zbogom strahu od ralja

Razvili su materijal 'otporan na morske pse', jesu li krvoločnim psinama dani proždiranja odbrojeni?


100posto
20.11.2019.17:00
Razvili su materijal 'otporan na morske pse', jesu li krvoločnim psinama dani proždiranja odbrojeni?
iStock

sažeto

 Novi materijali otporniji su na ugrize od običnih surferskih odijela - čak i one velike bijele psine 


100posto
20.11.2019.17:00

U Australiji je razvijen nov i revolucionaran materijal koji bi mogao spasiti glavu surferima, roniocima i svim ljubiteljima sportova u vodi koji uz uživanje u valovima moraju voditi brigu i o opasnosti koja vreba iz morskih dubina - morskih pasa.

Novi materijal otporniji je na ugrize morskih pasa?

Naime, ovaj novi materijal za odijela, nazvan 'otpornim na morske pse' ima izuzetno jaka plastična vlakna koja su isprepletena kako bi zubima bilo teže prodrijeti kroz tkaninu. Tim iz Flinders Universityja u Južnoj Australiji testirao je dvije različite vrste tkanina koje su kombinacija vrlo čvrstih, ali laganih vlakna s neoprenskim materijalom koji se koristi za plivačka odijela. Novi materijali otporniji su na ugrize od običnih surferskih odijela - čak i one velike bijele psine - otkrili su istraživači.

Broj slučajeva napada morskih pasa u nekim dijelovima svijeta udvostručen u posljednjih 20 godina

Prema izvještaju International Shark Attack File, u 2018. godini su od 130 prijavljenih incidenata s morskim psima bila 66 neisprovocirana napada morskih pasa, a pet ih je završilo smrtnim slučajem. Godinu dana ranije utvrđeno je da se broj slučajeva napada morskih pasa u nekim dijelovima svijeta udvostručio u posljednjih 20 godina. Znanstvenici kažu da je rizik od napada morskih pasa i dalje nizak, a vjerojatnost se mijenja ovisno o geografskom položaju.

iStock

Potrebno je još istraživanja prije no što uđe u upotrebu

"Potrebno je više snage kako bi se probile nove tkanine, a rezovi koji su napravljeni su manji i plići no oni na standardnim neopren materijalima", rekao je profesor Charlie Huveneers, voditelj istraživačkog tima. Dodaje i kako su rezultati pozitivni, no potrebno je još testiranja kako bi se otkrilo kakva bi potencijalna šteta nastala na ljudskom mesu ispod odijela prije no što bi ga mogli preporučiti za upotrebu na ronilačkim, surferskim i plivačkim odijelima.

"Iako ovaj materijal može smanjiti gubitak krvi nakon ugriza morskog psa, potrebno je još mjerenja kakva bi bila veličina ozlijede na ljudskom mesu", rekao je istraživač.

smrt

morski pas

odijelo

ugriz

newsletter

Prijavite se na Newsletter