Ellin Charles se 'prepolovio'

Suprug poznate influencerice u mjesec i pol je uspio skinuti 10 kilograma, a ona je otkrila koje se dijete drži


100posto
18.07.2019.18:00
Suprug poznate influencerice u mjesec i pol je uspio skinuti 10 kilograma, a ona je otkrila koje se dijete drži
Foto: CROPIX

sažeto

Pearce je na Keto dijeti u kojoj se unose velike količine masti, umjerene količine proteina te jako male količine ugljikohidrata


100posto
18.07.2019.18:00

Ella Dvornik i Charles Pearce posljednjih su se mjeseci okrenuli zdravom životu. Oboje vježbaju, a zajedno su i na Keto dijeti

Na svom Instagramu ona je objavila suprugovu fotografiju na kojoj je vidno mršaviji, što su primijetili njezini brojni pratitelji.

"Je, izgubio je deset kilograma u zadnjih mjesec i pol. Kombinacija vježbanja i Keto dijete", objasnila je Ella, kojoj dijeta nije potrebna, ali se drži takve prehrane kao podrška. Pohvalila se da je zbog svega postala i prava majstorica u spravljanju keto jela.

Ako se pitate o kakvoj se dijeti radi, donosimo objašnjenje.

To je tip prehrane u kojoj se unose velike količine masti, umjerene količine proteina te jako male količine ugljikohidrata (maksimalno 50g na dan, a idealno do 20g). Od ukupnog unosa kalorija, u omjerima bi to bilo otprilike 75% masti, 20% proteina te 5% ugljikohidrata.

Ketoni su molekule energije koje se oslobađaju kada je tijelo u stanju ketoze, odnosno u trenutku kada u krvi ponestane glukoze (šećera). Oni služe kao alternativni izvor energije u tijelu.

U stanju ketoze, kada razine inzulina padaju, sagorijevanje masti u tijelu je povećano i vidno se mršavi.

Kako nema inzulinskih skokova te zbog njih i naglih padova energije, lakše je držati apetit pod kontrolom i nema 'napadaja gladi'.

Neke studije su pokazale kako ovakav tip dijete pomaže reducirati vjerojatnost srčanih bolesti, kontrolirati kolesterol, krvni tlak te također pomaže i kod dijabetesa tipa 2 kroz regulaciju razine šećera u krvi. No, bolesnicima se prije svake dijete preporuča da se konzultiraju sa svojim liječnikom.

Strogo su zabranjene namirnice s mnogo šećera i pšenica (tjestenina, kruh, riža, krumpir, banane, šećer, slatkiši).

Kava je dozvoljena, a mogu se piti i čista alkoholna pića koja ne sadrže ugljikohidrate (primjerice viski, vodka, rum, šljivovica)

Namirnice koje se preporučuju:

  • sve vrste mesa
  • jaja
  • ribe i plodovi mora
  • sir i punomasni mliječni proizvodi (cheddar, parmezan, mozzarella, plemeniti sirevi, vrhnje, punomasni jogurti...)
  • prirodne masti (maslinovo ulje, kokosovo ulje, maslac...)
  • povrće s manjim udjelom ugljikohidrata (zelena salata, kelj, špinat, blitva, celer, šparoge, karfiol, brokula, kupus, krastavci...)
  • voće s manjim udjelom šećera (jagode, borovnice, maline, brusnice, višnje...)
  • orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, kikiriki, bademi...)

Ella Dvornik

prehrana

mršavljenje

Charles Pearce

Keto dijeta

newsletter

Prijavite se na Newsletter