Šokantno priznanje majke

'Stalno sam na mobitelu i zbog toga zanemarujem djecu, mislim da nisam ni jedan njihov trening odgledala na miru'


100posto
28.08.2019.12:00
'Stalno sam na mobitelu i zbog toga zanemarujem djecu, mislim da nisam ni jedan njihov trening odgledala na miru'
iStock

sažeto

Kate priznaje da često osjeća strašnu krivnju, a da sin već preuzima njeno ponašanje


100posto
28.08.2019.12:00

Britanka Kate Beavis (44) priznala je da je ovisna o svom mobitelu. "Kada sam s djecom zapravo sam na telefonu gotovo cijelo vrijeme", kaže Kate, koja ima sina Herbieja (11) i kći Kitty (8).

"Kćer se ujutro prvo popne na naš krevet jer se želi malo pomaziti, no ja sam prezauzeta jer već pregledavam po mobitelu je li mi što promaklo preko noći. Čak i kada rade zadaću ne mogu prestati pregledavati mobitel", kazala je Kate.

Kaže kako vjerojatno niti jednom nije odgledala plivački trening svoje djece. Kada završi s plivanjem kći ju pita kakva je bila, pa joj laže da je bila fantastična.

Osjećam strašnu krivicu. Kitty mi posebno prigovara zato što sam stalno fokusirana na telefon.

Stariji sin se drugačije nosi sa situacijom. "Prestao je razgovarati sa mnom. I on ima stalno pognutu glavu jer igra igrice na telefonu ili tabletu. Vidio je to od mene. Mislim da nam to narušava odnos", rekla je Kate.

Istraživanje putem softvera Dscout pokazuje da prosječna osoba prstima pređe, tapka ili klikne po svom ekranu oko 2617 puta na dan. Što je oko milijun puta godišnje. Na smartphone potroše 2,42 sata svakog dana, piše Daily Mail.

najveći ovisnici dodiruju svoj telefon 5427 puta na dan, što je oko 3,75 sati. Tijekom godine to je gotovo dva milijuna pipkanja mobitela.

Istraživanja su pokazala su kako devet od deset korisnika tijekom noći drži mobitel pokraj sebe, a polovica ga koristi umjesto budilice. 

Mnogi stručnjaci zabrinuti su zbog utjecaja koje ta loša navika ima:

  • U krevetu smo nemirni. Blizina mobitela čini nas osjetljivima pa je i vjerojatnije da će nam san biti poremećen. Isto tako, često ne možemo zaspati. Razmišljamo o listi za kupnju, što bi sve trebali napraviti sutra i kakav nas dan očekuje na poslu.
  • Remeti nam san. Većina će odmah provjeriti mobitel ako ih noću omete u snu. To ne mora biti uvijek interesantna poruka ili email, ali mogle bi biti. Sa samom pomisli da možemo saznati nešto važno ili interesantno smatramo nekom vrstom nagrade, pa ćemo zato provjeravati mobitel češće nego inače iako smo svjesni da ne bismo trebali. 
  • Stvara glavobolje i vrtoglavicu. Neki stručnjaci tvrde da zbog zračenja, mobitel stvara glavobolje i vrtoglavicu.
  • Mobitel razbuđuje tijelo. Mobiteli imaju jako neprirodno svjetlo koje utječe na organizam varajući ga da je dan. Za sva umjetna svjetla (od žarulja do neonskog svjetla), smatra se da zaustavljaju proizvodnju hormona melatonina (hormona od kojeg nam se spava) i ubrzavaju proizvodnju kortizola. 

mobitel

zanemarivanje djece

ovisnost o društvenim mrežama

newsletter

Prijavite se na Newsletter