Uništila mi je ljubavni život zauvijek

Silovala me bivša cura: 'Dolazila bi doma mrtva pijana, budila me i zahtijevala seks. Nije mi bilo poznato da je to uopće zlostavljanje'


100posto
03.11.2019.16:00
Silovala me bivša cura: 'Dolazila bi doma mrtva pijana, budila me i zahtijevala seks. Nije mi bilo poznato da je to uopće zlostavljanje'
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Mlada studentica ušla je u vezu sa starijom ženom, tek je nakon nekoliko godina shvatila da je ono što proživljava zabravo zlostavljanje i silovanje


100posto
03.11.2019.16:00

Silovanje i seksualno zlostavljanje tema je koja je u jakom fokusu javnosti posljednje vrijeme. I dok se svijet rekalibrira na činjenicu da žene mogu biti silovane i u vezi, da nisu krive za silovanje bez obzira koliko su alkohola popile ili kako su bile obučene, malo tko govori o tome tko sve može silovati ženu. Mlada djevojka koja je doživjela silovanje u lezbijskoj vezi, nije ni bila svjesna što se događa. Svoju priču podijelila je za Vice.

"Moja posljednja veza bila je baš brodolom. A počelo je lijepo! Nikada ranije mi se nije nijedna toliko svidjela kao Lidija, čak sam, da budem iskrena, bila polaskana da se za mene zainteresirala tridesetogodišnja žena. Imala sam 18 godina kada smo se upoznale na fakultetu. Ona je nastupala dominantno, a ja sam bila stidljiva. Bila je spisateljica, i ostavila je utisak šarmantne žene pune samopouzdanja", piše djevojka imena Nathalie, za njemački Vice.

"Poslije dva do tri mjeseca, primijetila sam da nešto nije u redu. Počelo je kad je jedne noći pijana sjedila pored autoputa, i nije se željela maknuti. Kada vratim film, jasno mi je da sam već tada trebala pobjeći od nje", prisjetila se Nathalie. Sada shvaća da je Lidija imala ozbiljan problem s alkoholom i drogama, koji nije ni sebi željela priznati. Živjele su zajedno u jednom selu blizu Hanovera.

Nasrtala je često, pogotovo pijana i drogirana

"Ako u kući u tri sata ujutro nije bilo pića, inzistirala je da na trenutak odemo do benzinske stanice. Znala je toliko piti da bi dobila velike i mračne napade, kojih se dan kasnije nije ni sjećala. Jednom je čak upala biciklom u vodu, a ostala je i bez vozačke dozvole. Mislila sam da je mogu spasiti svojom ljubavlju. I tako smo ostale dvije godine zajedno, potpuno ovisne jedna o drugoj". Lidija joj je prvenstveno oduzela mir.

Kada bi došla pijana kući, zbog različitih razloga bi me budila: da nastavi piti, da mi nešto kaže, da popravim neki od svojih eseja ili zato što želi seks - čak i ako ja to uopće ne želim.

Lidija je nasrtala na mene često, posebno kad je bila drogirana ili pijana. Odupirala sam se, ali to je obično bilo uzalud. U jednom trenutku sam odustala. Mislila sam da je to dio života ako si s nekim u vezi - ako druga osoba to želi, a vi ne, jednostavno moraš to progutati". Takve večeri su se ponavljale, a Natalie je prihvatila činjenicu da njezina partnerica nije zadovoljna ako ona ne želi seks.

Profimedia / Ilustracija

"Iako sam, naravno, trebala otvoriti usta i reći gdje je moja granica. Ali tada nisam znala biti ljuta, niti se zauzeti za sebe. Ali mi nije bilo svejedno što me Lidija seksualno iskorištavala".

"Bila sam ljuta iz dva razloga: silovanje ili seksualno zlostavljanje sam do tada uvijek povezivala samo s nekim muškarcima koji iskaču iz mračne uličice kasno uvečer i vuku žene u grmlje. Oduvijek sam mislila da su nasilnici samo muškarci, a žene uvijek žrtve. Mislila sam da Lidija ne može biti nasilna. Također, nikad ranije nisam pomislila da vas i vaš vlastiti partner može zlostavljati. Jedino o čemu sam tad razmišljala je kako je Lidija bila moja prva ljubav".

Tek je nedavno shvatila da je ona zapravo silovana u studenom 2017., kada su bile zajedno već dvije godine. U međuvremenu je otišla kod psihijatra i tamo shvatila da ta silovanja nisu njezina krivica.

"Nisam bila 'bolesna u glavi', kako je Lidija uvijek govorila. Jer takav je bio naš odnos - ako nisam radila ono što ona želi, odnosila se prema meni kao prema govnetu, a i prevarila me je i nekoliko puta. Čak i kada je naša veza bila gotova, Lidija je i dalje uništavala moj život. Preplavila me je telefonskim pozivima i porukama i čekala na ulaznim vratima. Ponekad sam se plašila napustiti kuću. Bila bih u panici kada je zvonio telefon", prisjeća se Nathalie.

Ljuta na bivšu i na cijelo društvo

"Izbjegavam dio grada u kojem ona živi. Potpuno sam prestala ići na fakultet, i jedva da sam se vidjela s nekim od prijatelja. Godinu dana kasnije, Lidija je otišla, ali moji strahovi nisu nestali. Zbog toga sam se u jednom trenutku preselila u Beč - više nisam mogla izdržati. I danas se uplašim kad čujem zvono na vratima", opisala je svoje traume.

Godinama kasnije još uvijek nisam u mogućnosti stupiti u intimnu vezu. Lidija mi je zauvijek upropastila ljubavni život - još se ne mogu držati za ruku ni s kim. U početku mi se činilo da je to normalno, jer je potrebno vrijeme da se neke stvari procesuiraju, ali ja još uvijek nisam ona stara. Čeznem za intimom, prisnošću, ali jednostavno još ne mogu. I dalje se borim s flešbekovima.

"Sve ovo me ljuti, ali za razliku od prije, svoj gnjev ne usmjeravam više na sebe. Često zamišljam sebe kako Lidiju izbacujem kroz vrata - iako znam da je to možda izgubljena energija. Imala sam kutiju cipela punu zajedničkih uspomena, to sam bacila. I tijekom seanse s terapeutom spalila sam jednu od knjiga koje je ona napisala. To je bilo oslobađajuće, mada sam sigurna da ona i dalje ne shvaća što mi je učinila. Najčešće se već sljedećeg dana ne bi sjećala što je napravila dan prije. Čak ni najozbiljnijih svađa se nije sjećala".

Profimedia / Ilustracija

Kaže kako se ne ljuti samo na svoju bivšu partnericu, nego i na društvo u cjelini. Posebno na prevladavajući stav da žene ne mogu biti nasilne.

"Shvaćam da su, prema statistici, muškarci nasilniji od žena, da su strukture moći različite i da muškarci imaju drugačiji položaj u patrijarhalnom društvu u kojem živimo. Ali, žene su također sposobne za verbalno i psihološko nasilje, ili da siluju. A ako takve stvari ne razumijete, ne možete ni prepoznati ponašanje žena poput Lidije", kazala je. Dodaje da češće treba razgovarati o tome da se nasilje događa i u istospolnim vezama.

"Sve dok se o tome ne govori u medijima, ljudi poput mene će se osjećati napušteno. Da sam ranije mogla pročitati nešto o ovome, ili da su me učili o tome, možda nikada ne bih došla u ovu situaciju. A Lidija me nikada ne bi mogla silovati".

silovanje

LGBTQ

eksualno nasilje

lezbijska veza

newsletter

Prijavite se na Newsletter