JAT-ova stjuardesa čudom preživjela pad aviona DC-9

'Svaki put kad se sjetim nesreće, obuzme me težak osjećaj krivnje što sam ostala živa. Toga dana sve je ukazivalo na nesreću...'


Lada Novak Starčević
27.01.2018.14:45
'Svaki put kad se sjetim nesreće, obuzme me težak osjećaj krivnje što sam ostala živa. Toga dana sve je ukazivalo na nesreću...'
Cropix/arhiva

sažeto

Avion DC-9 na letu Stockholm-Zagreb-Beograd srušio se prije 46 godina, šest članova posade i 22 putnika su poginuli na mjestu. Osim Vesne Vulović


Lada Novak Starčević
27.01.2018.14:45

Srpska stjuardesa Vesna Vulović ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda preživjevši pad s najviše visine (10.160 metara) bez padobrana. Nekadašnja JAT-ova stjuardesa jedina je 26. siječnja 1972. godine preživjela pad putničkog zrakoplova DC-9 na letu Stockholm-Zagreb-Beograd.

Zrakoplov se srušio iznad sela Srpske Kamenice u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a tada 22-godišnja Vulović je jedina preživjela. Ostalih šest članova posade i 22 putnika su poginuli na mjestu.

Cropix/arhiva

Vesna, koja je bila stjuardesa tek godinu dana, zadobila je frakturu lubanje, slomljene su joj noge i bila je nekoliko mjeseci paralizirana. Nakon 27 dana provedenih u komi i 16 mjeseci rehabilitacije se čudesno oporavila. Čak se i vratila na posao u JAT-u, ali više nije letjela nego je radila na šalteru.

"Svaki put kad se sjetim nesreće, obuzme me težak osjećaj krivnje što sam preživjela. Pomislim i da bi možda bilo bolje da nisam preživjela, mnogo je lakše umrijeti", izjavila je prije desetak godina Vulović, kojoj je uvijek posebno teško padala godišnjica tragedije.

Cropix/arhiva

Pad je, objasnili su kasnije stručnjaci, najvjerojatnije preživjela jer se u trenutku nesreće nalazila u stražnjem dijelu zrakoplova koji je spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizao po snježnoj padini, što je navodno usporilo udar. Ona je bila vezana na sjedištu. Samog pada se nije sjećala.

Cropix/arhiva

"Samo se sjećam da sam se probudila u češkoj bolnici i od liječnika tražila cigaretu",  ispričala je u jednom od brojnih kasnijih intervjua.

Na kobni let krenula je greškom jer je umjesto nje trebala raditi njena kolegica imenjakinja. Kasnije je pričala kako je tog dana 'sve ukazivalo na nesreću'

Sjećam se, za doručkom je Ratko Mihić non stop pričao o svom sinu i o svojoj kćeri. Kao da je on jedini otac na svijetu. Samo je pričao o svojoj djeci, osjećao je da ih više neće vidjeti.

Istragom je utvrđeno da je do nesreće došlo nakon što je eksplodirala bomba podmetnuta u zrakoplov, premda su kasnije mediji tvrdili kako su ga srušili piloti MIG-a čehoslovačke vojske zamijenivši ga za neprijateljsku letjelicu.

"U to se vrijeme u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mjere kontrole nisu bile kao danas. Poslije te nesreće uvedena su nova pravila", pričala je Vulović.

Cropix/arhiva

Bivša stjuardesa je umrla prije nešto više od godinu dana u kupaonici u svom beogradskom stanu. Tek nekoliko dana nakon smrti su je pronašli policajci koji su provalili u stan jer se svojim bližnjima nije javljala na telefon. Imala je 67 godina.

Cropix/arhiva

Guinnessov rekord

JAT

Vesna Vulović

DC-9

preživjela pad aviona

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter