VIDEO: Velika pobjeda jednog fanatika

Konačno izložba o Univerzijadi: 'Jednostavno nisam htio pustiti da Zagi nestane!'


Dolores Drvodelić
06.12.2017.21:00
Konačno izložba o Univerzijadi: 'Jednostavno nisam htio pustiti da Zagi nestane!'

sažeto

Jedan od najvažnijih sportskih događaja u gradu Zagrebu bila je Univerzijada 1987., a obilježio ju je lik vjeverice Zagija. Otvorenje izložbe je u četvrtak 7. prosinca, a trajat će do početka veljače


Dolores Drvodelić
06.12.2017.21:00

Igor Novaković jedan je od najstrastvenijih kolekcionara u Lijepoj našoj. Na jednom je sajmu 2012. godine ugledao lik vjeverice Zagi, koji ga je lansirao u djetinjstvo. Prisjetio se kako je i sam imao nekoliko predmeta s tim likom, sjetio se kako mu pjesma "Zag Zagi Zagreb" nije izlazila iz glave, jer bi je čuo kamo god se zaputio, a onda se zapitao - kako je moguće da je Zagreb zaboravio svoj zaštitni znak?

Kupio je na tom sajmu plišanog Zagija, a onda je sve krenulo: bedževi, poštanske markice, bilteni i plakati,... Lagano je počeo dolaziti i do servisa za kavu, klizaljki i albuma s fotografijama Dražena Petrovića, Dražena Ladića i Gorana Milića. Shvatio je Igor kako nije bilo kućanstva u zemlji koje nije imalo barem zastavicu s likom slatke vjeverice, ali i puno puno više.

Razgledajte s nama prvi izložbu koja se u Tehničkom muzeju otvara 7. prosinca ove godine, a traje do 4. veljače 2018.:

100posto razgovarao je s Igorom i prije nekoliko mjeseci, kada još nije bilo poznato hoće li izložba memorabilije s Univerzijade 1987. uopće ugledati svjetlo dana. Kako je od Univerzijade prošlo točno trideset godina, Igor je sretan što će izložba biti otvorena za posjetioce dok smo još u jubilarnoj 2017.

Zagreb

izložba

Zagi

Univerzijada

memorabilija

Tehnički muzej

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter