VIDEO: Ako ste mislili da vam je loše na poslu, pogledajte ovo

Šef salona za uljepšavanje zadao previsoke ciljeve koje zaposlenici nisu mogli ostvariti, a onda ih kaznio na surov način


100posto
28.12.2018.08:00
Šef salona za uljepšavanje zadao previsoke ciljeve koje zaposlenici nisu mogli ostvariti, a onda ih kaznio na surov način
Screenshot/YouTube

sažeto

Ponižavanje i kažnjavanje unutar korporacija u Kini je poprilično uobičajeno, nedavno su nadređeni tjerali zaposlenike da piju urin


100posto
28.12.2018.08:00

Zaposlenici kineskog salona za uljepšavanje požalili su se medijima da ih je šef prisilio da sami sebi daju stotinu šamara zato jer nisu postigli zacrtane ciljeve za ovu godinu. 

Ukoliko se nisu dovoljno jako udarali, šef im je prijetio i financijskom kaznom, piše Daily Mail.

No to nije bilo sve - neki od zaposlenika morali su jesti ljute papričice, luk ili piti ocat.

Nevjerojatno, ali dio zaposlenika sve je to odradio, a oni koji su se pobunili, sljedećeg su dana dobili otkaze. 

Zaposlenik koji se nazvao 'Pana' otkrio je da je svaki zaposlenik u firmi dnevno morao prodati proizvode u vrijednosti do 4500 kuna. Iako je to bilo gotovo nemoguće, šef nije prihvaćao njihova objašnjenja.

Zaposlenike je redovito optuživao da su krivi za sve, a na zajedničkim sastancima ih je prisiljavao da se šamaraju. Neki od njih su sve tajno snimali i poslali medijima.

Ovakva vrsta kažnjavanja je protivna kineskim zakonima. Zaposlenici su protiv šefa podigli prijavu te čekaju dovršetak istrage. 

U Amazonu se ne usude ići na wc nego obavljaju nuždu u boce

Ovo inače nije prvi takav slučaj u Kini u kojoj je kažnjavanje i ponižavanje unutar korporacija zapravo poprilično uobičajeno. Tvrtka u Guizhou provinciji prošlog je mjeseca zaposlenike kažnjavala tako što su ih nadređeni udarali remenima te ih prisiljavali da piju urin i jedu insekte. 

No, niti u Europi ne teče med i mlijeko, a šefovi i tamo provode svakakve torture. Potvrdio je to novinar James Bloodworth, koji se početkom godine zaposlio u Amazonovom skladištu u Staffordshireu kako bi istraživao za svoju knjigu o loše plaćenim poslovima u Velikoj Britaniji. Otkrio je da neki radnici na posao nose boce u koje obavljaju malu nuždu kako ih šefovi ne bi kaznili zbog 'zabušavanja'.

Amazonova zaposlenica ispričala je kako su u toj tvrtki i bolovanja veliki problem, te da je dobila opomenu kad joj je pozlilo dok je bila trudna.

posao

radno mjesto

šef

newsletter

Prijavite se na Newsletter