se pridružila kasnije. I ona se, kao i Tito, voljela sunčati. Vanga je bila mjesto namijenjeno dnevnom odmoru, gdje se predsjednik mogao maknuti od ostalih kada mu je duša tražila odmor.

Na Yugopapiru smo pronašli zanimljiv intervju s Jovankom Broz, koja je 1975. otkrila detalje s njihovog zajedničkog odmora u Istri. Ispričala je kako se odlično slažu jer imaju puno sličnih interesa. Oboje su voljeli prirodu i cvijeće, a bili su i strastveni lovci. 

CROPIX/arhiva

Supruga mu je jedino zamjerala što se nikada nije znao odmarati i potpuno posvetiti obitelji.

Kad je kod kuće ne može ništa ne raditi. Umjesto da se potpuno opusti on se zatvara u svoju radnu sobu baveći se tisućama stvari.

Obožavali su se kupati u moru i šetati, a navečer bi pogledali neki film na televiziji. Ponekad bi otišli na kopno u kazalište ili izlazak.

Foto: CROPIX

Jovanka je otkrila da Tito, unatoč brojnoj posluzi, voli iz zabave sam sebi skuhati kavu. Rekla je da on kuha puno bolje od nje uz obrazloženje da je 'dugo živio u ilegali pa je morao naučiti'.

"Specijalitet mu je jedna torta", ispričala je supruga Josipa Broza, no nije otkrila koja.

Pogledajte razgovor s Titovom unukom Sašom Broz: 

ljetovanje

Jugoslavija

Josip Broz Tito

Jovanka Broz

Brijuni

newsletter

Prijavite se na Newsletter