Znanstvenici se uporno pitaju zašto

Tajna ženskog orgazma konačno riješena, odgovore su pronašli u dalekoj prahistoriji kada je reproduktivni sustav bio zapanjujuće drugačiji


100posto
08.10.2019.10:00
Tajna ženskog orgazma konačno riješena, odgovore su pronašli u dalekoj prahistoriji kada je reproduktivni sustav bio zapanjujuće drugačiji
iStock

sažeto

Ženski orgazam postoji još od prahistorije, da bi žene uspješno ovulirale


100posto
08.10.2019.10:00

Znanstvenici već dugo 'muku muče' s time zašto žene doživljavaju orgazam tijekom seksa. Naime ne postoje očiti biološki razlozi koji povezuju reprodukciju i orgazam, barem što se ženske strane tiče. Međutim ženski orgazam je previše složen da bi bio evolucijska slučajnost, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Yale.

Ovi znanstvenici vjeruju da su uspjeli otkriti dugogodišnji misterij - zašto žene doživljavaju vrhunac tijekom seksa. Tako vjeruju da je ženski orgazam nastao kako bi prahistorijskim ženama omogućio ovulaciju tijekom seksa i tako pomogao začeću. Kažu da su žene nekada jajašce izbacile tek tijekom spolnog odnosa, a vrhunac je bio okidač tog procesa.

Slični se primjeri i danas se mogu vidjeti u svijetu životinja, kod deva, zečeva, mačaka i tvorova - ovulacija se kod njih događa tijekom snošaja.

Profimedia

"Postojanje ženskog orgazma intrigantno je iz dva razloga. S jedne strane, nije potreban za ženski reproduktivni uspjeh, a s druge strane, ovaj neuro-endokrini refleks previše je složen da bi bio evolucijska slučajnost", objašnjavaju autori studije sa Sveučilišta Yale koji su odlučili testirati teoriju da su ženski orgazmi vezani za ovulaciju evolucijski atavizam (nešto čega više nema) iz doba kada je ljudska vrsta bila u ranoj fazi evolucije.

Eksperimeti na zečicama

Istraživači su se pozabavili zečicama koje ovuliraju tijekom snošaja pa su im davali fluoksetinom, lijek za koji se zna da sprečava orgazam. Tretirane životinje imale su 30 posto manju vjerojatnost za ovulaciju od zečica u čiji se seksualni život nisu petljali.

Autori priznaju da nije poznat točan mehanizam kako orgazam pokreće ovulaciju kod zečica, no zaustavljanje orgazma smanjilo je ovulaciju, a to je pak utjecalo na otpuštanje jajašaca.

Ranija istraživanja pozabavila su se klitorisom čija je stimulacija većini žena važna za postizanje vrhunca, a istraživači su zaključili da se klitoris s vremenom pomaknuo u manje središnji položaj, tako da više ne prima izravnu stimulaciju tijekom penetracije.

"Ovdje pružamo eksperimentalne dokaze koji povećavaju vjerojatnost da je ženski orgazam evoluirao iz snošajem izazvane ovulacije. Ovaj nalaz pomaže u tumačenju teško objašnjivih aspekata ženske seksualnosti, poput niske stope ženskih orgazama tijekom snošaja", pojasnili su znanstvenici.

seksualnost

orgazam

ženska seksualnost

newsletter

Prijavite se na Newsletter