MILIJARDE VIŠKA

Švedska u problemu, građani namjerno uplatili previše poreza


Sandra Pudja
23.02.2017.12:10
Švedska u problemu, građani namjerno uplatili previše poreza
REUTERS

sažeto

Građani i poduzetnici našli su način kako da izmanipuliraju državu i banke, i zarade na tome


Sandra Pudja
23.02.2017.12:10

Švedska vlada ima 'veliki problem' - građani joj uplaćuju previše poreza. Tako će si ostvariti dobit na 0,56 posto kamata na sve što su uplatili kao porez, a rade to jer su im kamatne stope u bankama negativne.

Stvar je u tome da su im negativne kamate u bankama naprosto bolnije od toga da iskeširaju više poreza, jer će na tome pak zaraditi.

Financial Times je objavio da je Švedska ostvarila proračunski višak od 7,6 milijardi funti (oko 70 milijardi kuna), no tamošnja Vlada će morati vratiti više od 3,5 milijardi funti zbog preplaćenih poreza.

Ne mogu ništa

Vlada želi spriječiti daljnja preplaćivanja, ali tamošnji Ured za dugovanja kaže da su im za sada male šanse da puno učine oko ovoga. "Za sada ne možemo napraviti ništa, to je jednostavno posljedica trenutačnih negativnih kamatnih stopa", kaže voditelj Ureda Marten Bjellerup.

Švedske središnje banke su, naime, nastojale potaknuti inflaciju (pad vrijednosti novca) u lokalnoj ekonomiji tako što su prije dvije godine snizile kamatne stope na razinu ispod nule. Iako su kamatne stope u bankama pale, švedski porezni zakoni propisali su da višak depozita na računima poreznih obveznika i dalje donosi zaradu od 0,56 posto godišnje kamate, što je mnoge ljude navelo da ih iskoriste kao "improvizirane" bankovne račune.

Novac koji Švedska nije htjela posuditi

Većina zemalja bi vjerojatno bila presretna da ima duplo više uplaćenog poreza nego je predviđeno, ali Stockholmu ovo ne odgovara jer kaže da se radi o "prisilnom posuđivanju" (vlastitoj zemlji), a koje će Švedsku kasnije koštati više nego da se sama zadužila.

Vlada je u međuvremenu ukinula kamate za uplaćeni porez da pokuša smiriti situaciju, ali stručnjaci procjenjuju da bi se stopa od 0 posto 'zarade' i dalje mogla svidjeti poduzetnicima. Mala je vjerojatnost da će se ovaj problem riješiti brzo, a i švedska središnja banka je prošli tjedan najavila da će vjerojatno još više smanjiti stope, nego da će ih kratkoročno povećavati.

Švedska

porez

porez u Švedskoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter