100posto spolni odgoj

Sve metode kontracepcije: Od prirodnih do mehaničkih


Valerija Bebek
26.02.2017.15:15
Sve metode kontracepcije: Od prirodnih do mehaničkih
Profimedia

sažeto

Ginekolog Dubravko Lepušić objašnjava sve što treba znati o kontracepciji. U Europi kontracepciju ne koristi oko 20 posto žena, prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 43 posto žena u fertilnoj dobi ne primjenjuje nikakav oblik kontracepcije


Valerija Bebek
26.02.2017.15:15

Kontracepcijske metode po načinu djelovanja dijele se na pet vrsta: prirodne metode, mehaničke metode, kemijska sredstva, biološka sredstva i hormonska sredstva. U Europi kontracepciju ne koristi oko 20 posto žena, prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 43 posto žena u fertilnoj dobi ne primjenjuje nikakav oblik kontracepcije. Što je dvostruko više u usporedbi s Europom.

"U prirodne metode spada prekinuti snošaj, takozvani produljeni snošaj, i metoda sigurnih dana. Prva dva su vezani uz spolni odnos, s izbjegavanjem ejakulacije. Metoda sigurnih dana je izbjegavanje sredine ciklusa, kada dolazi do ovulacije", rekao je ginekolog dr. Dubravko Lepušić. Kako najtočnije izračunati plodne dane, objasnili smo u prvom članku 100posto Spolnog odgoja.

Prirodne metode iznimno nepozudane

Metoda sigurnih dana se temelji na činjenici da je jajna stanica u vrijeme ovulacije sposobna za oplodnju u 24 sata. Ako se uzme u obzir da spermij u ženskom genitalnom traktu mogu preživjeti negdje do 72 sata. Po toj računici se mogu se izračunati plodni dani, za veću točnost podrazumijevaju se redoviti ciklusi. 

"Ove metode karakterizira niska djelotvornost i ne preporučuju se adolescentima. U principu slabije znaju menstruacijski ciklus, često ne vode previše računa o tome. Ono što je također važno je da su menstruacijski ciklusi kod adolescentica dosta neredoviti. Ono što je zanimljivo, unatoč velikoj nesigurnosti tih prirodnih metoda, još uvijek se najviše primjenjuje prekinuti snošaj - kao kontracepcijsko sredstvo", objašnjava dr. Lepušić.

Mehaničke metode

U mehaničke metode spadaju prezervativ ili kondom, zatim femidom – ženski kondom, zatim dijafragma, koju isto upotrebljava žena i takozvana cervikalna kapica. Sve te metode sprečavaju ulazak spermija u ženski genitalni trakt. Kondom je najrasprostranjenije kontracepcijsko sredstavo uopće. I ono što je jako bitno on ne štiti samo od trudnoće nego i od spolnih bolesti.

Prva upotreba kondoma je bila u srednjem vijeku, primitivni kondomi koristili su se prvenstveno kao zaštita od spolnih bolesti. Koristili su ih mornari, koji su odlazili u daleke luke. Tek kasnije, početkom 20. stoljeća dobiva i kontracepcijsku ulogu. Mogu se koristiti u svakoj životnoj dobi, najčešće ih koriste mladi.

Femidom je tanka savitljiva cijev od plastike koja je premazana spermicidnim kremama i stavlja se u rodnicu prije seksualnog odnosa. "Nešto je teže dostupan i skuplji od prezervativa. Njegovo stavljanje djevojka bi, u principu trebala uvježbavati", kazao je dr. Lepušić.

Profimedia

Dijafragma je gumena kapica u obliku kupole. Koja se kombinira sa spermicidnim sredstvima i stavlja se u rodnicu prije spolnog odnosa tako da pokriva vrat maternice. Kod nje liječnik određuje veličinu, ima ih nekoliko. Žena kad ju nabavlja u apoteci, obično je pitaju koju veličinu.

Cervikalna kapa radi na isti način, često je ona za višestruku uporabu, za razliku od prethodnih. Kao i kondom pruža zaštitu i od spolnih bolesti.

"Ta druga mehanička sredstva su nepraktična zato što su vezana uz spolni odnos, stavljaju se neposredno prije odnosa, pa se, da tako kažemo gubi žar. Bilo bi dobro da se, radi povećanja postotka zaštite, mehanička sredstva kombiniraju s kemijskim sredstvima, to su razne spermicidne kreme, masti i gelovi koji onda povećavaju kontracepcijsku varijantu", pojašnjava dr. Lepušič.

Kemijska sredstva

Kemijska sredstva su razna spermicidna sredstva mogu biti u obliku krema, pjene, vaginaleta koje se umeću u vaginu. Njihov mehanizam djelovanja je da uništavaju sjeme, i time sprečavaju oplodnju. Osnova je da se vrlo rijetko koriste i ne preporučuje se samostalno nego u kombinaciji s mehaničkim sredstvima. Nemaju alergenskih reakcija, mogu se koristiti i prilikom dojenja.

Biološka sredstva

Biološka sredstva su maternični ulošci, to je tzv. spirala. Ona može biti mehanička ili bakrena spirala, i hormonska spirala danas je najpoznatija Mirena. Ono što je najbitnije da se one gotovo uvijek stavljaju ženama koje su rodile. Izuzetno se stavljaju ženama koje nisu rodile, a psihijatrijske su pacijentice (kada liječnik nije siguran da će ta žena uzimati tablete).

"Zašto se spirala daje ženama koje su rodile? Spirala ima jednu komplikaciju koja bi se eventualno mogla dogoditi a to je da navlači upale. Ako takve upale dovedu do neke žešće reakcije, recimo upale jajnika i jajovoda,kasnije može doći do poteškoća sa zatrudnjivanjem", kazao je ginekolog. Spirale imaju vijek trajanja - pet do šest godina, preporučuje se da se stara, nakon tog vremena, zamijeni za novu.

Jedna od komplikacija je da žene imaju nešto jača krvarenja, kao prilagodbu na spiralu prvih nekoliko mjeseci nakon postavljanja. Hormonska spirala uz kontracepcijsko djelovanje regulira i krvarenje. Daje se ženama koje imaju jake menstruacije da hormoni koje ima spirala smanje ta njezina velika krvarenja. 

Hormonska kontracepcija

Hormonska kontracepcija to su tzv. pilule. Počele su se upotrebljavati 60-ih godina prošlog stoljeća. Uz spiralu, ima najveći postotak zaštite, oko 99 posto. Tablete se preporučuju mlađim djevojkama, odnosno do 35. godine. Nisu one zabranjene nakon te dobi, ali tada se moraju s malo više opreza uzimati.

"Nakon te dobi žene imaju veći postotak moždanih i srčanih udara zbog pojačanog zgrušavanja krvi. Zbog toga se sve korisnice prije početka korištenja šalju na vađenje krvi da se ispitaju jetrene probe i faktori zgrušavanja. Te pretrage bi se trebale ponavljati jedan puta godišnje", tvrdi dr. Lepušić. Velika većina tableta se kupuje, a idu na recept.

Tablete su danas obično kombinacija estrogena i progesterona, hormoni koji imitiraju prirodni ciklus. "Danas su te tablete, za razliku od onih prije 10 - 20 godina s ultra niskom koncentracijom hormona. Više nema onih komplikacija kojih je nekada bilo (debljanje, dlakavost, glavobolje). Zbog niske razine hormona, više nema razloga da žena radi pauze prije ulaska u trudnoću. U jednom ciklusu može prestati s uzimanjem pilule, a u drugome već ići na trudnoću", objašnjava ginekolog.

Pilula za dan poslije i sterilizacija

Tu spada i tableta za dan poslije, koja se uzima 24 do 72 sata nakon spolnog odnosa. Ona nikako ne bi smjela biti redovito sredstvo kontracepcije, nego samo u hitnim slučajevima, one ipak imaju visoke doze hormona.

Postoje i kontracepcijske injekcije, one se danas rijetko upotrebljavaju. Postoje i kontracepcijski implantanti, koji se stavljaju pod kožu, isto tako se rjeđe upotrebljavaju. Flasteri za kontracepciju kod njih je problem, kada se stave na kožu, kako nije svaka koža ista – apsorpcija hormona preko flastera je nejednaka. Zato flaster ima manju hormonsku učinkovitost nego tableta.

Sterilizacija je stopostotna učinkovitost. Žena u tom slučaju ne može ostati trudna. Može se sterilizirati i muškarac i žena. Zakonski kod nas se mogu sterilizirati žene starije od 35 godina. Nekada su bila dva uvjeta da ima troje djece i da je starija od 35 godina.

seks

trudnoća

kontracepcija

Dubravko Lepušić

ginekolog

spolni odgoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter