Na luksuznim kruzerima je pet puta obišao svijet

Služio sam saudijskog princa koji mi je uz votku pričao o Titu i u dva tjedna dao 4000 dolara napojnice, a do Georgea Busha mogu doći kad god zatrebam


Lada Novak Starčević
17.05.2019.20:30
Služio sam saudijskog princa koji mi je uz votku pričao o Titu i u dva tjedna dao 4000 dolara napojnice, a do Georgea Busha mogu doći kad god zatrebam
Privatni album

sažeto

'Uzme te taj život, primjerice za 194 radna dana zaradio sam 17.000 dolara. To donosi jedan drukčiji način života', ispričao nam je Zagrepčanin D. M. (33), koji je u brodskom baru radio osam godina


Lada Novak Starčević
17.05.2019.20:30

 Konobario sam po Zagrebu i onda mi je to dosadilo i poželio sam otići na kruzer. Puno sam istraživao, pratio iskustva i onda sam na forumu naišao na našeg čovjeka koji je tražio nove ljude iz Hrvatske. Dobio sam posao barskog konobara, u njemu se ne 'ubijaš', a zarada je izvrsna.

Balkanci su na brodu poznati kao 'Balkan mafija', nitko se s njim neće zezati jer se drže skupa. Jedino Hrvat Hrvatu zna zabiti ponekad nož u leđa, jer smo jednostavno takvi.

Moj prvi brod bio je Queen Mary 2 od najstarije cruise kompanije na svijetu. On je jedini ocean liner na svijetu, ima redovitu brodsku liniju između Amerike i Engleske, New York – Southhampton. 

Na kruzeru je oko 2600 putnika i 1200 članova posade. Ima kazalište, planetarij, 3D kino koje se pretvara u operu, balsku dvoranu…

Imaju razne klase putnika, od 'običnih' do onih čiji tjedan dana na moru košta 30.000 eura, a imaju i svog privatnog batlera. 

Napravio sam pet cruiseva oko svijeta s tom kompanijom. Po ugovoru sam šest mjeseci provodio na brodu.

Ja volim more, nemam nikakvih problema s valovima

Kad je brod na moru nemaš slobodno jer, primjerice, imao bih smjenu od 8 do 12, onda je pauza, pa opet radiš, pa pauza, pa dva sata radiš... Cijeli dan zapravo radiš, ali to mi nikad nije bio problem jer nije da sam imao baš puno drugog izbora.

Na toj liniji pet dana si na oceanu bez stajanja. Ja volim more, nemam nikakvih problema s valovima niti morskom bolešću nego baš naprotiv, uživam u njima.

Privatni album

Na kruzeru ima pregršt skupih dućana pa putnici šopingiraju ili piju u barovima, odlaze u casino, u SPA...

Svake večeri je formal night  što znači da je dress code obavezan, nakon večere su balovi, uživo sviraju orkestri, interijer je kao 1920-ih, posvuda luksuz...

Zarada mi je bila oko 3500 tisuće eura mjesečno, plus napojnice. Pivo je dolar, cigarete dva. Puno si na brodu, nemaš gdje izaći i potrošiti.

Jedni odlični gosti, gospodin i gospođa Walsh, s kojima sam ostao u kontaktu, godinama su išli na Queen Mary2. Upoznao sam ih kad su išli na svjetski cruise dva mjeseca. On je pio Bacardi Colu, njegova žena votku s dijetnim tonikom.

Svaki put kad bi naručili, dali bi mi 20 dolara. Dolazili bi i do četiri puta dnevno pa računajte.

Par ide na 'izlet' iz Amerike u Englesku

Uplatili su jednom brod u New Yorku, otišli na ručak u Southhampton i vratili se kući u New York. To im je bilo kao petodnevni izlet.

Idu uvijek u penthouse. Gospodin Walsh, koji je bivši predsjednik kompanije Johnson & Johnson, nije htio na brod ako je na listi čekanja i nije slobodan taj 'njegov' prostor. Njima je toliko relaksirajuće biti na putu. 

Privatni album

Jednom sam s njima išao s brodom Queen Elizabeth i stali smo u Dubrovniku pa sam ja njih vodio na ručak. Da jednom i ja njih počastim.

U bar su mi dolazili brojni svjetski uglednici i s mnogima sam se zbližio.

George Bush, senior, je totalno kul čovjek. Imao je trokolicu i vozio se s time po brodu, a s njim su bile unuke.

Susretljiv je jako. Toliko smo postali dobri da mi je dao posjetnicu svog specijalnog agenta, a na poleđini je ostavio privatnu mail adresu i rekao da se mogu javiti kad god trebam.

Cijeli kat je imao ograđen za sebe, ali nikad ne bih rekao da je bio predsjednik SAD-a. Jednostavan u razgovoru, nimalo napuhan. Pio je bourbon s puno leda.

Privatni album

Njujorški gradonačelnik mi je kao bakšiš dao NY Pass free - to je kartica koju policiji pokažeš ako te uhvate u nekom manjem prekršaju i moraju te pustiti. 

Prije dvije godine sam radio na megajahti i ta dva tjedna neću nikada zaboraviti. Sa saudijskim princom Muqrinom, bratom od kralja Saudijske Arabije, krstario sam grčkom obalom, išli smo po malim skrovitim uvalama, obišli najljepša tamošnja mjesta.

Bookirao je cijelu jahtu na dva tjedna za sebe i svoju obitelj. Kad smo dobili upute da dolazi kraljevska saudijska obitelj prvo što mi je palo na pamet su burke, nema alkohola, ne smijem ih gledati u lice...

Na kraju je to ispao jedan od najboljih doživljaja mog života. Čovjek je bio toliko dobar, to je bio moj najlakši posao u životu.

Gotovo da nisam imao posla. Naime, samo sam njemu točio piće jer je su samo on i njegov sin na cijelom brodu pili alkohol.  

Sin je, nažalost, brzo nakon toga poginuo u padu helikoptera.

Princ Muqrin manje je pio kad mu je žena bila blizu. Onda bih mu u čašu s vodom i ledom točio votku jer je alkohol skrivao od nje.

Zvao me Doma, pokazivao mi snimke svojih sokola koji hvataju zečeve u pustinji, pokazivao mi je svoja imanja. Posjeo bi me pored sebe i razgovarali bi satima.

Jedino pravilo je bilo da mu ne smijem reći ne. Ali to nije zloupotrebljavao.

Saudijske princeze su se sunčale u toplesu

Dobio sam ga na 'Mašala'. Kad mi je pokazao sliku svoje luksuzne jahte rekao sam 'Mašala' i to ga je oduševilo.

Pričao mi je da je upoznao druga Tita. Školovao se u Engleskoj i završio je za ratnog pilota.

No, nije me samo on fascinirao, cijela ta obitelj je nevjerojatno pristojna. Klinci svi imaju prefiks princ, ali nisu nimalo razmaženi. Svi njega čekaju da počne s večerom, a on je toliko jednostavan. U Grčkoj je jednom od svih mogućih bakanalija naručio da mu donesu Big Mac iz McDonaldsa.

Privatni album

Ti Saudijci na brod dođu s dva kofera i samo kupuju i kupuju gdje god pristanu - zlato, nakit, haljine… Unuk od princa je izlazio s broda s 15 kofera više.

Ako mu doneseš čašu vode, on ti da 200 eura bakšiša. Više ti je neugodno i dolaziti do njega da ne ispadne da se namećeš kako bi zaradio.

Princeze su se gore na brodu sunčale u toplesu. Samo je Muqrinova žena imala pokrivenu kosu.

Piju samo čaj, a svake se večeri dugo zabavljaju igrajući društvene igre. Skupe se svi pa do 2 ujutro igraju 'Čovječe, ne ljuti se'. Nevjerojatno nešto.

Princ za to vrijeme sjedi na terasi uz svoju bocu Grey Goosa. Popio bi litru na dan. No, bio je jako priseban čovjek, nikada nije radio probleme. Bio je jako vezan uz obitelj pa bi raznježen pozvao unuka ili unuku u krilo.

Na kraju je došao s aktovkom punom novca i cijelom osoblju je dao izvrsnu napojnicu.  Dao mi je 4000 eura napojnice za cijeli cruise.

iStock

Unatoč silnom bogatstvu on je potpuno svjestan koliko se osoblje trudilo i želio nam je olakšati. Otišli su noć prije kako bi posada imala cijelu noć slobodnu prije iduće izmjene gostiju.

Planirao je s obitelji brzo nakon toga krstariti od Monte Carla do Venecije i posjetiti i hrvatsku obalu. Već su sve dogovorili i ja sam trebao raditi tu turu, ali su otkazali nakon pogibije njegovog sina.

Na kruzerima sam se svačega nagledao, posebno kad sam radio u noćnom klubu. Došao mi je jednom 40-godišnjak, tek sam kasnije saznao da je član danske kraljevske obitelji, i naručio Perrier mineralnu. Pao mi je mrak na oči. Mi dobivamo proviziju za alkohol, a on ne želi ništa.

Nakon sat vremena kaže mi da odnesem šampanjac nekoj mami i kćeri na plesnom podiju. No, one su odbile pa mi je rekao nek si ponesem bocu u sobu.

Iduću večer opet je došao, pitao sam ga što će popiti. Rekao je da neće ništa. Rekao je da je još rano, a ja sam mu rekao da je uvijek negdje rano. Malo sam ga nagovarao i onda je naručio bocu Le grande Rosea. Popije gutljaj i kaže: ‘Ne sviđa mi se, jel može boca Crystala?’.

Opet popije gutljaj i kaže: 'Jel možeš donijeti bocu Salona?'. Svaka boca je oko 600 dolara, samo sam na tu proviziju zaradio 200 dolara. Barski menadžer je trljao ruke.

Rekao mi je da se koncentriram samo na tog gosta i da mu nitko drugi ne smije prići.

Danac opet proba i kaže da donesem bocu Don Perignona. Cijelo vrijeme je bio sam.

Mi smo svi bili pijani za vrijeme posla

Pitam ga što da radim s prijašnjim bocama, a on mi kaže 'Samo uzmi pa počasti prijatelje.’

Onda mi je rekao da počastim čašom šampanjca sve u klubu, a bilo je 100-tinjak ljudi. Rekao sam mu da će to trajati jer sam bio sam. Kaže on nek si uzmem vremena. Prije toga je uzeo bocu Grey Goosa i sok od borovnice.

Neke boce su koštale 150 dolara. Natočio sam svima, a on me pita: ‘Jesi li uzeo za sebe i svoje prijatelje? Uzmi cijeli karton’. Mislio sam da sanjam.

Mi smo redovito svi bili pijani za vrijeme posla. Nije da si popiješ čašicu-dvije pa si veseliji. Mi smo doslovno znali na jedno oko ciljati. Taj put sam jedini bio skroz trijezan.

Bogati Danac je napravio račun na 11.000 dolara samo te večeri. Samo sam ja zaradio 1000 za proviziju, a ostavio mi je još napojnice 500 dolara.

Drugu večer se dogodila ista stvar. Opet je častio, jedino sam tad dobio dvije kutije šampanjca.

Treću večer je već došlo do problema.

Prvo su bili neki klinci i glupirali su se na plesnom podiju. Njemu se to nije svidjelo. Poslao me u svoju sobu i rekao da donesem buket cvijeća koji je bio tamo. Mislio sam si: ‘Što je sad?’.

Privatni album

Taj brod je dugačak 333 metra, prvo moram s trećeg na deseti kat pa do tamo. Dok sam dojurio do tamo, a na krevetu je bila otvorena njegova aktovka puna keša, dijamanata, zlata… Oblio me znoj.

Rekao mi je da odem s buketom na podij i režem cijeće te ga dijelim ljudima. To nikad nisam radio, ali za njega sam radio sve.

Rekao mi je odmah: 'Ne prihvaćam NE'.

Morao sam goste polijevati šampanjcem

Ekipa u baru se napila, on je opet častio. Plesao je i on. Rekao mi je da na podij donesem četiri boce šampanjca. Naredio mi je da odem na galeriju i da polijevamo od tamo goste sa šampanjcem.

Radio sam do 6 ujutro te noći. U 9 mi je zazvonio telefon u kabini, znao sam da nije dobro. Pozvali su me u ured. Dobio sam prijavu. Jedan od ljubomornih Rumunja s broda se otišao žaliti na recepciju.

Na kraju sam, srećom, dobio samo upozorenje, ali me ono koštalo promocije jer sam sljedeći cruise trebao biti bar tender. Do tad sam bio barski konobar.

Na kraju tog cruisea imao sam šest kutija šampanjaca i ne znam koliko boca Crystala. Čak sam tri prodao kad sam se vratio u Zagreb jer ja to ne pijem niti cijenim previše. Nikad ne bih dao 600 dolara za to, više sam tip od piva.

Gej kruzevi su sodoma i gomora, traju 4-5 dana. Iako se čini kratko oni te dane iskoriste do kraja - ižive se, hodaju goli po svuda. Imali smo tetovaže da smo straight, da znaju da nas ne diraju.

Kad sam radio kao barski konobar znalo ih se skupiti 50-ak u prostoriji, što su sve tamo radili... Jednom sam vidio čovjeka kako kleči, mislo sam da nema gdje sjesti. Došao sam do njega i donio mu stolicu, a kaže on ‘Ne, ne, ja volim biti na koljenima’. Uff, neki gosti su baš bili za poludjeti.

Na brodu Queen Mary nema ocjenjivanja posade, atmosfera je dobra, svi smo se korektno slagali. Bilo nam je pomalo dosadno preko dana u baru jer su svi gosti bili na terasi. Kolega Hrvat i ja smo znali biti mrtvi pijani. Natjecali smo se u ispijanju piva iz svih čaša koje smo imali u baru. Bilo ih je 50-ak. Nekad bi dočekali kraj smjene jedva stojeći.

Privatni album

Unatoč tome, jednog pravila sam se uvijek držao - kad bi me šef nešto tražio, uvijek bih sve napravio. Bio sam spreman učiti.

Bilo nas je jedno vrijeme desetak Hrvata na brodu, Balkanci se općenito dosta drže skupa. Najbolje je bilo kad bi radili Balkan party za osoblje, a svi bježe iz bara. Ne da se ljudi potuku, nego flaše lete po svuda, inventar. Slušali bi Halida Bešlića, Prljavce... Svi bi poludjeli. Nakon jedne zabave koju smo frend i ja organizirali šest ljudi je drugi dan dobilo otkaz. Nisu se uspjeli probuditi.

Znali smo se toliko izubijati da je to bilo strašno...

Privatni album

Uzme te taj život dosta, primjerice za 194 radna dana zaradio sam 17.000 dolara. To donosi jedan drukčiji način života.

Jednom sam s kolegama bio u New York gdje je kruzer ostao preko noći. Iznajmili smo limuzinu, otišli van u Coyote bar. Prebili smo se i ujutro sam opet bio na poslu. Radio sam u kafiću od pol 7. Kasnio sam pola sata na posao.

Dolazim pijan, ne znam gdje su mi šalice… Neobrijan, nepropisno obučen. Bar menadžer je bio Hrvat, ali je uvijek htio pokazati da nas ne favorizira. Poludio je tada.

Trošio sam novce na gluposti. Radio sam osam godina, zaradio sam više od milijuna, a sad ih nemam. Prošao sam čuda, pet puta obišao svijet, upoznao fascinantne ljude…

Iako sam prošao cijeli svijet, siguran sam da je hrvatska obala najljepša - ima sigurnost, čudesnu hranu i strašno smo jeftini. I naš mentalitet je jako friendly. To ne možeš dobiti nigdje drugdje...

Privatni album

posao

brod

konobar

kruzer

krstarenje

cruiser

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter