Video: Ljiljani se rak dojke vraćao pet puta

'Sa svakim karcinomom nešto sam naučila i postala najbolja verzija sebe. Žene, pregledajte se iz ljubavi prema sebi!'


Valerija Bebek
06.10.2018.21:00
'Sa svakim karcinomom nešto sam naučila i postala najbolja verzija sebe. Žene, pregledajte se iz ljubavi prema sebi!'

Valerija Bebek
06.10.2018.21:00

Imala sam 33 godine kada sam otišla na prvu operaciju, to se doba možda čini kao razdoblje zrelosti, ali sada nakon 18 godina mogu zaključiti da sam tada bila kompletna beba. Nikada do tada nisam bila niti bolesna, ništa loše u životu nije mi se dogodilo, priča nam u svom stanu Ljiljana Pranjić. Ona je Zagrepčanka koja je posljednju, petu po redu, operaciju zbog petog po redu raka na dojci doživjela prije nepunih mjesec dana.

Prije osamnaest godina samopregledom pod tušem napipala je kvržicu na dojci. Isprva se nije niti prepala.

Ja sam uvijek bila zdrava, nisam ni gripu imala, nisam uopće išla kod doktora. Nitko u mojoj obitelji nije imao rak, to je za mene bio pojam iz srcedrapateljnih filmova. Krajičkom svijesti znala sam da tamo negdje postoji rak, ali nisam vjerovala da se može dogoditi meni. Mi kada smo klinci vjerujemo da smo besmrtni, nama ne postoji ni bolest ni smrt.

Od tada već je četiri puta čula istu dijagnozu i već je četiri puta pobijedila. Često je ljudi pitaju za magičan sastojak, namirnicu, tajnu. Razgovarale smo o tome i o drugim stvarima, što možete pogledati u našem videu.

Rano otkrivanje ključno je u liječenju karcinoma pa tako i karcinoma dojke. Ono što je specifično za tu vrstu raka je da prvi korak možemo napraviti mi same - samopregledom. U Hrvatskoj je stopa smrtnosti od karcinoma dojke veća nego u zapadnoj Europi jer se kasnije otkrije.

"Mislim da je najbolja prevencija to da budemo dosljedni sebi, da budemo autentični i da ne potpadamo pod ikakve utjecaje. Nažalost većina nas to nije u stanju. Pa onda se moramo pregledavati, ali pozvala bih sve žene da to ne čine iz straha, nego iz ljubavi prema sebi", zaključila je Ljiljana.

zdravlje

karcinom

Ljiljana Pranjić

karcinom dojke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter