Evo kako je Tito ljetovao na Brijunima

'Šetali smo se, kupali, iz zabave bi sam radio kavu, a jedna torta je bila njegov specijalitet'


100posto
18.07.2018.17:30
'Šetali smo se, kupali, iz zabave bi sam radio kavu, a jedna torta je bila njegov specijalitet'
Profimedia

sažeto

Jovanka Broz je u intervjuu Yugopapiru 1975. otkrila intimne detalje njihovog odmora u Istri


100posto
18.07.2018.17:30

Josip Broz Tito na Brijunima je ugostio 90 predsjednika iz 60 zemalja, a u njegovoj vili posjetile su ga brojne svjetske zvijezde - Yul Brynner, Sophia Loren, Richard Burton... Državnik je u svojoj Bijeloj vili volio dobro jesti i uživao je u druženjima. Bio je strastveni pušač i uživao je u 'kubankama', a u vili je imao i brijača. 

Nema puno detalja koji o predsjedniku SFRJ-a nisu ispričani, no na Yugopapiru smo pronašli zanimljiv intervju s Jovankom Broz, koja je davne 1975. otkrila detalje s njihovog odmora u Istri. Ispričala je kako se odlično slažu jer imaju puno sličnih interesa - lov, ljubav prema prirodi i cvijeću. Jedino mu je zamjerala što se nikada nije mogao odmarati od posla.

Kad je kod kuće ne može ništa ne raditi. Umjesto da se potpuno opusti on se zatvara u svoju radnu sobu baveći se tisućama stvari.

Obožavali su plivati u moru i šetati, a navečer bi pogledali neki film na televiziji. Ponekad bi otišli na kopno u kazalište ili izlazak, a nerijetko i u lov.

Jovanka je tada otkrila da Tito, unatoč brojnoj posluzi, voli iz zabave sam sebi skuhati kavu. Rekla je da on kuha puno bolje od nje uz obrazloženje da je 'dugo živio u ilegali pa je morao naučiti'.

"Specijalitet mu je jedna torta", ispričala je supruga Josipa Broza, no nije otkrila koja.

Cropix/arhiva

100posto vremeplov

Josip Broz Tito

Jovanka Broz

Brijuni

newsletter

Prijavite se na Newsletter