Kad odrastemo želimo biti kao one

Reklamiraju votku, donje rublje, obožavaju ih milijuni, ove bake prave su vladarice društvenih mreža


Valerija Bebek
04.07.2018.08:00
Reklamiraju votku, donje rublje, obožavaju ih milijuni, ove bake prave su vladarice društvenih mreža
Instagram

sažeto

Pet žena u trećoj životnoj dobi koje dokazuju kako je starost samo stvar stava, a ne godina


Valerija Bebek
04.07.2018.08:00

Kada se spomenu riječi poput 'influencer', 'Instagram', 'moda', 'ikona stila' na pamet padaju pripadnici milenijalske generacije. Rođeni u osamdesetima i devedesetima, odnosno mlađi ljudi. No internet je dostupan svima, ne samo za gledanje, nego i za aktivno kreiranje sadržaja. Tako njime suvereno vladaju i pripadnici starijih generacija, popularno nazvani 'baby boomeri'. Iako su rjeđe to ne znači da su slabije i manje utjecajne, modne influencerice koje drmaju društvenim mrežama, starije od 60 pokazuju svijetu da u nekim godinama postoji život i to život sa stilom.

Udane ili same, rade ili više ne rade, većina njih su već bake, a na Instagramu imaju horde sljedbenika. Ne zbog svojih savjeta o savršenoj zimnici, nego zbog svog životnog stila i modnog izričaja. One mijenjaju sliku o tome kako bi starost trebala izgledati i kako bi se u starosti trebali osjećati. I u tome što rade doslovno ubijaju društvene mreže i izazivaju divljenje.

Sveučilišna profesorica Lyn Slater (64) predaje na Sveučilištu Fordham u New Yorku, široj javnosti poznata je kao Instagram idol. Prati je na stotine tisuća ljudi koji su oduševljeni njezinim stilom. "Nemam 20. Ne želim ni imati 20, ali sam nevjerojatno cool. To pomislim kada objavljujem sliku", kazala je Lyn piše The Independent. Lyn na svom Instagramu Accidental icon (slučajna ikona) naziva kulturno utjecajnicom, profesoricom, kreatoricom sadržaja, konzultanticom, govornicom i modelom.

 

Back to black. #black #sunglasses #hair #lips #dumbo #silver #leica

A post shared by Accidental Icon (@iconaccidental) on Jun 29, 2018 at 4:14am PDT

"Nećemo biti stare ženice koje sjede u staračkom domu s ljubičastom kosom od ehotona", kazala je Jenny Kee (71). Iako se uz bakice veže štrikanje pulovera, ova se umjetnica bavi dizajniranjem pletenine, i ne smatra se bakicom. "Ako ćemo biti u staračkom domu pušit ćemo svoju marihuanu, jesti svoju zdravu hranu i imati odličan stil", njezin plan za budućnost ne uklapa se u stereotipe. Jer, nekada je njezina generacija provodila seksualnu revoluciju, borila se protiv rata, promijenili su svijet i ljudsku svijest. Neće sada, zbog starosti, to prestati činiti.

Bivša Playboyeva zečica Dorrie Jacobson (83) živi je dokaz da stil i gracioznost nemaju apsolutno nikakve veze s godinama. Odjeća je tu da bi se njome izrazilo samog sebe. Dorrie na svom Instagram profilu Senior Style Bible, reklamira donje rublje i pokazuje kako se oblačiti moderno i s ukusom i u trećoj životnoj dobi. Poziva svoje sljedbenike da odbace predrasude o tome kako bi se žene njezine dobi trebale oblačiti. "Nosite ono što vam se sviđa, 'prikladno za godine' s tim nema nikakve veze", poručuje.

 

At 83, I think it’s safe to say that I’m probably one of the oldest living Playboy Bunnies still tottering around. While not everyone appreciates what the Playboy brand contributed to the women’s movement....for me, launching the first club in Chicago was an incredibly empowering experience. It gave me the confidence to embrace my sexuality at a time when women were criticized for expressing that aspect of themselves. Thanks to the sexual revolution, times have changed. Now 60 years later, I’ve decided to put my bunny ears back on to promote a message about ageism! It’s time to embrace the idea that beauty doesn’t have an expiration date! Older women can be strong, beautiful and sexy, even in their 80s. We may no longer be the embodiment of physical perfection, but that doesn’t mean we should become invisible. Stripping off to my underwear is also my way of chipping away at the negative media messaging that prevents women from feeling celebrated once they begin to age. #agelessstyle #ageisjustanumber #beautyateveryage #oldbroad #lingeriemodel #bodypositivity #agelessbeauty #advancedstyle #seniorstylebible #83andglam

A post shared by Senior Style Bible (@seniorstylebible) on Apr 15, 2018 at 2:14pm PDT

Kako biti pop senzacija u devedesetoj godini zna Baddie Winkle (89), punog imena Helen Ruth Elam Van Winkle, koja je svojim stilom i objavama na Instagramu itekako znala kako podebljati mirovinu. Bilo da nosi šarene džempere, oskudne kupaće kostime ili rozu majicu s natpisom 'Budi drolja, radi što god hoćeš', Van Winkle je stekla kultni status. Slijedi je više milijuna ljudi, a ambasadorica je (čitaj dobro je plaćaju za promociju proizvoda) veliki brendovi za njegu kose, njegu tijela i svjetski poznat proizvođač votke. Da votke. Što ćete vi raditi u svojim devedesetima?

 

A post shared by 🌈BADDiE🍒 (@baddiewinkle) on Mar 11, 2018 at 12:42pm PDT

 

🐁 don’t touch me in my @fashionnova 🕊

A post shared by 🌈BADDiE🍒 (@baddiewinkle) on Feb 26, 2018 at 12:50pm PST

A da se znaju našaliti na svoj račun i igrati sa stereotipima 'matere zanovijetala' pokazuje Lili Hayes (69). Njezin Instagram prepun je videa koje je uglavnom snimio sin, u kojima se šale na vlastiti račun i ne srami se imagea stereotipne židovske majke. Usput Lili pokazuje snažan urbani stil, ima zavidnu kolekciju šilterica, pleše kao da joj je dvadeset, a tako se i izražava.

 

Mom getting ready for Shabbat 😭😭

A post shared by Lili Hayes (@lili_hayes) on May 11, 2018 at 12:28pm PDT

 

NEW YORK!! She’s here!! We’re @extrabutter from now until 3pm!! COME HANG!!

A post shared by Lili Hayes (@lili_hayes) on Dec 26, 2017 at 9:40am PST

moda

Instagram

influencer

starost

bake

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter