LANIN IRSKI DNEVNIK (2)

Tinder nema smisla u hrvatskoj provinciji jer je na njemu ukupno pet vaših prijatelja, par bivših dečkiju i nekolicina kockastih glava, ali u Dublinu je super stvar


Lana Kralj
28.01.2019.14:00
Tinder nema smisla u hrvatskoj provinciji jer je na njemu ukupno pet vaših prijatelja, par bivših dečkiju i nekolicina kockastih glava, ali u Dublinu je super stvar
iStock

sažeto

'Imam neku ludu potrebu da pregledam sve profile. Želim doći do kraja. Stvara se taj neki jeftini osjećaj iščekivanja. Kao sapunica'


Lana Kralj
28.01.2019.14:00

Tinder - jedan od boljih izuma nakon daljinskog. Zamisli da se svaki put kada želiš promijeniti program moraš dignuti s kauča. A samo sam htjela pogledati ima li što zanimljivije od duboko emotivne reklame koja ulošcima za menstruaciju pokušava osnažiti žene. 

Navodno su reklame trajale i do 20 minuta prije nego li su izmislili daljinski. Vjerojatno je u istom tom vremenu i jedan muškarac trajao cijeli život. Pretpostavljam da je bila potrebna jednaka kombinacija lijenosti i strpljenja. Ako si mogao gledati uvijek jednu te istu reklamu dvadeset minuta bez da ti prekipi i da se digneš s toplog, udobnog kauča, valjda si mogao i ostajati u uvijek istim, ponavljajućim vezama.

Treba mi promjena, ali tko će se dignut s kauča. Najbolje da malo ubijem oko.

Ono što nam je Tinder ultimativno dao jest mogućnost seksa i dejtanja bez puno uložene energije. Pretpostavka je naravno, da se ne nalazite u hrvatskoj provinciji, gdje je na Tinderu ukupno pet vaših prijatelja, par bivših dečkiju i nekolicina kockastih glava. Da bi imao smisla morate biti u milijunskom multikulturalnom gradu, kao što je Dublin.

Nikad nisam išla van da bih našla partnera

Ne znam za vas, ali ideja da ciljano idem van kako bih našla potencijalnog partnera meni skoro nikad nije bila đir. To nije bilo nešto što se radi. Postojali su drugi prioriteti izlazaka. Muškarci su se događali po putu. S druge strane, glad je uvijek bila prisutna. Zato hvala za Tinder, sad mogu imati oboje.

Prvi put kada sam otvorila Tinder u Irskoj i počela listati momke, osjećaj nije bio dobar. Činilo se krivo. Katalog muškaraca. Zar ću na tako površan način zaključiti da netko nije dovoljno zanimljiv? Svi su oni ljudi s nekim vrlinama i manama. Imaju neku kompleksnost karaktera, a ja ću donijeti negativan sud na osnovi jedne fotke. Taj je osjećaj brzo nestao jer zapravo baš i nisam neki filantrop. Tinder je osmišljen za dejtanje i seks.

Na početku posvetiš pažnju profilnoj fotki, zatim pregledaš druge, možda pročitaš info. Recimo da si daš malo vremena prije nego odlučiš.

Međutim previše ih je, zaista previše. Barem u gradu kao što je Dublin. Jedino što želim u tom trenutku je prelistati što više profila u što manje vremena. Očito, strpljenje je za mene vrlina koju tek moram otkriti.  Sve mi to zapravo radi pritisak.

Imam neku ludu potrebu da ih sve pregledam. Želim doći do kraja. Stvara se taj neki jeftini osjećaj iščekivanja. Kao sapunica.

Znaš da se ništa neće dogoditi nakon svakog sljedećeg, ali jednostavno ne želiš preusmjeriti pažnju drugdje. Onda ti počne ići na živce jer ti jede i vrijeme i energiju. Želiš preskočiti sva sranja od tipova i doći do nečeg zanimljivog.

Stil i izgled su na prvom mjestu, ali nisu jedini kriteriji

Nesvjesno sam ih počela odabirati obzirom na par faktora. Stil i izgled su na prvom mjestu, ali nisu jedini kriteriji. Ono što meni privlači pažnju nije nužno standardni momak s naslovnice muškog časopisa. Više se radi o stilu i načinu života koji netko komunicira kroz fotografiju. Ako mi se sviđa stil, super. Ako se kroz fotke osjeti i slojevitost osobnosti, ostalo postaje nevažno. Međutim, ako su i izgled i stil osrednji, a momak ima ime koje mi se ne sviđa, lijevo.

Profimedia

Lijevo u svijetu Tindera znači da nije opcija. Talijanska, španjolska, brazilska ili bilo koja mediteranska i latinoamerička imena, lijevo. Poljska, Rumunjska, sve s istoka Europe, lijevo. Neeuropsko ime, lijevo. Bilo koji vjerski simbol na sebi, lijevo. Premlad ili prestar, lijevo. Citat u info rubrici, lijevo. Stvarno ne volim citate.

Fotografija na kojoj pokušava biti simpatično blesav, lijevo. Radi nešto nezanimljivo, lijevo. Fotografije s djecom, lijevo. Loša rezolucija, lijevo.

Da ne bude zabune, ovo nije moralna diskriminacija, isključivo seksualna. I samo diskriminacija na pretpostavci da mogu birati između beskonačnog broja muškaraca.

Imala sam dečke Talijane. Svi do zadnjeg su bili super. Hodala sam s Argentincem. I Poljak se dogodio. Većina mojih romantično-seksualnih izbora su bili Hrvati. Vjerojatno sam bila s dečkima koji vjeruju u Boga. Bila sam u vezama s nezaposlenima, mlađima, a bio je i jedan 20-ak godina stariji. I nije da a priori isključujem mogućnost da će mi se svidjeti mediteranski, istočnoeuropski ili neeuropski momci.

Tinder mi je pokazao što trenutno najviše volim

Vjerovanje u Boga dosta umanjuje moj seksualni interes. Ovdje izravno zadiremo u vrijednosti. Državljanstvo ili rasa također komuniciraju vrijednosti, indirektno. Svjesna sam skliskog terena na ovu temu. Diskriminacija je već desetljećima goruća tema, ali ovo nije ta diskriminacija. Tko razumije, razumije.

Ono što mi je Tinder otkrio, moju osobnu Tinder analizu, je da ako mogu odabrati iz čitavog mora muškaraca, izabrala bih momka iz Irske, Britanije, Skandinavije, visokog, plavog ili rošastog koji ne piše sranja o svom životu u info rubrici. Radi nešto zanimljivo. Odabrao je fotografije mudro. Nisu ni presmiješne, ni pretenciozne. Ne izgleda plaho na njima.

Tinder mi je osvijestio kako su naše preferencije često ograničene na ono što je ispred nas. Što je u jednu ruku dobro jer smanjuje frustraciju nedostižnoga. Biram između ponuđenoga.

Na temelju dinamike pomaka u okruženju se želje mijenjaju, neovisno govorimo li o seksu i ljubavi, karijeri ili nečem trećem. Zato hvala Tinderu što je sintetizirao moje romantično seksualne preferencije i pokazao mi ono što trenutno najviše volim.

Irska

ljubavne veze

Tinder

Dublin

aplikacije za dejtanje

Dnevnik iz Irske

newsletter

Prijavite se na Newsletter