Najagresivniji od svih karcinoma

Sunce i solarij su najveći uzročnici malignog melanoma, ali ako ga se rano otkrije je potpuno izlječiv


Valerija Bebek
27.01.2018.17:00
Sunce i solarij su najveći uzročnici malignog melanoma, ali ako ga se rano otkrije je potpuno izlječiv
iStock

sažeto

Dermatologinja Vesna Magdić-Jelavić za 100posto je objasnila sve što trebate znati o ovoj zloćudnoj bolesti


Valerija Bebek
27.01.2018.17:00

Proteklog tjedna cijelu Hrvatsku potresla je vijest iz KBC Split, kada je obznanjeno da je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zadržan na liječenju zbog matastaze malignog melanoma, odnosno zloćudnog karcinoma kože i sluznica koji se proširio i na mozak.

Nije svaki rak kože i melanom. Maligni melanom je jedan od najagresivnijih tumora uopće.

"Melanom može nastati iz madeža, ali i na nepromijenjenoj koži. Promjene madeža koje mogu ukazivati na razvoj melanoma su asimetrija, neravni rubovi, promjena boje, promjer veći od 5 mm, uzdizanje dijela madeža i nagli rast cijelog madeža, svrbež, bolovi u predjelu madeža", rekla je dr. med. Vesna Magdić-Jelavić, dermatologinja voditeljica ordinacije Moj Dermatolog.

Ultraljubičasto zračenje je značajan uzročni čimbenik, posebice povremeno jače izlaganje s opeklinama. Najopasnije su opekline od sunca u djetinjstvu.

Melanom nastaje iz genetski izmijenjenih ili aktiviranih melanocita. U nastanku melanoma važni su genetski čimbenici, konstitucija te faktori okoliša, prvenstveno izlaganje ultraljubičastom zračenju. Uz melanom postoje još dvije osnovne skupine zloćudnih tumora kože bazocelularni najčešći rak kože, uglavnom zahvaća površinski sloj, a rijetko metastazira (oko 0,1 posto) te planocelularni rak kože, nastaje na koži oštećenoj od sunca. Sklonost metastaziranju je veća nego kod bazocelularnog (oko pet posto).

Najbitnija je rana dijagnoza

Maligni melanom je jedan od najagresivnijih tumora koji metastazira putem krvnih i limfnih žila. Metastaze mogu biti uz okolnu kožu ili unutranje organe.

"Važan prognostički čimbenik je debljina tumora po Breslowu. Najbolju prognozu imaju oboljeli s debljinom tumora manjom od 0,75 mm (Breslow I). Isto tako najbolju prognozu imaju bolesnici s in situ melanomom, koji je ograničen na površinski sloj kože, epidermis (Clark I). Ulceracije i veći broj mitoza su loš prognostički čimbenik. Samo 14 posto bolesnika s metastatskim melanomom preživi pet godina", objasnila je dr. Magdić-Jelavić.

Upravo zbog toga najbitnija je rana dijagnoza melanoma. Kako ga uopće prepoznati? Njegova klinička slika ovisi o lokalizaciji na koži. 

"Najčešći kod bijelaca je površinsko šireći tip melanoma koji je u početnoj fazi smeđecrna promjena u razini kože, nepravilnih rubova, a u kasnijoj fazi može biti iznad razine kože, ponekad uz ulceraciju (ranicu), objasnila je dermatologinja. Vrlo je korisno upoznati vlastitu kožu, primijetiti promjene koje postoje od rođenja, a posebnu pozornost obratiti na novonastale promjene.

"Pregledom svoje kože trebamo obuhvatiti glavu, trup, udove, vlasište, uške, područje iza uha, dlanove i tabane, prostore između prstiju, genitalnu regiju. Kod pigmentiranih promjena treba uočiti promjene koje su asimetrične, nepravilnih rubova, neujednačene boje, promjene koje se povećavaju, svrbe, bole. U slučaju sumnje svakako se treba javiti na pregled dermatologu", objasnila je dr. Magdić-Jelavić.

Na vrijeme otkriveni i kirurški uklonjen melanom ima odličnu prognozu i zato je rana dijagnoza najbolje liječenje. S obzirom na to da je rani melanom ograničen na površinski sloj kože njegovo odstranjivanje znači 100 postotno izlječenje.

Solarij povećava rizik za 59 posto

"Kada se postavi dijagnoza malignog melanoma liječenje je prvenstveno kirurško. U slučaju metastatskog melanoma liječenje se dopunjava radioterapijom, sustavnom kemoterapijom, imunoterapijom, biološkim lijekovima", rekla je dr. Magdić-Jelavić za 100posto.

Osobe s velikim brojem madeža imaju znatno veći rizik za razvoj melanoma. Izlaganje ultraljubičastom svjetlu također povećava rizik. Zbog toga je najvažnija zaštita od sunca, pogotovo u dječjoj dobi. 

"Zato što oko 80 posto Sunčeva zračenja primi do 21. godine života. Treba izbjegavati izlaganje suncu u vrijeme kada je zračenje najjače. Ne prakticirati sunčanje u solarijima, jer da se time povećava rizik za nastanak melanoma za 59 posto. Ne izlagati nokte umjetnom ultraljubičastom zračenju. Primijeniti fotoprotektivna sredstva pola sata prije izlaganja suncu, u pravilnoj dozi te obnoviti nakon kupanja u moru ili bazenima te zbog znojenja. Nositi zaštitnu odjeću, sunčane naočale, pokrivala za glavu", upozorava dr. Magdić-Jelavić.

Prema podacima koje nam je dala liječnica u Hrvatskoj na melanom otpada tri posto svih malignih bolesti. U zadnjih dvadeset godina bilježi se značajan porast incidencije u populaciji.  Godine 2013. zabilježeno je 527 novooboljelih (278 žena i 249 muškaraca). Maligni melanom rijedak je u dječjoj dobi i obuhvaća manje od jedan posto svih zloćudnih tumora do 14. godine života.  

"U prošla četiri desetljeća melanom je u bjelačkoj populaciji postao tumor s najbrže rastućom incidencijom od svih zloćudnih tumora. Najveću učestalost melanoma imaju Australija i Novi Zeland, gdje je broj novooboljelih na 100.000 stanovnika godišnje iznosi 50-60, u Sjevernoj Americi je 10-25, a u srednjoj Europi 10-15. U skandinavskim i zapadnoeuropskim zemljama je incidencija melanoma stabilizirana, dok na jugu i istoku Europe i dalje raste", zaključila je dermatologinja.

zdravlje

karcinom

melanom

maligni melanom

dermatolog

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter