VIDEO: Sigurni potezi za spas

Svi znamo da je glupo i opasno hodati ili se sklizati po ledu, no ako ipak to radite i on pukne ispod vas, ovo je način kako preživjeti


100posto
22.12.2018.09:00
Svi znamo da je glupo i opasno hodati ili se sklizati po ledu, no ako ipak to radite i on pukne ispod vas, ovo je način kako preživjeti
IStock

sažeto

Osoba koja upadne u ledenu vodu gotovo se u pravilu uspaniči pa je velika opasnost da potone ispod leda i uguši se


100posto
22.12.2018.09:00

Većina nas zna da je hodanje ili sklizanje po zaleđenim jezerima ili rijekama iznimno opasno. Zato izbjegavate situacije koje dovode do toga da upadnete u zaleđenu vodu.

No, mnogi nisu svjesni opasnosti i ipak izazivaju nesreću. Ako se to desi i led pod vama pukne postoje načini kako se možete spasiti i preživjeti.

Prvo što morate napraviti je pokušati se čim prije smiriti i izdići glavu iznad vode te stabilizirati disanje. Nemojte puno mlatarati rukama dok se održavate na vodi.

Okrenite se na stranu s koje ste upali u ledenu vodu, objema rukama se podignite i pomoću rada nogu postavite se u horizontalni položaj.

Važno je odmah raširiti ruke i lagano se primiti za ledenu površinu oko sebe. Time ćete spriječiti da upadnete dublje ili da potonete pod led koji nije pukao i kasnije ne možete van.

Čovjek se u tim situacijama instiktivno poželi sklupčati, javlja se refleks za hiperventilacijom, zbog temperaturnog šoka osoba počne ubrzano da disati.

Zbog toga postoji vjerojatnost da se uspaniči i naguta vode, što je jako opasno u toj situaciji. Kad se uspijete malo opustiti, pokušajte se stražnjim nogama odgurnuti na površinu leda.

Ako se uspijete izvući van nikako ne ustajte nego ostanite potrbuške na ledu i oprezno se vucite tijelom prema obali. Dignite se tek kad budete potpuno sigurni da je led oko vas čvršći. To možete provjeriti lupkanjem laktovima.

spašavanje

led

utapljanje

prva pomoć

newsletter

Prijavite se na Newsletter