Zagrepčanka zgrožena poskupljenjem lijekova

Svaki dan si dajem pet injekcija inzulina i pijem dvije tablete. Mi dijabetičari moramo biti čarobnjaci da bi preživjeli


Lada Novak Starčević
05.12.2018.11:00
Svaki dan si dajem pet injekcija inzulina i pijem dvije tablete. Mi dijabetičari moramo biti čarobnjaci da bi preživjeli
Privatni album

sažeto

Margareta Buban (36) ispričala nam je kako se osjeća nakon vijesti da bi neki od inzulina mogli poskupjeti i 40 posto


Lada Novak Starčević
05.12.2018.11:00

Dijabetičarka tip 1 sam od svoje 11. godine, sada već dugih 25 godina. Ljuti me jer nam stalno govore da je dijabetes skupa bolest i da smo mi kao bolesnici jako skupi, te vječita borba oko prava za koliko toliko 'normalan' život.

Nitko tu bolest nije birao, naprotiv, to je autoimuna bolest i ne možeš ništa napraviti da ju spriječiš iako se na prvi spomen dijabetesa pomisli na prežderavanje, gutanje slatkoga, nezdrave navike, neuredan život, pretilost.

Znaju li oni uopće što je autoimuna bolest? To je stanje za cijeli život. Znaju li da LJUDI, DJECA i njihove kompletne OBITELJI, čiji članovi su se drznuli oboljeti od dijabetesa tip 1, gube osjećaj opuštenosti doživotno.

Kad te vlastito tijelo ne sluša 

Ne radi se tu samo o inzulinu, tu je riječ i o prilagođenoj prehrani. Konstantno preračunavanje koliko čega se smije pojesti, u koje vrijeme, koliko se treba kretati, kada se treba dati injekcija inzulina, koja doza... Jer ako si negdje u računici promašio, nije dobro i daj Bože da ti je netko pri ruci tko zna što učiniti u tom trenutku, zatreba li ti pomoć ako si ne možeš sam pomoći jer te vlastito tijelo ne sluša.

Privatni album

Vjerujte, zaista smo čarobnjaci i vrsni matematičari. Da je lako, nije, ali to je naša svakodnevica i s time smo se naučili živjeti.

Danas je biti dijabetičar postalo luksuz, a ja sam sretnica koja si svaki dan mora dati pet injekcija inzulina i to dvije različite vrste, te popiti još dvije tablete za regulaciju svog dijabetesa kako bih živjela.

Najava HZZO-a da se uvodi doplata za gotovo sve inzuline izazvala je šok i nevjericu, negativne reakcije kod svih oboljelih od ove bolesti.

Naime, prema novom prijedlogu tek tri vrste inzulina ostaju bez doplate, dok će ostali poskupjeti u rasponu od 24 do 428 kuna.

Konkretno, do sada sam za kutiju Tresibe (dugodjelujući inzulin) izdvajala 153,00 kuna, a po novom bi trebala izdvajati 356,61 kuna.

Ne želim ni zamišljati kako će to izvesti umirovljenici, nezaposleni?

Također po novoj računici za Novorapid (kratkodjelujući inzulin koji pokriva obroke), koji do sada nisam doplaćivala, trebala bi izdvojiti 108,60 kn za dvije kutije, koliko za sada ide na recept.

Obzirom na visinu moje plaće, dnevno bih trebala izdvajati 3,64 posto kako bih uopće živjela. Ne želim uopće ni zamišljati kako će to izvesti umirovljenici, nezaposleni, djeca te roditelji mojih luksuznih suboraca.

Mnogi pacijenti su dobro regulirani određenim inzulinom. Ako će ga sad morati doplaćivati, morat će prijeći na onaj koji se manje koristi i koji je sad jeftiniji, što znači da će automatski biti lošije regulirani. Ne samo da imamo porast dijabetesa i komplikacija uslijed njega, nego će se ovakvim postupkom smanjiti broj dobro reguliranih pacijenata, smatraju stručnjaci.

Na liječenje dijabetesa i komplikacija uzrokovanih ovom bolešću u RH troše se značajna sredstva, a trebalo bi poraditi na prvenstveno na preventivi. Upravo ovakvim prijedlozima HZZO-a ti troškovi mogu biti samo veći. Ne molim, već zahtijevam da u povjerenstvu HZZO-a promisle o svojem prijedlogu. 

HZZO

dijabetes

inzulin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter