Pijanoreksija: opasna navika zbog ljepote

Sve više mladih žena preskače obroke da bi mogle piti alkohol bez da se udebljaju


Valerija Bebek
18.10.2017.21:00
Sve više mladih žena preskače obroke da bi mogle piti alkohol bez da se udebljaju
Profimedia

sažeto

Alkohol je kaloričan, djevojke se ne žele udebljati. Zato gladuju danima prije izlaska, kako bi mogle 'nesmetano' piti


Valerija Bebek
18.10.2017.21:00

Najnoviji trend u nezdravim prehrambenim navikama raširio se među mladim ženama. Sve više njih drastično smanjuje unos kalorija iz hrane kako bi kasnije tu razliku 'ispucale' na ispijanje kalorija iz alkohola. Ovakvo ponašanje kolokvijalno se naziva drunkorexia (moglo bi se prevesti kao pijanoreksija) još uvijek nije klinički prepoznato i službeno uvršteno u poremećaje prehrane.

Iako se pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, neke studije pokazale su kako gotovo 60 posto studentica naginje nekoj vrsti pijanoreksije. Alkohol je demoniziran u prehrambenoj industriji zbog velikog broja kalorija.

Jedna čaša pive od četiri decilitra ekvivalent je trokutu pizze, dok čaša vina može sadržati kalorija kao i sladoled.  "I ja sam preskakala obroke kako ne bih bila naduta na večer izlaska. To je vrlo uobičajeno, mnoge me klijentice pitaju mogu li preskočiti večeru jer planiraju izlazak uz piće", ispričala je za The Independent Lilly, koja danas radi kao osobna trenerica.

Blogerica koja piše o hrani Ellie McKinnell tvrdi da je pijanoreksija sinonim za pritisak koji nose mlade žene - kako za pijenje alkohola, tako i za izgled svog tijela. "Ako idete van očekuje se da ćete piti, ali isto tako očekuje se da budete mršavi. Tako se pije čista votka i to najmanji iznos potreban za pijanstvo, s najmanjim brojem kalorija, bez miješanja", objasnila je Ellie.

No, nisu samo mlade žene pogođene ovim problemom, današnja kultura svjesnosti svog tijela raširila je ovakvo ponašanje među mnogim skupinama. Što dovodi do neke vrste držanja yo-yo dijeta.

"Mladi su i zaposleni, vikendom odu i opuste se uz čašicu više, da bi preko tjedna opet gladovali", rekla je nutricionistica Rhiannon Lambert kojoj su specijalnost poremećaji prehrane. osim što gladuju prije opijanja, simptomi poremećaja mogu biti i naknadno 'pročišćavanje', s namjerom da se tijelo 'riješi' dodatnih kalorija.

"Kombinacija pražnjenja i zlouporabe alkohola je opasna i dugotrajno može izazvati oštećenje organizma. Ispijanje alkohola na prazan želudac uvijek loše završi, pogotovo ako to postane obrazac ponašanja", objasnila je dr. Sarah Jarvis, medicinska savjetnica u savjetovalištu za alkoholizam.

Ako nakon izgladnjivanja dolazi opijanje, i to u vrlo kratkom vremenskom razmaku, može izazvati akutno trovanje alkoholom, zbog kojeg dolazi do povraćanja, nesvjestice i ostalih nepogoda.

"Kada to redovito činite, dugoročno možete ugroziti tijelo kroničnim poput bolestima jetara, srca. Vjerojatno nećete imati vitalnih vitamina i minerala, ako radikalno smanjite unos hrane, jer alkohol nema nutritivnu vrijednost", kazala je dr. Jarvis.

alkohol

žene

poremećaj prehrane

pijanoeksija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter