NAPRAVIO PRVI STROJ ZA PRINTANJE SLADOLEDA

Svi obožavaju ledenu slasticu s Krka, poslužuje se i u korejskim avionima!


Sanja Rapaić
11.08.2017.20:05
Svi obožavaju ledenu slasticu s Krka, poslužuje se i u korejskim avionima!
CROPIX

sažeto

Prije devet godina Dalibor je osnovao svoju tvrtku za proizvodnju sasvim drugačijeg sladoleda, sam je, prvi u Hrvatskoj, napravio stroj koji, poput 3D printera za plastiku, doslovno printa sladoled


Sanja Rapaić
11.08.2017.20:05

Iako je po struci inženjer elektrotehnike, Dalibor Jurina s otoka Krka, nije pasivno čekao posao u struci. Radio je na ribarskom brodu, na peradarskoj farmi, jednu je sezonu bio i perač lonaca u hotelu u Italiji, a onda se odlučio upustiti u rizik i pokrenuti vlastiti posao.

Budući da je sve što je do tada radio imalo neke veze s hranom, smjer je, kako kaže, već bio određen stečenim radnim iskustvom, ali i ljubavlju prema kvalitetnoj prehrani. Prije devet godina Dalibor je osnovao svoju tvrtku za proizvodnju sasvim drugačijeg sladoleda, sam je, prvi u Hrvatskoj, napravio stroj koji, poput 3D printera za plastiku, doslovno printa sladoled. Sladoledima s Krka, polako se, ali sigurno, otvaraju i svjetska tržišta, a hladna je slastica s hrvatskog otoka potukla konkurenciju te se poslužuje čak i zahtjevnim putnicima u prvoj klasi aviona korejske avio-kompanije.

"U svemu što radim iznimno mi je važna kreativnost, stoga nisam želio proizvoditi sladolede po već postojećim recepturama te sam krenuo u eksperimentiranje sa sastojcima i okusima. Cilj je bio proizvesti sto posto prirodne sladolede u kojima mogu uživati svi - i oni koji su na dijeti pa zaziru od kalorija i oni koji si ne smiju priuštiti tu ljetnu slasticu jer sadrži gluten. Iz naše male radionice tako je na tržište izašao veganski sladoled koji je baziran na brezinom šećeru, pa 120 ml takvog sladoleda ima samo 80-ak kcal. Do prije samo godinu dana bio sam uvjeren da ipak nije moguće napraviti sladoled bez šećera, a da u njemu nema svih stabilizanata baziranih na umjetnim aditivima, no prije 10-ak dana uspjeli smo patentirati upravo takav sladoled od čokolade koji se sastoji od kakaa, brezinog šećera, eritritola (poliol kao i brezin šećer samo s 0 kalorija, biljna vlakna, biljni proteini te manje od 0,05% stevie)", kaže nam Dalibor, u šali dodajući da se, od inženjera elektrotehnike u međuvremenu prekvalificirao u elektro-prehrambenog tehničara.

CROPIX

Osim za sladoledom, sve je veći interes i za Daliborovim strojevima za printanje sladoleda

Iako se odlučio baviti proizvodnjom sladoleda, diploma Elektrotehničkog fakulteta Daliboru je i u tom poslu itekako dobro došla. Naime, skupe strojeve, čija se cijena penje i do 50 000 eura, ovaj je inženjer elektrotehnike odlučio napraviti sam. Za potrebe svoje male tvrtke, proizveo je, prvi u Hrvatskoj, stroj za 3D printanje sladoleda te rotacijski stroj za punjenje čašica sladoledom.

"U principu riječ je o običnom 3D printeru koji je samo malo veći, te je prilagođen da printa sladoled kojeg kontinuirani frizer, odnosno stroj za kontinuiranu proizvodnju sladoleda, tjera kroz cijev. Osim za svoj, strojeve sam napravio i za druge pogone, a posebno kompleksan stroj osmislio sam za jednu makarsku tvrtku. Na izradi tog stroja radio sam cijelu jednu zimu, a rezultat je sladoled koji svojim izgledom podsjeća na ručni rad", kaže Dalibor.

Korejci i sladoled s Krka – bila je to ljubav na prvi pogled

Nakon što su u Zagrebu probali njegov sladoled, oduševljeni predstavnicima kompanije Air South Koree za samo pola sata kontaktirali su Dalibora i sklopili posao s njegovom tvrtkom pa se sladoled s Krka sada poslužuje i putnicima u prvoj klasi njihovih aviona.

"To je zasigurno posao koji može otvoriti vrata prema svjetskim tržištima, no za sada naši kapaciteti još uvijek nisu dovoljni za ulazak u neki veći poslovni projekt. Naime, tijekom zime u pogonu radi četvero zaposlenih, a sada, u sezoni, njih jedanaest. No, u što skorije vrijeme svakako planiramo širenje posla i izlazak na inozemna tržišta s našim novim proizvodima", kaže maštoviti proizvođač sladoleda Gelati d'Oro, koji su dobili ime po rimskom nazivu za otok Krk.

CROPIX

CROPIX

Krk

sladoled s okusom pizze

Dalibor Jurina

printanje sladoleda

Gelati d'Oro

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter