Rušili smo tabue

'Roditelji su me fizički napali kad sam im otkrila svoju tajnu, razmišljala sam o samoubojstvu, no konačno živim ono što jesam'


Robin Mikulić
01.01.2019.17:00
'Roditelji su me fizički napali kad sam im otkrila svoju tajnu, razmišljala sam o samoubojstvu, no konačno živim ono što jesam'
Ranko Šuvar/CROPIX

sažeto

Ove smo godine marljivo radili na tome da razbijemo tabue koji koče naš društveni napredak. U nastavku slijede neke od naših najvažnijih priča


Robin Mikulić
01.01.2019.17:00

Portal 100posto mjesto je na kojem se bez tabua otvaraju čak i one teme koje se rijetko nalaze na vašem dnevnom meniju. Razgovarali smo, tako, s ljudima koji pomiču granice bez obzira na to radi li se o majčinstvu, odgoju, aktivizmu ili podizanju svijesti o muškom genitalnom zdravlju. Mi smo ove godine pokrili sve.

Život u okovima rodne stvarnosti

Ranko Šuvar/CROPIX

Lorena je s nama podijelila svoju priču. Ova hrabra Međimurka rodila se na sjeveru gdje se godinama u tajnosti borila sa svojim rodnim identitetom. Prošla je svašta, ali se i dalje ne predaje.

Odrekli su je se svi, jedva preživljava, ali nikad nije bila sretnija nego kad je konačno postala ono što oduvijek jest, žena. Zanima li vas njezina potresna priča, potražite ju OVDJE.

Placentofagija je stvarna stvar

Naletjeli smo na priču Hrvatice koja opisuje zašto je nakon poroda sačuvala svoju posteljicu. I ne samo da ju je zadržala, ona, baš kao i tisuće drugih žena, vjeruje da konzumacijom svoje placente čini dobro sebi i svom djetetu.

Što o toj, možda nesvakidašnjoj, praksi misle stručnjaci, provjerite OVDJE.

Mama za poželjeti

Tomislav Krišto/Cropix

Ana Marija Šir rođena je Zagrepčanka, klasično obrazovana glazbenica i feministica novog kova. No prije svega ostaloga, ona je jedna krajnje posebna majka. Ne vjeruje da je šiba izašla iz raja, ali zato vjeruje u to da se djecu najbolje odgaja citatima iz Hellraisera.

Zašto pak misli da je njezin posao najbolji na svijetu te zašto joj zbog njega ne treba PornHub provjerite OVDJE.

Najveći zagrebački fakin od svih odvjetnika

damjan tadic / cropix

Ivan Buljan ugledni je zagrebački odvjetnik i poduzetnik. Odrastao je u umjetničkim krugovima, ali ga to nije spriječilo da supotpiše jedan od najpoznatijih Dinamovih navijačkih transparenta ili da kao dragovoljac ode u Domovinski rat.

Nama je ipak bio zanimljiviji zbog ingenioznog izuma koji potpisuje njegova jedinstvena kozmetička firma Ulola, Krema za jaja. I ne dajte se zavarati, nije riječ o ni o kakvoj zaje*anciji, već o hvale vrijednom podvigu čiji je primarni cilj podizanje svijesti o muškim bolestima.

Osim toga, njegova čarobna formula iznimno je blagotvorna, a gdje se sve može koristiti, provjerite OVDJE.

Skrivena povijest Zagreba

Damjan Tadic / CROPIX

Anica Tomić ove je zime u Zagrebu održala aktivističko umjetnički performans naslovljen Usmeni spomenik. Riječ je teatralizaciji ključnih mjesta hrvatske metropole na kojima se odvijala jedna često zabranjivana i prešućivana povijest, ona homoseksualaca.

S njezinom smo ekipom prošetali po zaleđenom Zagrebu i saznali štošta nova, ali najponosniji smo ipak što smo sudjelovali u otvaranju debate o homofobiji u Zagrebu. Zanima vas o čemu govorim i koje biste mjesto trebali zaobilaziti u širokom luku? Kliknite OVDJE.

Četiri priče o abortusu

Cropix/arhiva

Abortus je jedna od u protekloj godini najgorućijih tema u našem društvu. O pobačaju mišljenje ima svatko, a mi smo za vas prikupili četiri potpuno drugačija svjedočanstva žena koje su se tom zahvatu podvrgnule.

Njihove priče i motive koji se iza njih skrivaju, pročitajte OVDJE.

Transfobija je naša stvarnost

facebook

Uzmemo li u obzir zakonski okvir koji regulira prava manjina, pronaći ćemo u njemu manjkavosti, ali možemo reći da je barem diskriminacija u njemu riješena do neke određene mjere. Barem do te da do nje ne bi trebalo nekažnjeno dolaziti.

Priča dečka koji zbog svoje različitosti ne samo da nije mogao pronaći posao, već je zbog nje javno pribijan na zid srama, zasigurno to ne potvrđuje. Pogledajte OVDJE o čemu govorim.

Dinamo

transfobija

ana marija šir

Ivan Buljan

krema za jaja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter