Što kad je muškarac s kojim živiš ovisan o video-igrama?

Samo pilji u ekran i totalno je nezainteresiran za sve izvan njega. Ne zanima ga čak ni seks, a ako mu prigovorim kaže mi nek' budem sretna jer je stalno doma


100posto
04.02.2019.17:00
Samo pilji u ekran i totalno je nezainteresiran za sve izvan njega. Ne zanima ga čak ni seks, a ako mu prigovorim kaže mi nek' budem sretna jer je stalno doma
iStock

sažeto

Nekoliko Hrvatica ispričalo nam je svoje iskustvo s partnerima koji koriste svaku priliku da se igraju za kompjuterom, zapostavljajući sve obaveze

 


100posto
04.02.2019.17:00

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je lani da je ovisnost o video-igrama prava bolest, pa će kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti, imati pravo na liječenje. "Poremećaj video-igara" uvršten je u 11. inačicu Međunarodne klasifikacije bolesti (engleska kratica ICD).

Taj je poremećaj 'ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje unatoč štetnim posljedicama'.

Osoba igra toliko da zanemaruje druga središta interesa i aktivnosti, uključujući san i hranu, objasnili su stručnjaci.

Simptomi su opisani u tri točke:

1. Nekontrolirano igranje video-igara. Ovdje se misli na karakter samog igranja nad kojim osoba nema kontrolu poput učestalosti, intenziteta, trajanja igranja, i naravno konteksta.

2. Davanje prednosti igranju video-igara do te razine da ono postaje važnije od ostalih životnih interesa i dnevnih aktivnosti.

3. Nastavljanje ili sve češće igranje video-igara unatoč negativnim posljedicama koje se pojavljuju.

Da bi se postavila dijagnoza potrebna je najmanje godina dana gejmanja. Ipak, ovisnost o videoigrama moguće je dijagnosticirati i ranije ako su svi dijagnostički zahtjevi ispunjeni, a simptomi teški.

Nekoliko Hrvatica (koje su željele ostati anonimne) ispričalo nam je svoje iskustvo s partnerima koji su očito ovisni o online igranju:

IRENA, 29

Muž me ‘vara’ sa igricom. Četiri godine smo u braku, donedavno prilično sretnom. Sad svaki slobodni trenutak provodi na kompjuteru igrajući se, kopa neko kamenje, radi napitke, dopisuje se s ekipom iz cijelog svijeta. Razgovor s vlastitom ženom mu je naporan, ako i pričam na pola me sluša, ako i to.

Taman kad mislim da me čuo nakon pet minuta kaže ‘Što si ono rekla?’. Imamo dvoje djece i stvarno oko njih uvijek ima posla, a on je totalno nezainteresiran za sve izvan ekrana. Najgore je što je posljednjih mjeseci, otkad se intenziviralo to igranje, on potpuno nezainteresiran za seks. Zapravo kao da me uopće ne primjećuje.

Uvijek ostaje budan duže, naravno na kompjuteru. Njemu je jedino zadovoljstvo i sreća visiti na kompu po cijele dane i noći.

Prvo mu je kompjuter, a onda obitelj. Luda sam već, stalno kvocam i naporna sam i sama sebi, ali ništa ne dopire do njega.

Kad započnem neki razgovor to je redovito svađa u kojoj mi kaže da pretjerujem i da mi nemamo nikakvih problema. Očajna sam, a sve više sumnjam u sebe umjesto da si priznam da mi je muž obični nezreli kreten koji je ovisnik o igricama. 

ANA, 22

Moj muž ima 24 godine, imamo malu bebu. Zbilja ne mogu reći da je loš suprug ili otac, ide na posao, pomogne mi ako mi treba nešto napravit po kući i to čak samoinicijativno, međutim ima jedan problem - na dan u prosjeku osam sati igra playstation čim dođe s posla. Ni ne skine odjeću.

iStock

Ja znam da smo mi još mladi i da svatko treba svoj ispušni ventil, ali smatram ovo stvarno krajnje pretjeranim. Evo, primjerice neki dan sam se probudila da nahranim djete i otkrijem da sam sama u krevetu, a iz dnevnog boravka dopiru zvukovi pucnjave. On je u istom položaju kao i u 23 kad sam otišla spavati, leži i igra se. Rekla sam mu da ostavi to i dođe u krevet, no nešto je promrljao i rekao mi bahato nek spavam.

Tako svaki put kad mu prigovorim za playstation reagira, govori da će raditi što želi u slobodno vrijeme, naravno uvijek napomene da se može ku*vati okolo i opijati s ekipom i da to ne radi.

Onda se najčešće osjećam loše pa popustim. Ne želim ga sputavati, ali nisam se udala da bih spavala sama i nosila djete sama dok mi se muž igra. To ponašanje priliči dječaku od 15 godina. Nekad se pitam da je zreo da potraži pomoć stručnjaka? A onda opet mislim da sam luda i da uskraćujem čovjeku hobi.

SOFIJA, 25

Imala sam problem jer je dečko stalno piljio u igrice. Bila sam očajna mjesec-dva, a onda sam to odlučila riješiti.

Rekla sam mu da mi kupi početni World of Warcraft i sve ekspanzije koje postoje. Prvo mi se čudio k’o pura dreku što sam uopće zainteresirana za to, a danas više igram od njega... Inače sam tip koji voli igrice i mogu satima sjedit i raid-at.

No, zanimljivo sad ne sjedi svatko za sebe za svojim kompom i uopće se ni ne gledamo... Dapače, sada uvijek ima vremena za mene.

Kad netko od nas želi razgovor, seks, šetnju parkom, shopping, kavu, bilo što, drugi istog trena prekida s igrom i sve je super.

MAJA, 29

Moj zaručnik je na kompjuteru non stop. Inače je informatičar tako da je na poslu stalno online. Čim dođe s posla pali laptop. To je oko 17 sati. I ne gasi ga do 1-2 u noći. Jedina pauza koju radi od ekrana je dok jede ili mora ići u trgovinu. Vikendom da ne pričam, tada zna i dulje ostati budan.

Nedavno sam ga zatekla budnog u 6 ujutro kad sam išla na wc. Tako živimo posljednju godinu dana, u braku smo dvije.

Ako ga uspijem nagovoriti na neki izlet vikendom, vidim da je doslovno sretan kad se vraćamo kući i zna da će uskoro opet igrati.

Često mu prigovaram, ali ne reagira. Kaže mi nek’ si smislim neku zabavu, odem s frendicama. Čak se hvali kako je super jer smijem raditi što želim.

iStock

Jako me smeta ta njegova ovisnost. Trudna sam šest mjeseci i stvarno se nadam da će sve biti bolje kad dođe dijete i nove obaveze.

DINA, 31

Muž mi kaže da sam dosadna jer mu stalno prigovaram i jesam. Imamo dvoje male djece, kad dođe navečer pojede i odmah sjedne za kompjuter. Kada je dobre volje onda mi kaže kako je dobar muž jer je uvijek kod kuće. 

Osjećam se potpuno sama sa svim obavezama, najradije bih samo plakala ili pobjegla ili ne znam što.

Što je najgore, nije da se nije iživio, oženili smo se kada je imao 38 godina. Očito je problem što je navikao na slobodu. On bi najradije radio sve kako njemu padne na pamet i onda kada se njemu da da smo mi kao obitelj tu.

ovisnost

online igrice

kompjuterske igrice

newsletter

Prijavite se na Newsletter