'Dežurni krivac'

Tinejdžeri koji koriste e-cigarete, vjerojatno će probati i onu pravu, ali za razvijanje ovisnosti bitno je ono na što nitko ne bi pomislio


Valerija Bebek
05.11.2019.10:35
Tinejdžeri koji koriste e-cigarete, vjerojatno će probati i onu pravu, ali za razvijanje ovisnosti bitno je ono na što nitko ne bi pomislio
Profimedia

sažeto

Među onima koji će na kraju postati ovisni o duhanu postoji 14 zajedničkih faktora rizika


Valerija Bebek
05.11.2019.10:35

Već se neko vrijeme javljaju teorije i provode istraživanja na temu elektronskih cigareta i objašnjenja da su one samo vrata u svijet pušenja duhana. Parilice, e-cigarete, u koje se kapa tekućina s nikotinom različitih okusa po nekima su, pogotovo što se mladih tiče, samo početna faza ovisnosti o tradicionalnom duhanu.

O toj su uzročno-posljedičnoj vezi provedena i istraživanja, ali ono najnovije, objavljeno u Nicotine & Tobacco dovodi tu teoriju u pitanje.

Ono za što se mislilo da je uzrok, možda je samo uzajamna povezanost: moguće je da određeni tip osoba koji počinju koristiti parilice, zbog mnogih kulturoloških i institucionalnih sila, je zapravo isti tip osoba koji bi ionako počeli pušiti, da ne postoje parilice.

Nova studija, dakle, pokazuje da oni ljudi koji puše e-cigarete, nisu zbog njih gurnuti u ralje duhanske industrije, samo zbog postojanja tog proizvoda - nego bi ionako zbog nekih svojih uvjetovanosti u to isto (mlado) doba posegnuli za tradicionalnom cigaretom.

Stvar je 'karaktera'

Znanstvenici su došli do najnovije teorije proučavajući 14 "zajedničkih faktora rizika" među tinejdžerima koji su počeli konzumirati parilice kao i oni koji su počeli pušiti cigarete. To uključuje i situacije poput koliko su puta tinejdžeri riskirali i bili kažnjeni; koliko su puta izloženi upozorenjima o cigaretama, prijašnja uporaba alkohola i droga, kao i koliko im je ugodno biti u blizini pušača.

Profimedia

Prije kontrole tih faktora, tinejdžeri koji su koristili parilice imali su 36 puta više šanse da postanu redoviti pušači cigareta. Ali kada se uračunalo 14 faktora rizika, znanstvenici nisu pronašli statistički značajnu stopu uzroka.

Ako tinejdžer cucla e-cigarete to će povećati vjerojatnost da će probati i onu pravu cigaretu. Ali, čini se, da to ne povećava šanse kako će osoba postati aktivan, redoviti pušač.

"Većina javnosti misli da su e-cigarete samo prozor, prolaz do uporabe nikotina te da privlači nove populacije korisnika", rekla je glavna autorica istraživanja Arielle Selya. Dodala je kako se brine da bi moralna panika i paranoja oko bolesti vezanih uz parilice mogla usmjeriti tinejdžere prema klasičnim cigaretama za koje se zna i dokazano je da su loše za zdravlje.

Znanost još nije toliko precizna kada se radi o e-cigaretama. Za sada su istraživanja o parilicama polarizirana na dvije strane: 'udisanje para je loše i točka!' nasuprot onog koje kaže: 'parilice su manje od dva zla'.

ovisnost

pušenje

nikotin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter