Novo istraživanje

Spavalice koje vole odrijemati nakon ručka treba pustiti jer im je potreba za odmorom u genima


100posto
27.09.2018.19:00
Spavalice koje vole odrijemati nakon ručka treba pustiti jer im je potreba za odmorom u genima
iStock

sažeto

Nedovoljno sna može uzrokovati visok krvni tlak, srčane bolesti pa čak i razvoj dijabetesa


100posto
27.09.2018.19:00

Nekima je popodnevno spavanje jedna od najdražih stvari i brojne studije pokazale su da je takav odmor dobar za zdravlje. Nedovoljno sna može uzrokovati visok krvni tlak, srčane bolesti pa čak i razvoj dijabetesa.

No, poslijepodnevno spavanje može dovesti do tzv. inercije spavanja, posebno ako traje dulje od 10 do 20 minuta. Inercija spavanja opisuje se kao osjećaj mamurluka i dezorijentiranosti u prostoru i vremenu, nalik osjećaju buđenja iz dubokog spavanja. Obično takav osjećaj ne traje dulje od pola sata, ali može predstavljati problem osobama koje moraju raditi nakon popodnevnog buđenja. 

Sada je otkriveno da kraće popodnevno spavanje nije dobro baš za svakoga, a istraživanje je objavljeno u časopisu američke Nacionalne znanstvene akademije.

Znanstvenici u Japanu tvrde da su kod miševa otkrili mogućnost mutacije jednoga gena koji povećava količinu sna koji im je potreban. Proučavali su utjecaj proteina SIK3 na navike miševa, a to im je dalo uvid i u ljudske potrebe.

via GIPHY

Uspoređivali su koliko su dugo miševi bili budni, a koliko spavali te kakva je pritom bila njihova moždana aktivnost. Pojava mutacije u proteinu značila je da da im je potrebno više sna što ukazuje i na to da takav mutirani gen imaju i oni ljudi koji vole više spavati.

spavanje

popodnevni odmor

poremećaj sna

newsletter

Prijavite se na Newsletter