Razotkrivena najveća zabluda

Sobne biljke neće vam pomoći, krivo smo mislili svi, čak i NASA! Izračunato je koliko ih treba da bi pročistile zrak kao klima


Valerija Bebek
09.11.2019.11:00
Sobne biljke neće vam pomoći, krivo smo mislili svi, čak i NASA! Izračunato je koliko ih treba da bi pročistile zrak kao klima
Profimedia

sažeto

Vjerovanje kako sobne biljke mogu pročistiti zrak pokazalo se kao mit, mnogo je učinkovitije - otvoriti prozor


Valerija Bebek
09.11.2019.11:00

Uvriježeno mišljenje da kućne biljke mogu značajno poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru pokazalo se kao 'običan mit', tvrdi najnovije istraživanje, a zasađene biljke koje krase urede i stanove, također imaju više mitološku svrhu, nego praktičnu.

Znanstvenici su otkrili da bi trebalo 93 biljke postavljene na 30 centimetara kvadratnih poda kako bi se sobne biljke mogle 'natjecati' s uredskom ventilacijom. Isti efekt u stambenom prostoru može se postići s otvaranjem nekoliko prozora.

Tegle s lijepim, ukrasnim, sobnim biljem sigurno osvježe svaki prostor, bilo da se radi o stanu ili uredu, ali njihove mogućnosti pročišćavanja zraka su silno precijenjene.

Profimedia

Analizom višegodišnjih istraživanja, znanstvenici su zaključili da biljke upijaju opasne kemijske spojeve, ali presporo da bi njihovo djelovanje imalo ikakav značajan utjecaj.

Loš zrak velik je problem zapadnog svijeta

"Biljke su odlične, ali zapravo ne čiste unutarnji zrak dovoljno brzo kako bi utjecale na kvalitetu u kućnoj ili uredskoj atmosferi", kazao je glavni autor Michael Waring sa Sveučilišta Drexel iz Philadelphije.

Profesor i njegovi kolege saznali su da ventilacijski sustavi, ili čak jednostavno otvaranje prozora, smanjuju organske spojeve dobivene isparavanjem mnogo brže nego što ih biljke mogu ukloniti iz zraka.

Profimedia

Te potencijalno otrovne kemikalije ispuštaju se iz svega - od boja i printera do kemikalija za čišćenje pa čak i odjeće koja je došla iz kemijske čistionice.

Procjena je da unutarnje zagađenje zraka doprinese čak 99.000 smrti u Europi svake godine, podaci su to s Royal College of Physicians.

Osim toga mnogi ljudi pate od nečega što se naziva 'sindromom bolesne zgrade', gdje se ustajali, onečišćeni zrak krivi za mnoge poteškoće od glavobolja, alergija do umora. Kao pomoć u tome sobne biljke često su proglašavane 'prirodnim čistačima zraka'.

Kako je i NASA navela na krivi put

Zabluda je još jače potaknuta rezultatima probnog ispitivanja iz 1989. godine, kojim je NASA ukazala da biljke mogu upiti molekule koje izazivaju rak i čistiti zrak u svemirskim stanicama. Problem s tim eksperimentom, kao i njemu sličnima, je što su provedeni u zatvorenoj komori u laboratorijskim uvjetima, tvrde istraživači najnovijeg rada.

Profimedia

Dakle, nitko ne kaže da pobacate biljke ili da ih uopće ne kupite. Zelena odmara oči, biljka u sobi ili uredu sigurno će unijeti živost među zidove. Ali ako na te biljke stavljate sav teret čišćenja zraka, nemojte. S vremena na vrijeme, otvorite prozor i pustite i biljkama i vama da prodišete.

biljke

kućne biljke

kvaliteta zraka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter