PRONAĐENA TIJELA I KAMERA

Objavljena je snimka posljednjih trenutaka života planinara, koje je u smrt odnijela snježna lavina


Vedrana Sunko
14.07.2019.08:00
Objavljena je snimka posljednjih trenutaka života planinara, koje je u smrt odnijela snježna lavina
Profimedia

sažeto

Kameru su pronašli duboko ispod snijega, dok su tražili tijela penjača, izvukli su njih sedam, dok se jedan još smatra nestalim


Vedrana Sunko
14.07.2019.08:00

Osam penjača stradalo je u lavini dok su pokušavali osvojiti drugi najveći vrh u Indiji, Nanda Devi, krajem svibnja. Njihova tijela pronađena su u opsežnoj akciji izvlačenja, kao i GoPro kamera na kojoj su zabilježeni njihovi posljednji trenutci života. Indijsko tibetanska granična policija nedavno je objavila te snimke, a na njime se mogu vidjeti minute prije nego ih je pogodila lavina. Onih posljednjih nekoliko sekundi tog videa, na kojem se čuje velika buka i vidi zatamnjen ekran, još nisu objavili. 

Kameru su pronašli duboko ispod snijega, dok su tražili tijela penjača, četiri Britanca, dva Amerikanca, Australca i Indijca. Izvukli su njih sedam, dok se jedan još smatra nestalim, piše The Washington Post.  "Kamera GoPro zapravo je poslužila kao crna kutija i omogućila nam da vidimo posljednje trenutke tih penjača. To nam je bilo zapanjujuće", rekao je A.P.S. Nambadia iz granična policije. 

Do trenutku nestanka ove grupe to je već i bilo vrlo smrtonosno proljeće, u kojem je poginulo niz ljudi, posebno u gužvama u blizini vrha Mount Everesta. Na društvenim mrežama objavljena je bila fotografija dugačkog reda u kojem je bila gužva od 300 ljudi na veoma uskom putu. Bilo je to nakon što Nepal izdao rekordan broj dozvola zbog dobrog vremena.

Po mišljenju stručnjaka lavinu u kojoj su i poginuli mogli su pokrenuti upravo ti penjači sami, tj. težina njihovih tijela.

Zahvaljujući snimci mogli bi dobiti više uvida u to što je krenulo po zlu.  Do njihovih tijela stigli su 23. lipnja u operaciji koju su nazvali Daredevils, najkompleksnijem podvigu koji su do tad poduzeli. Borili su se s vjetrom i teškim terenom kako bi došli do mjesta gdje su zakopana tijela.  

Među pronađenim stvarima bilo je nekoliko dokumenata, oprema za penjanje, i mala igračka pingvina. 

video

Indija

snimka

planinari

snježna lavina

smrt planinara

newsletter

Prijavite se na Newsletter