Mladi par potpuno iskreno

'Sa sedam su mi odrezali genitalije, sramim se i osjećam krivnju u odnosu s mužem, a roditelji nisu postigli ono što su htjeli'


100posto
26.11.2019.12:00
'Sa sedam su mi odrezali genitalije, sramim se i osjećam krivnju u odnosu s mužem, a roditelji nisu postigli ono što su htjeli'
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Mladi bračni par potpuno iskreno progovorio je o svojoj intimnosti i seksualnom aspektu braka


100posto
26.11.2019.12:00

Kad je bila djevojčica od sedam godina počela je masturbirati, majka ju je uhvatila u činu nekoliko puta i ubrzo je odlučila da će svoju kćer dati na rezanje klitorisa.

"U svojim kasnijim tinejdžerskim godinama, kad sam razgovarala sa sestrom (kojoj su također rezale genitalije) i s mamom oko toga zašto je do rezanja uopće došlo, odgovor je bio - da smanji ženski libido i odvrati žene od seksa", prisjeća se mlada žena imena Mishaal. Dodala je da u njezinoj zajednici u rodnom Pakistanu prevladava stav - seks služi za rađenje djece. Zašto bi trebao biti ugodan? "Vjerovanje moje mame je da seks služi za muškarčevo zadovoljstvo, žena na to nema pravo".

O osakaćivanju ili rezanju ženskih genitalija govori se u kontekstu brojki i dobi žena i djevojčica koje takav horor prolaze, međutim jako malo svjedočanstava postoji u javnosti o tome kako žene kojima su genitalije osakaćene, žive svoje živote i kakva iskustva imaju s intimnošću. Baš zato je Vice razgovarao s bračnim parom Mishaal i Ibrahimom, koji danas žive u SAD-u. Oboje su članovi Dawoodi Bohra sekta šiitskog islama, manjinske grupe koja broji nekoliko stotina tisuća ljudi, većina njih živi u Indiji, Pakistanu i Jemenu, kao i na obali Istočne Afrike.

Profimedia / Ilustracija

U toj se zajednici redovito djevojčicama od sedam godina režu klitorisi. Vice im je dao pseudonime Mishaal i Ibrahim kako bi mogli otvoreno govoriti o svom intimnom aspektu svog života.

Upoznali su se dok je Mishaal bila u SAD-u na praznicima, kaže Ibrahim, relativno brzo su se vjenčali. Upoznali su se preko zajedničkog prijatelja, prije nego su sklopili zaruke. "Vjenčali smo se u roku osam mjeseci, ali većinu tog vremena smo bili odvojeni, ona je bila u Pakistanu i dolazila mi je u posjete. Imali smo seksualne susrete, ali ne i puni odnos. Prije nego smo se vjenčali nije mi rekla ništa, nisam znao da su joj napravili ikakav zahvat", kazao je Ibrahim.

Nije znao da se u njihovoj kulturi to uopće radi

Njegova supruga tvrdi da prije braka nije spavala, ni s kime, ali je s nekoliko ljudi bila intimna. "Uživala sam u predigri, najviše zbog uzbuđenja jer je to bilo zabranjeno. Ali nikad nisam doživjela orgazam s nekim drugim , nego sama sa sobom. Tako da sam znala da nešto nije u redu, ali tek mnogo kasnije sam shvatila da to ima veze s rezanjem", rekla je Mishaal. Kao mlađa nikad nije bila u ozbiljnoj vezi, tako ni tih 'seksualnih susreta' nije bilo mnogo niti su bili ozbiljni.

"Tek nakon što sam se vjenčala shvatila dam da mi je penetrativan seks bio bolan, dugo, dugo vremena. To je kod mene izazvalo traumatsku reakciju koju nisam očekivala. Gotovo sam se počela bojati seksa, bilo je popraćeno osjećajima kako je sve to loše za našu vezu. Ili kako se ne osjećaj kao prava žena. Bilo me strah da ću izgubiti našu vezu", iskrena je mlada žena.

Njezin muž kaže da su pričali o svemu nakon što je saznao da je seks za nju težak. "Prve bračne noći, prvi put kad smo imali odnos, za nju je to bilo jako bolno, što je meni bilo uznemirujuće. Ja sam imao seks i hodao sam s četiri žene prije braka. Nikad nisam doživio da je seks tako bolan nekoj mojoj partnerici. Bilo mi je teško shvatiti što se događa. Znao sam da je djevica i da je prvi put uvijek teško", kazao je Ibrahim. Dodao je kako mu je i prva djevojka bila djevica pa mu se činilo da nije imala takve neugodnosti.

Profimedia / Ilustracija

Ibrahim nije ni znao da se u njihovoj kulturi provodi rezanje genitalija, kaže čuo je da se to prakticira u Africi. Vjeruje ni da većina muškaraca njihove zajednice to ne zna. "O tome koliko to utječe na intimnost kod žena, nisam imao pojma", kazao je.

"Problem koji smo imali u razgovaranju oko toga naveo nas je da shvatimo koliko smo loših poruka upili - problemi s razgovorom o seksu, smatranje seksa nečim gotovo prljavim. Taj se kontekst utkao u nas od djetinjstva", kazala je Mishaal.

Ibrahim kaže kako su pokušali imati redoviti seks. "Isprobali smo različite načine, različite položaje i aktivnosti koji bi nam mogli olakšati. Mislim da je dug period dio problema bio taj što bi Mishaal postala vrlo napeta kada bi seksualni odnos započeo i to bi uklonilo bilo kakvo zadovoljstvo. Iskreno, tek nakon što smo dobili prvo dijete, ona se nije ne čak ni nužno opustila, nego oporavila tijekom seksa", opisao je Ibrahim.

Osjeća užasnu krivnju

Žena kaže da joj je teško ustanoviti u kolikoj mjeri njezine smetnje u seksu imaju veze s fizičkim ožiljcima koje ima na genitalijama, a koliko ima veze sa psihološkim očekivanjem boli. Smatra da je sada to već kombinacija oba faktora.

"Fizički ja mogu doživjeti orgazam putem masturbacije, stoga to bi trebalo biti moguće i s partnerom. Ali to se nikada nije dogodilo. Prisutnost druge osobe utječe na mene. Ali seks je za mene prešao put od bolnog do podnošljivog (nakon što sam prvi put rodila). To je umanjilo stres oko seksa i uvelike mi ga je poboljšalo", objasnila je Mishaal.

Sada žive život kao i mnogi mladi, zaposleni, roditelji s malenom djecom. I dalje imaju seks, ali nije tako čest. "Ali postoje mnoge stvari uz seks, vrlo sam fizička osoba u pogledu grljenja i ljubljenja, tako da jesmo fizički povezani", objasnila je za Vice.

Profimedia / Ilustracija

"Možda nemamo odnos, ali oralni seks se događa. Postoje načini na koji si možemo pomoći", rekao je Ibrahim.

"U mojoj glavi postoji seksualna bliskost, koju ja još uvijek nemam, nažalost, ni s Ibrahimom ili nekim drugim. Zatim postoje sve druge razine bliskosti, koji postoje u našoj vezi", kazala je. Ono s čime se muči dodatno je i krivnja. "Mislim da bi mogao imati aktivnu vezu s nekime tko inicira ili želi seks. Osjećam se grozno, jer je to jedan aspekt u kojem nisam dobra partnerica", kazala je.

Ibrahim kaže da situacija uvelike djeluje i na njega, jer ne želi nanositi bol svojoj ženi. Uvidio je da su joj pomogli susreti i razgovori sa ženama koje su prošle istu kalvariju, pa čak i razgovor s majkom i sestrom. Misli da se to dogodilo ranije, bilo bi joj drugačije.

"Mnogo toga je rezultat činjenica da nisam o tome ranije razgovarala i što sam nosila sram i krivnju toliko dugo da ona oboji to kako gledaš na seks", kazala je.

Ibrahim je rezolutno rekao kako se nešto takvo nikada neće dogoditi njihovoj kćeri. "Najteži dio u pomirenju s činjenicom da sam prošla rezanje genitalija je to da ono nije spriječilo jednu stvar koju su moji roditelji htjeli. Imala sam veze s nekoliko muškaraca prije braka, a moja odluka da nemam seks, nije imala veze s time što su me izrezali, nego s time kako sam odgojena i u što sam vjerovala. A u braku - koji bi trebao biti sveta povezanost - stvorilo mi je doživotnu muku", zaključila je mlada žena.

muslimani

genitalije

žesnko pitanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter