100posto spolni odgoj

Sve što trebaš znati o HPV-u, kojim je zaraženo 3/4 žena na svijetu


Valerija Bebek
04.03.2017.14:50
Sve što trebaš znati o HPV-u, kojim je zaraženo 3/4 žena na svijetu
Profimedia

sažeto

Ginekolog Dubravko Lepušić objašnjava sve što treba znati o HPV-u, virusu koji dokazano uzrokuje rak grlića maternice kod žena i rak prostate kod muškaraca


Valerija Bebek
04.03.2017.14:50

Postoji preko 200 različitih tipova Humano papiloma virusa (HPV), oni mogu biti različitih lokalizacija na tijelu. Spolno prenosivih vrsta HPV-a ima tridesetak, a oni se odnose samo na spolne bolesti. „Od tih tridesetak spolnih vrsta pola je visokorizično, a pola niskorizično. Visokorizični bi u konačnici mogli uzrokovati rak vrata maternice kod žena. Istraživanja proteklih godina dokazala su da uzrokuju i rak prostate kod muškaraca“, objašnjava dr. Dubravko Lepušić za 100posto.

Niskorizični HPV-ovi uglavnom uzrokuju bradavičaste promjene, tzv. kondilome, na području genitalija. Oni ne uzrokuju rak, ali imaju tu negativnu estetsku stranu. Jednom kada se pojave tretiraju se na razne načine, najčešće ih se uklanja paljenjem. Visokorizični HPV je direktni uzročnik raka vrata maternice. To je danas jedini virus za kojega se zna da uzrokuje zloćudnu bolest. Harald zur Hausen, koji je to dokazao, 2008. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu, upravo zbog tog otkrića. Do tada se smatralo da je herpes virus odgovoran za to.

Najviše zaraza pri prvom spolnom odnosu

Najveći broj infekcija nastaje početkom spolne aktivnosti, u prvim spolnim odnosima kod tinejdžera. U Hrvatskoj je to prosječna dob od 16 - 17 godina, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "U istraživanju koje sam proveo, 65 posto tinejdžera kaže da upotrebljava kondom u spolnom odnosu, što je vrlo pohvalno. No samo njih 35 posto upotrijebilo je kondom pri svom prvom spolnom odnosu u životu.

Svaki treći od njih koji koriste kondom, što je jako loše", rekao je dr. Lepušić. Najveći broj infekcija spolnim bolestima, a sada govorimo o HPV-u, dolazi pri prvom spolnom odnosu. Zato je bitno koristiti kondom od početka spolne aktivnosti.

"Kondom definitivno štiti od HPV-a. Dakle one priče da virusi HPV-a i AIDS-a prolaze kroz pore gume, znanstvena je činjenica, a ne moja izmišljotina da ništa ne prolazi kroz pore gume Znam se našaliti, osim ako nije riječ o kondomu iz filma Svećenikova djeca", kazao je Lepušić.

Ako dođe do zaraze visokorizičnim tipom HPV-a, do raka maternice ne dolazi odmah. Statistika govori da je tri četvrtine žena u svijetu pozitivno na HPV, ali to ne znači da su sve žene bolesne, tvrdi ginekolog.

 Papa test je samo 20 posto osjetljiv na HPV

Kod velike većine žena organizam sam svlada HPV i drži ga pod kontrolom. Kod manjeg broja, obično u slučajevima fizičkog ili psihičkog stresa dolazi do razmnožavanja HPV-a i do promjena na tkivu koje se manifestira na Papa nalazu. One su obično u predstadiju karcinoma. Ako se tada ne liječi mogu se te promijenjene stanice pretvoriti u karcinom.

Papa test ne može otkriti HPV, on može postaviti sumnju da postoji HPV. Nakon toga se radi bris na HPV, da se vidi o kojem se tipu radi - visoko ili nisko rizičnom. "Nažalost, papa test je samo 20 posto osjetljiv na HPV. Da ne bi krivo razumjeli, on je apsolutno preporučljiv kao screening. On služi da se otkrije postoje li promjene kao predkanceroza koju papa nalaz otkriva", objašnjava Lepušić. Bris HPV-a tek se u nekim zapadnim zemljama koristi kao prva pretraga, a razlog tome je što je taj nalaz dosta skup.

Proces od infekcije HPV-a do razvoja bolesti sigurno traje nekoliko godina. Na žalost, ne postoji magičan lijek koji bi se dao ženi da se izliječi od HPV-a. Netko tko ga jednom dobije, nosi ga cijeli život u organizmu.

Što kad nalazi nisu u redu?

Ono što je bitno za mlade jest da postoji prevencija. "Glavna stvar koja se tu upotrebljava je cijepljenje protiv HPV-a", rekao je Dubravko Lepušić.

Za stopostotnu zaštitu potrebno je kombinirati tri stvari, uz cijepljenje potrebno je i spolno odgovorno ponašanje – ne mijenjati partnere, uporaba kondoma i pranje prije i nakon spolnog odnosa. Uz to potrebni su i redoviti godišnji ginekološki pregledi.

Papa nalaz koji pokazuje da nešto nije u redu obično pokaže da se kod žene razvio CIN, postoje stadiji 1, 2 i 3. Cervikalna intraepitelna neoplazija, odnosno CIN, predstavlja predstadij karcinoma vrata maternice. CIN stanice nemaju oblik karcinoma, ali nemaj više ni oblik normalne stanice. Najblaža forma izgleda stanica pod mikroskopom je CIN 1. Srednji poremećaj je CIN 2, a CIN 3 je praktički karcinom. To je početni stadij karcinoma u epitelu, još nije probio bazalnu membranu.

Kada nalaz pokaže da se u organizmu razvio CIN žena obavezno mora na biopsiju, uzima se komadić tog tkiva. Nakon te analize dobije se prava dijagnoza. Kod CIN-a 1 i 2 za liječenje koriste se razna protuupalna sredstva, kod CIN 3 izvodi se operacija. Ovisno o starosti žene, kod mlađih se vadi samo lokalno tkivo, a kod starijih se može izvaditi cijela maternica. Više o cjepivu protiv HPV-a u idućem nastavku 100posto Spolnog odgoja.

HPV

Dubravko Lepušić

ginekolog

spolni odgoj

Humano papiloma virus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter