Živi bili pa vidjeli

Redoviti odlasci na koncerte mogu vam produljiti život za 10 godina


Valerija Bebek
28.03.2018.12:15
Redoviti odlasci na koncerte mogu vam produljiti život za 10 godina
Reuters

sažeto

Već 20 minuta provedenih na koncertu podiže osjećaj ukupnog blagostanja za 21 posto


Valerija Bebek
28.03.2018.12:15

Još jedna u nizu studija dokazala je vezu između koncerata i dobrobiti za organizam. Novo istraživanje pokazalo je kako redovit odlazak na žive svirke može pomoći da živite dulje.

Zajedničko istraživanje koje je napravio profesor Patrick Fagan sa Sveučilišta Goldsmith i O2, donijelo je iznenađujuće zaključke, piše NME.

Tako tvrde da je već 20 minuta koncerta podiže osjećaj blagostanja za 21 posto. Nadalje, istraživanje je pronašlo vezu između "visoke razine blagostanja i produljenja životnog vijeka za devet godina", tako da slušanje žive glazbe može utjecati na to da živite dulje.

Psihometrijsko testiranje i praćenje srčanog ritma kojima su podvrgnuti sudionici istraživanja pokazali su povećanje osjećaja vlastite vrijednosti za 25 posto, povećanja bliskosti s drugima za 25 posto i mentalne stimulacije za čak 75 posto kada su sudionici bili na gaži.

Ljudi koji odlaze na koncerte bar jednom u dva tjedna najvjerojatnije održavaju “sreću, zadovoljstvo, produktivnost i samopoštovanje na najvišoj razini”.

"Naše je istraživanje pokazalo duboki utjecaj koji koncerti ostavljaju na osjećaj zdravlja, sreće i blagostanja - ako se na njih ide redovito ili svaka dva tjedna. Kada sažmemo sva naša saznanja dolazimo do zaključka da je koncert svakih 14 dana najbolji put za 10 godina dulji život", zaključio je istraživač Patrick Fagan.

koncert

glazba

istraživanje

život

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter