Nema više 'zlato mamino'

Roditelji gube kontrolu nad djetetom u dobi od 13 godina, skrivaju što jedu i piju s kim se druže


100posto
21.08.2018.08:50
Roditelji gube kontrolu nad djetetom u dobi od 13 godina, skrivaju što jedu i piju s kim se druže
Profimedia

sažeto

Oko polovice roditelja nema blagu ideju što i koliko njihova djeca jedu, uz to se brinu jer znaju da je to uglavnom junk


100posto
21.08.2018.08:50

Roditelji polako,a li sigurno gube kontrolu nad svojom djecom oko 13. godine, što se poklapa s pohađanjem viših razreda osnovne škole. Nakon silnih godina nadgledanja svakog njihovog koraka, mame i tate se pitaju što njihov podmladak jede, radi, s kime se druže. Studija u kojoj je sudjelovalo 2000 roditelja pokazala je da čak četvero od 10 brine oko hrane i pića koje konzumira njihovo dijete kada nisu skupa. A 43 posto njih pronalazi omote od nedozvoljenih slatkiša ili fast fooda u dječjoj sobi ili školskoj torbi.

Otprilike toliko roditelja, njih 39 posto, ne zna uvijek s kim se njihovo dijete druži. Više od polovice roditelja svađa se s djecom oko onoga što jedu, govore im da moraju jesti više voća i povrća. To znači da se 63 posto roditelja brine dobivaju li djeca potrebne vitamine i jedu li zdravo piše The Independent.

U ispitivanju su sudjelovali roditelji tinejdžera u dobi od 13 do 18 godina. Čak šest od 10 ispitanih roditelja osjećaju da su izgubili kontrolu nad svojom djecom jer su postala neovisnija. Istraživanje koje je poveo OnePoll.com saznalo je kako 12 posto roditelja nema apsolutno nikakve ideje koliko čokoladica njihovo dijete pojede, a desetina njih nema pojma koliko vrećica čipsa njihov ljubimac sažvače.

Osim nedozvoljenih grickalica, roditelji još manje znaju jesu li njihovi najdraži posegnuli za alkoholom. Samo četiri od 10 roditelja misli da je njihovo dijete probalo alkoholno piće, u stvarnosti 44 posto tinejdžera tvrdi da su probali cugu. S cigaretama je situacija još gora, svaki peti tinejdžer popušio je cigaretu dok 16 posto roditelja sumnja da je to slučaj s njihovim djetetom.

djeca

Roditelji

tinejdžeri

ispitivanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter