Star Wars Hrvatska

Svijetla i Tamna strana Sile zajedno na pikniku: 'Gospodine Darth, može jedan selfie?'


Valerija Bebek
11.05.2018.21:00
Svijetla i Tamna strana Sile zajedno na pikniku: 'Gospodine Darth, može jedan selfie?'
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Kad su u civilu imaju vrlo ozbiljna i odgovorna zanimanja, a tako pristupaju i svojoj najvećoj strasti - Zvjezdanim ratovima


Valerija Bebek
11.05.2018.21:00

Svi oni prate Star Wars od djetinjstva, zaljubili su se na prvo gledanje. Neki od njih se već više godina preoblače u najdraže likove, a drugi su tek započeli. Kostime su nabavljali na sve moguće načine: dijelove su izrađivali sami, neki su naručivali od dizajnera, drugi su obilazili second-hand dućane ili šivali ručno. Sve kako bi zablistali na obilježavanju Star Wars dana. Ali i ne samo zbog tog jednog dana koji se u cijelom svijetu održavam četvrtog svibnja. Tko god ima društvene mreže, ili barem pristup struji, čuo je za čestitku na engleskom jeziku: 'May the fourth be with you.' Ta izvedenica savršeno je uklopila spomenuti datum s jednom od najpoznatijih citata iz serije o Star Warsima.

Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

"May the force be with you', to mi je najdraži citat. To je odličan način za izraziti da nekome uistinu želiš dobro (pod uvjetom da razumije odakle je taj citat). Jednostavan je, neovisan o spolu, politici, religiji, ili bilo kakvim stvarima koje inače lako izazovu rasprave i svađe. Čista poruka za iskrenu dobrobit osobi kojoj je namijenjena", objasnila je Nikolina Boršćak (26) doktorica medicina iz Zagreba koja trenutno predstavlja Lukea Skywalkera. Trenutno, jer to joj nije prvi lik iz sage o Zvjezdanim ratovima kojeg je utjelovila. "Prvi put sam se preobukla u SW lika prije tri godine bila sam Aayla Secura. Nju sam odabrala jer jako efektno izgleda, a pritom je odličan Jedi Master. Bilo je genijalno", opisuje Nikolina. Inače prvi put se preobukla za maškare kada je imala četiri godine, bila je Bubimir, u izradi maske pomogla joj je sestra.

Poznata Yodina rečenica: 'Učini. Ili nemoj. Nema pokušavanja!' To uvijek imam na umu kada nešto treba napraviti, a isto učim i svoju djecu. Jednom kada vas to povuče, Star Wars lako postane stil života, Arsen.

"Kostim Lukea sam sama složila. Hlače, čizme i rukavicu sam nabavljala s raznih mjesta (second hand shopova, placa, njuškala) i preradila malo da bolje izgledaju. Košulju i remen s dodacima sam sama napravila. Lightsaber sam, uz pomoć prijateljice što se elektronike tiče, preradila tako da bude ojačan i spreman za prave borbe. Obučem se brzo jer je ovo među jednostavnijim kostimima koje sam do sad napravila, ali mi je svejedno najdraži. Lako se održava, još lakše oblači i nosi, gdje ćeš bolje...", objasnila je.

Privatna arhiva

Boris Kovacev / CROPIX

Marku ipak treba nešto više da uđe u svoj lik Dartha Maula, točnije sat i pol, da nanese boje na lice, nalijepi rogove i obuče ostatak kostima. "Naručio sam leće u boji, a cijeli kostim nastajao je kroz par mjeseci. Izradio sam rogove od vrućeg ljepila i boje, krenuo sam šivati kostim ručno uspio napraviti hlače ali je to dosta dugo trajalo pa sam to prepustio dalje ujni koja je stručna u tome pa mi je ona sašila ostatak", objasnio je Marko Brkiš (24) iz Petrinje koji studira na vojnom učilištu. Ovo mu je bio prvi put da cosplaya, a na svega je potaknula reklama za lightsabere. Naručio ih je, počeo malo vježbati i vrtjeti i uvidio je kako bi mu bilo fora od toga napraviti performans. Lik u koji se obukao mu je najdraži jer mu je od malena ostao u pamćenju.

Nikolina Zvjezdane ratove voli zbog pozitivnih poruka koje prenosi, kao i zbog odličnih likova i načina na kojih se nose s najraznovrsnijim problemima. A te mudrosti pomažu joj i u stvarnom životu. "Jednom sam jednog nesmirljivog, agresivnog i uplašenog gospodina smirila s prilagođenim prijevodom citata 'Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering' (Strah vodi u ljutnju, ljutnja vodi u mržnju, a mržnja vodi u patnju). Ne znam kako je uspjelo, ali odlično je ispalo", ispričala je. Njih dvojem kao i ostatak naših sugovornika, članovi su Uduge Star Wars Hrvatska.

Družimo se, zabavljamo i možemo bez ikakve osude voljeti nešto što mnogi smatraju djetinjastim, Nikolina

A da se u Star Warse ulazi od malih nogu pokazuju Matko (10) i njegov tata Arsen Torbarina (45) koji radi kao konzultant i softver arhitekt. Iako tata za sada nema kostim on je potpuno zadovoljan svojom ulogom izrađivača rekvizita i elektroničkih gadgeta. Matko ponosno nosi kostim malog Anakina. prema Arsenovim specifikacijama napravila ga je profesionalna krojačica, kožni remen izradio je tata. "Laserski mač kojim mali Anakin ponosno barata, jedan je od mojih većih projekata samogradnje i u globalnim krugovima graditelja laserskih mačeva priznat je i prepoznat kao raritet", pohvalio se otac Arsen.

Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

On je Star Warse počeo gledati sa svojih šest, čim su se počeli prikazivati kod nas. Matku je najdraži liko Anakin, jer se s njime najlakše može identificirati. Sin zbog dobne granice ne može biti punopravan član Udruge, ali izuzetno je ozbiljan i profesionalan pa s tatom i ostalim članovima uvijek volontira i sudjeluje na gotovo svim događanjima.

"Moja supruga i dvanaestogodišnja kćerka nisu fanovi, ali nas svejedno u tome podržavaju. Dakle, učinak u obitelji je 50 posto, što i nije toliko loše... Što se cijene ovog hobija tiče, pružite se koliko budžet i supruga dozvole. Puno toga možete napraviti sami, pa u konačnici trošak i ne mora biti toliko velik", kazao je Arsen. Iskustvo u izradi kostima za njega je počelo još davno, kada je kao dječak radio TIE-fightere od stiropora i kartona. Punio ih je barutnim punjenjima iz malih crvenih metaka za dječje pištolje (danas bi, kaže, vjerojatno zbog njih upala policija i socijalna služba u kuću) i aktivirao ih je električnim paljenjem.

Ivo Bagarić

"Bio sam u to vrijeme napravio i kostim Dartha Vadera, služeći se šturim referencama iz stripova i vlastitog sjećanja. Imao sam i igračku laserski mač kojeg mi je tata donio iz Amerike. I jedno i drugo tek je približno sličilo na ‘prave' filmske, ali nama su tada bili super i najbolji na svijetu! Danas je cosplayerima puno lakše, jer se gotovo sve reference mogu pronaći na Internetu", prisjeća se.

Zahvaljujući serijama poput 'Teorije velikog praska' mi geekovi konačno smo dobili svoje priznato mjesto u društvu. Na nama budućnost ne ostaje, već smo mi oni koji budućnost stvaraju, Arsen

Čak dva kostima obukao je Ivo Turk (40)  demograf i socijalni geograf iz Zagreba utjelovio je  Darth Sidiousa i Darth Nihilusa. "Kostim Darth Sidiousa mi je sašila Tijana Migić, a Darth Sidiousa Tajana Štasni. Treba pet do 10 minuta da se sve obuče. Kostime treba čuvati da se ne unište. Održavanje je jako bitno kako se kostim ne bi uništio ili oštetio", objasnio je Ivo.

Kaže da se ne sjeća kada se prvi put preobukao u nekog lika. Htio je vijdeti kako je to glumiti nekog drugog. "Jako mi se sviđa Star Wars koncepcija bajke u svemiru s tehnologijom, ali sa svim elementima klasične bajke: vitezovi, princeze, čarobnjaci, radnja smještena ne u budućnost, neogo u davnu prošlost jedne jako, jako udaljene galaksije. U udruzi sam da se družim s ljudima koji vole isto što i ja. Super je ići na premijere filmova, družiti se, roštiljati skupa", zaključio je Ivo.

Boris Kovacev / CROPIX

A da se ne mora uvijek voditi zadanim referencama dokazuje Jelena Valčić (28) magistra informatike, koja je utjelovila svoj izmišljeni lik Star Wars tematike. "Napravljen je za izvođenje koreografija borbe svjetlosnim mačevima. Pripada tamnoj strani (Sith) Darth Eniyel", objasnila je. Taj kostim, kao i svi drugi koje je prije nosila, su ručni rad.

"Svjetlosni mačevi su također vlastoručno izrađeni kombinacijom metalnih i plastičnih cijevi, LED dioda i slično. Cijena ovisi o cijeni materijala potrebnih za izradu kostima. Kostim koji sam nosila na ovogodišnjem Star Wars Danu se lako i brzo oblači (više vremena utrošim u šminku), održavanje je također jednostavno budući da je tkanina koja se može oprati u mašini", pojasnila je Jelena. Ona nije počela kostime izrađivati nakon što je došla u Udrugu, nego obrnuto, njezin kostim za Darth Ravena odveo ju je prema svojim istomišljenicima. Naime, kolega, kada je čuo za kostim, predložio joj je da se učlani. Osim kostimiranja za posebne prilike poput premijera filmova, druže se, izrađuju kulise sudjeluju u mnogim aktivnostima.

Boris Kovacev / CROPIX

100posto priča

Star Wars

Zvjezdani ratovi

May the 4th be with you

cosplay

Star Wars Hrvatska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter