Tražite razlog da prestanete piti?

Svi znamo da alkohol nije zdrav, ali što se zapravo događa tijelu kad se skine s cuge? Nevjerojatne stvari


Robin Mikulić
20.01.2019.13:00
Svi znamo da alkohol nije zdrav, ali što se zapravo događa tijelu kad se skine s cuge? Nevjerojatne stvari
Boris Kovačev / Cropix

sažeto

Prestanak cuganja donosi niz dobrobiti za organizam od kojih je smanjenje rizika od različitih kancerogenih oboljenja samo jedan u nizu


Robin Mikulić
20.01.2019.13:00

“Ostaviš li se alkohola, nećeš živjeti dulje. Samo ćeš imati takav osećaj“. To je jedna od omiljenih doskočica mog tate, kad netko dovede u pitanje njegovu konzumaciju. Međutim, istina je da koliko god uživaš u okusu alkohola ili u tome kako se osjećaš kad piješ, u skoro svakom pogledu, on je loš po tvoje tijelo i mozak. 

Ja sam iz prve ruke iskusio poboljšanja do kojih može doći kad na neko vrijeme prestaneš piti kad sam prošlog proljeća ušao u formu.  Priznajem, ostavljanje pića je bila samo jedna od promjena u ponašanju koje sam napravio, ali se nisam mogao oteti dojmu da je bila posebno bitna za to da popravim tjelesnu građu – smanjim postotak masti. Evo što znanost kaže tome i o drugim stvarima koje se najčešće događaju u tijelu kad prestaneš piti, prenosi Vice.

Problemi s imunitetom

Prečesta i prevelika konzumacija alkohola usko je povezana s probelmima vezanima uz imonološki sustav. Što je „prečesto“ i „previše“, pitate se? Pa, prema Nacionalnom institutu za zdravlje, to je više od četiri pića dnevno, ili 14 tjedno za muškarce; i više od tri pića dnevno, ili sedam tjedno za žene – brojke su to koje istovremeno uspjevaju biti seksističke i netočne.

iStock

U prosjeku, oni koji piju podložniji su upali pluća i drugim respiratornim poremećajima, veća je vejerojatnost da će imati komplikacije i da će im rane sporije zarastati poslije operacija, veći rizik od sepse i određenih vrsta raka, da spomenemo samo neke. 

„Ostavljanje alkohola ojačava imunološki sustav i olakšava borbu organizma protiv infekcija“, kaže Kristin Kirkpatrick, registrirana nutricionistica. Kirkpatrick navodi da je studija iz 2015. pokazala da alkohol prenapreže imunološke puteve, što zauzvrat umanjuje sposobnost organizma da se obrani od brojnih neprijateljski nastrojenih uljeza.

Dobre vijesti

A nećeš se tako lako izvući ni ako samo povremeno pretjeruješ. Studija objavljena u časopisu Alkohol otkriva da čak i samo jedna epizoda intoksikacije alkoholom dovodi do preopterećenja imunološkog sustava i upala. Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam definira pijanku kao obrazac opijanja tokom kojeg je nivo alkohola u krvi do 0,08 posto ili više.

To se obično događa kad muškarac popije pet ili više cuga, žena četiri ili više, u roku od oko dva sata. Dobra vijest je da će, ako ste umorni, vaš imunološki sustav ojačati čim prestanete piti. „Ono što nije jasno je to koliko vremena je potrebno organizmu da ojača imunitet“, kaže mi Kirkpatrick.

Što je s hranom?

Prema studiji časopisa Gojaznost, do gladi u alkoholiziranom stanju možda dolazi zbog toga što alkohol pojačava čula. Istraživači su otkrili da su ljudi, kad bi im intravenozno bila ubrizgana količina alkohola koja je ekvivalent dva pića, jeli 30 posto više hrane nego oni koji su dobijali slanu otopinu. 

iStock

Njihov zaključak? Čak i blaga intoksikacija može uvećati aktivnost mozga u talamusu, zbog čega čovjek postane osjetljiviji na miris hrane i to ga tjera da jede više. 

Još jedna studija objavljena u Američkom časopisu kliničke prehrane otkrila je da se alkohol često povezuje s lošom prehranom i pretjerivanjem u jelu.

Što je sa snom?

Odem na žurku, popijem par pića, i ubrzo sam gotov i spreman za spavanje. Odem kući, smjesta se onesvijestim, ali sam već u pet ujutro sasvim budan i ne mogu ponovno zaspati. Zvuči poznato? 

„Alkohol je depresiv, što znači da usporava tijelo i prirodno nas uspavljuje“, objašnjava Kirkpatrick. Nekoliko pića će obično pomoći da brže zaspiš, ali kad ih organizam procesuira, probudite ćeš se ili će kvaliteta sna biti lošija.

Smanjuje se rizik od karcinoma

U svom Izješću o kancerogenima, Nacionalni toksikološki program Ministarstva zdravlja SAD navodi konzumaciju alkoholnih pića kao poznati ljudski kanacerogen. Izgleda da alkohol naročito uvećava rizik od raka na glavi i vratu, raka jednjaka, raka jetre, raka dojke i raka debelog crijeva. 

Također, gomilaju se dokazi da je prekomjerena konzumacij povezana sa uvećanjem rizika od melanoma i raka prostate i gušterače.

Plodnost 

Iako se praktično svi slažemo da ideja da se razbijaš od alkohola dok ti beba raste u trbuhu nije baš kul, o utjecaju alkohola na plodnost se manje govori. U jednoj danskoj studiji praćena je konzumacija alkohola kod zdravih žena koje su pokušavale začeti. 

Žene u grupi s najvećom konzumacijom imale su 37 trudnoća u 307 ciklusa, a one koje nisu pile su imale 1381 trudnoću u 8054 ciklusa. Ove brojke ukazuju na to da je vjerojatnost da će žene koje piju zatrudnjeti umanjena za 18 posto.

istock

Jedna studija iz 2017. otkriva da, iako alkohol ne utječe na gustoću sperme, ipak uvećava proizvodnju spermatozoida s posebno velikim glavama, koji sadrže potencijalno oštećenu DNK. 

Autori te studije preporučuju da „muškarci koji planiraju raditi djecu prestanu piti barem tri mjeseca prije nego što se upuste u seksualni odnos koji bi mogao dovesti do trudnoće. 

Bolja koža

Alkohol je diuretik, što znači da organizam tjera da se riješi više tekućine. Prebacivanje norme u pišanju  ometa normalni rad bubrega. Rezulat? Suha koža koja može djelovati neelastično i pepeljasto. „Netko tko umjereno pije vjerovatno neće imati velike posljedice po kožu ako tu i tamo nešto popije“, kaže Kirkpatrick, ali upozorava da pretjerano opijanje može dovesti do problema s kožom na licu. 

Prestanak cuganja ili barem smanjivanj, i u kratkom roku ćete popraviti izgled svoje kože, kaže ona.

alkohol

alkoholizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter