Morski psi u Jadranu ubili 11 ljudi, jedini preživio Slovenac

Ronio je kod Visa kad je ugledao ralje: 'Bilo je jezivo, oštra peraja prilazila mi je sve bliže i bliže'


Lada Novak Starčević
05.08.2018.17:30
Ronio je kod Visa kad je ugledao ralje: 'Bilo je jezivo, oštra peraja prilazila mi je sve bliže i bliže'
iStock

sažeto

Zanimljivo je da nijedan Hrvat u povijesti nije imao bliski susret s morskim psom


Lada Novak Starčević
05.08.2018.17:30

Slovenac Damjan Pesek bio je desetak metara od obale u uvali Mala Smokva na Visu, s ulovljenim gofom oko pasa. Na brodu u blizini odmarala su se dvojica njegovih prijatelja. Imao je ronilačko odijelo, a u ruci je držao podvodnu pušku. Nešto ga je iznenada udarilo u nogu, a more se zapjenilo od krvi. Ispred sebe je ugledao veliku bijelu psinu.

Vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske iz Bleda tog se listopada 2008. uspio spasiti iz ralja morskog psa. U posljednjih 140 godina velika bijela psina viđena je u Jadranu više od 60 puta.

Slovencu su jedva spasili nogu

Zanimljivo je da nijedan Hrvat u povijesti nije imao bliski susret s morskim psom, oni su do sad u Jadranu isključivo napadali strance. 

Od početka vođenja službenih statistika, odnosno u posljednjih 150 godina, morski psi su kod nas odgovorni za smrt 11 kupača. To su podaci Shark Research Instituta koji takvu vrstu statistike vodi za cijeli svijet.

Slovenac Pesek jedini je u Jadranu preživio susret oči u oči s morskim psom, a otada nije bilo novih incidenata.

Bilo je jezivo. Uhvatio sam ga za škrge i zabio mu strelicu podvodne puške u trbuh. Ranjena psina udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila mi je sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan promatrajući utrku tko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži.

Čim je izvučen na obalu prevezli su ga helikopterom Hrvatske vojske u splitski KBC, a liječnici su mu jedva spasili nogu i život. Kasnije se dugo oporavljao od ozljeda.

CROPIX/arhiva

Prvi zabilježeni napad morskog psa dogodio se 1934. godine u Kraljevici. Velika bijela psina napala je 17-godišnju učenicu Vericu Novak iz Slovenije. Djevojka se oglušila na upozorenja lokalnih ribara koji su ranije vidjeli morskoga psa na tome području i otišla je plivati van označenog kupališta.

Njezino tijelo nikada nije pronađeno, a prema opisima očevidaca stručnjaci su zaključili da je riječ o velikoj bijeloj psini.

Zubi odrasle psine dugi su oko 5 centimetara

U hrvatskom moru obitava 29 morskih pasa vrsta, od kojih su samo dvije potencijalno opasne za čovjeka – psina dugonosa i velika bijela psina.

Zubi odrasle bijele psine dugi su oko 5 cm, nazubljeni su i iznimno oštri. Snaga njegovog ugriza je najmanje 3000 kg/cm2 pa je zato često fatalan.

Zanimljivo je da velika bijela psina gotovo nikada ne napada ljude zbog hrane jer je primijećeno da malo žrtava ima odstranjeno tkivo. Ljudi su im nezanimljivi jer je njihovo meso nemasno u usporedbi s mesom tuljana ili tune.

napad

morski pas

Jadransko more

Damjan Pesek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter