Tragičan život zlatne gimnastičarke

Savršena desetka propatila je u komunizmu, zlostavljao ju je diktatorov sin, a zbog njega je bila prisiljena pobaciti i pobjeći iz zemlje. Sreću i ljubav pronašla je tek nakon četrdesete


Mia Mitrović
12.11.2019.13:00
Savršena desetka propatila je u komunizmu, zlostavljao ju je diktatorov sin, a zbog njega je bila prisiljena pobaciti i pobjeći iz zemlje. Sreću i ljubav pronašla je tek nakon četrdesete
screenshot

sažeto

Danas rođendan slavi rumunjska gimnastičarka Nadia Comăneci čija nas životna priča inspirira


Mia Mitrović
12.11.2019.13:00

Imala je samo 14 godina, 149 centimetara i 38.5 kilograma kada je njeno ime zlatnim slovima upisano u povijesti gimnastike. Rumunjsko čudo od djeteta, Nadia Comăneci na Olimpijskim je igrama u Montrealu 1976. svojim nastupom zaprepastila suce koji su nisu imali druge nego dati joj najvišu ocjenu. 

Kako u povijesti Olimpijskih igara ni jedan gimnastičar do nje nikada nije dobio desetku, semafori za ocjenjivane uopće nisu bili podešeni da pokazuju brojku deset. Nakon njena nastupa, od kojeg i danas, više od četrdeset godina kasnije zastaje dah, semafor je pokazao ocjenu 1.0 što je ražalostilo mladu gimnastičarku i razjarilo publiku, no dilema je ubrzo riješena, a 14-godišnja Nadia postala je sinonimom za gimnastiku.

Ponos Rumunjske

I danas je prava rijetkost da jedan gimnastičar bude uspješan u svim disciplinama; višeboju, vježbama na parteru, gredi i dvovisinskom razboju. Nadia je osvojila zlato u svakoj od njih. Nakon planetarnog uspjeha svi su mislili da ju očekuje život kao iz bajke, no realnost preživljavanja u komunističkoj Rumunjskoj pod željeznom diktaturom obitelji Ceaușescu ubrzo je Nadijin uspjeh pretvorio u pakao.

Nadia Comăneci rođena je 12. studenog 1961. u gradiću Onesti na istoku Rumunjske u siromašnoj obitelji. Otac joj je bio mehaničar, a majka domaćica. Osim Nadie, imali su i sina Adrijana. Kada je imala šest godina danas legendarni gimnastički trener Béla Károlyi u njenom je gradu otvorio gimnastičku školu i tragao je za mladim talentima. Šestogodišnja Nadia odmah mu je zapela za oko jer je savršeno izvodila gotovo sve gimnastičke pokrete. Tada je počelo prijateljstvo i mentorstvo koje traje još danas.

Svoje prve medalje na natjecanjima počela je osvajati već s 13. Već iduće godine nastupila je na Montrealu gdje je postala jedna od najmlađih olimpijskih pobjednika ikada. U Montrealu je uzela ukupno pet medalja – zlato u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom natjecanju i broncu za vježbe u parteru te tako postala ponos čitave Rumunjske.

Nakon Montreala, rumunjska je vlada nju i njenu obitelj nagradila automobilom i jednomjesečnim putovanjem na odmor. Nadia je preko noći postala nacionalna heroina. Njeno ljepuškasto dječje lice nalazilo se posvuda, čak i na poštanskim markama, a zbog nje Rumunjska je postala slavna u svijetu.

Nepravda u Moskvi

Međutim, njena sreća nije dugo trajala. Samo godinu dana nakon olimpijskog uspjeha mlada je gimnastičarka pokušala je samoubojstvo. Razvod roditelja, teret slave i odvajanje od trenera Károlyija (režim mu nije bio sklon jer je bio Mađar) bila je previše za djevojčicu.

Youtube screenshot

Oporavak joj je donio i neželjenu posljedicu - višak kilograma zbog kojih joj je zabranjeno natjecanje. Ipak, do idućih se Olimpijskih igara uspjela oporaviti, a Károlyiju je ponovno odobreno da ju priprema. Na Olimpijskim igrama u Moskvi ponovila je uspjeh iz Montreala te osvojila svoju drugu zlatnu olimpijsku medalju na gredi i odnijela kući još jednu zlatnu medalju na podu i srebrnu medalju u svim kategorijama.

Međutim, njen uspjeh u Moskvi zasjenio je Károlyijev istup u kojem je optužio moskovski žiri da ju je zakinuo za bodove u korist ruskih gimnastičarki. Kako su odnosi dvije zemlje u to vrijeme bili na najgoroj mogućoj razini, njegova izjava ih je pogoršala što su mu rumunjske vlasti također zamjerile.

Iduće je godine rumunjska vlada shvatila da na Nadiji može odlično zaraditi pa su je poslali na ekshibicijsku turneju po SAD-u. Károlyi je tu priliku iskoristio da usred turneje u SAD-u zatraži politički azil za sebe i suprugu. Azil mu je odobren pa je ostao u SAD-u. Nadia je bila prisiljena vratiti se u Rumunjsku gdje je potom prepuštena na milost i nemilost komunističkom režimu koji je nije štedio.

Nadzor tajnih službi

Po povratku u Rumunjsku, Nadia je 1981. u dobi od 20 godina objavila da završava svoju natjecateljsku karijeru. Tada je počela njena tragedija. Olimpijsku pobjednicu prisluškivala je tajna služba, a agenti su pratili svaki njen korak kako ne bi sljedila primjer svog trenera i emigrirala u SAD.

„Bila sam praćena, prisluškivana. Znala sam da oni znaju za svako mjesto gdje sam bila i s kim sam razgovarala”, danas će prisjećajući se “olovnih godina”.
Njena je obitelj često su bili na rubu gladi. U kredencu njihova doma visilo je zlato, a na stolu su tanjuri bili prazni.

youtube screenshot

„Obitelj i ja smo se svakog mjeseca borili da bismo imali nešto za pojesti”, kazala je kasnije u jednom intervjuu.

Putovanje izvan zemlje bilo joj je strogo zabranjeno pa se posvetila odgoju i obrazovanju svojih nasljednica. Da stvar bude gora, zapela je za oko Nicu Ceaușescu, razmaženom sinu rumunjskog diktatora koji joj je počeo zagorčavati ionako gorak život.

Napasni Ceaușescu

Naime, očev nasljednik na tronu silno je volio žene, stoga je na svoj poduži popis silno želio staviti i njezino ime. Iako su često viđani zajedno i on ju je predstavljao kao svoju djevojku, ona i danas tvrdi da nije bila u vezi s njim, barem ne svojevoljno. U to vrijeme bila je zaljubljena u drugog, šest godina mlađeg glumca i pjevača Stefana Banica.

Nakon što je Nico Ceaușescu doznao za tu vezu, ali i da je Nadia trudna s glumcem, poslao je tajnu službu po Banica i naredio mu da je ostavi ili se u protivnom suoči sa smrtnom kaznom. Dan kasnije Nadia je u tajnosti pobacila bebu, ali i ponovno pokušala samoubojstvo. Priča se da ju je Ceaușescu junior i silovao, ali ona to nikada nije potvrdila, ni demantirala.

 
 
 
View this post on Instagram

Just me #13 #gymnastics

A post shared by Nadia Comaneci (@comaneci10) on Oct 29, 2019 at 8:13am PDT

„Stalno su bile glasine o nama jer su nas viđali na zabavama, prijamima. Tijekom ‘80-ih godina Elena postala je snažnija od muža. Nije bilo uputno njoj se suprotstaviti u vezi s odnosom s Nicuom”, objasnila je kasnije kako se s diktatorovim sinom bila prisiljena viđati zbog straha od njegove jednako moćne i okrutne majke Elene koja je nakon revolucije i svgrvanja režima zajedno sa suprugom pogubljena u prosincu '89.

„Nekome koji nije rođen, odrastao, živio neko vrijeme u komunizmu nemoguće je neke stvari čak i opisati. Ni moj sin Dylan to ne može shvatiti, makar smatram da je tako i bolje. Uostalom, nisam mu previše govorila o tome”, kazala je u jednom od intervjua Nadia. 

Krajem 80-ih, Nadia nije više mogla izdržati torturu te se odlučila bijeg. Organizaciju je povjerila u ruke Constantina Panaita, još jednog čovjeka za kojeg je mislila da joj je prijatelj.

Noćna mora u SAD-u

Samo nekoliko mjeseci prije revolucije '89. je noću pobjegla iz Rumunjske, preko smrznute rijeke i pokraj do zuba naoružanih vojnika uspjela ući u Mađarsku.

„Još i danas, kada se toga sjetim, oči mi se ispune suzama. Nikome nisam rekla. Znao je samo moj brat te njegova žena koji su me u tajnosti dopratili do granice s Mađarskom. Bojala sam se da će majka umrijeti od tuge kada sazna, ali u onoj državi više nisam mogla živjeti”, rekla je prisjetivši se bijega.

Ponijela nije baš ništa, čak ni zlatne medalje ili bilo kakvu fotografiju svoje obitelji. Uspjela je domoći se Austrije i tamošnje američke ambasade, odakle je odletjela u New York. Onaj isti Constantin Panait, koji joj je pomogao u bijegu, odlučio je na njoj zaraditi, stoga se prozvao njezinim menadžerom, ali i postao njezin ljubavnik (iako je bio oženjen) . Počeo je naplaćivati njezine intervjue i gostovanja po emisijama i tako, procjenjuje se, u džep je strpao više od 200 tisuća dolara, no sama Nadia od svega nije dobila ni centa. Kako bi napokon bila slobodna od svih okova, još joj je jednom pomogao njezin trener iz djetinjstva Bela Karoly koji mu je zaprijetio policijom i tako ga otjerao.

Nakon svega je Nadia Comaneci odlučila nastaviti život u Americi, a danas je u sretnom braku s proslavljenim američkim gimnastičarom Burtom Connerom. Njihovo poznanstvo seže još u 1976. - upoznali su se na Kupu Amerike koji su oboje osvojili, a prijateljstvo se s godinama pretvorilo u ljubav. Na njezin rođendan 1994. Conner ju je zaprosio, a vjenčanje je održano 1996. godine u slobodnom Bukureštu pred 10 tisuća ljudi. Rumunjska vlada taj je dan proglasila neradnim kako bi svi mogli s njihovom najvećom zvijezdom proslaviti njezin najljepši dan.

Žena, majka, kraljica 

U svojoj 45. godini čuvena gimnastičarka rodila je sina Dylana Paola. Pet mjeseci ranije dobila je američko državljanstvo, a nakon svih nedaća, uspela je u poslu i njeno bogatstvo se procjenjuje na deset milijuna dolara.

 
 
 
View this post on Instagram

@iianaro

A post shared by Nadia Comaneci (@comaneci10) on Nov 2, 2019 at 10:30am PDT

Danas je bogata i uspješna poslovna žena koja promiče sport i gimnastiku te prijateljuje s brojnim američkim celebovima uključujući Roberta De Nira, Arnolda Schwartzernegera i Hillary Clinton. Sa suprugom je otvorila privatnu gimnastičku školu, a izrazito je aktivna i u organizaciji sportskih natjecanja za osobe s posebnim potrebama Special Olympics.

„Kada danas pogledam unatrag i vidim što mi se sve dogodilo u životu, uvjerena sam da ne postoji nijedna stvar koju bih, da mogu, napravila drugačije jer svaka, pa i najmanja stvar koju sam napravila povezuje točke mog života i zbog toga sam ono što jesam danas”, kazala je Nadia koja je u Americi pronašla svoju sreću.

gimnastika

Nadia Comăneci

obitelj Ceausescu

željezna zavjesa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter