Jezivi slučajevi masovnog žrtvovanja djece

Rasporili im utrobe i čupali nokte prije klanja jer je bog zahtijevao suze, a sve zbog straha od klimatskih promjena


100posto
10.09.2019.15:35
Rasporili im utrobe i čupali nokte prije klanja jer je bog zahtijevao suze, a sve zbog straha od klimatskih promjena
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Ljudska vrsta ima dugačku tradiciju žrtvovanja djece u religijske svrhe


100posto
10.09.2019.15:35

Svijet su ovih dana šokirali rezultati arheoloških iskapanja u blizini peruanskog gradića Huanchaco, smještenog na obalama Pacifika, nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Lime. Tamo pronađena masovna grobnica djece ubijene u ritualne svrhe, veća je no što se itko nadao.

Međunarodni tim arheologa u posljednjih godinu i pol iskopao je čak 227 kostura djece u starosti od 5 do 14 godina koja su morala umrijeti kako bi udobrovoljila krvožedna božanstva. Arheolozi nikad prije nisu pronašli ovoliki broj žrtvovane djece na jednom mjestu pa se ovo nalazište smatra se najvećim poprištem masovnog žrtvovanja djece na svijetu.

Srca su im još kucala

Arheolozi su utvrdili da su sva djeca ubijena istog užasnog dana i na jednak način – preciznim horizontalnim rezom oštrim predmetom u područje grudnog koša. Svećenik im je rasporio utrobu i izvadio srce koje je još kucalo u njegovim rukama. Kao da to nije dovoljno, otkriveno je i da su nekoj djeci razdvojena rebra kako bi se svećenici što prije domogli njihovih srca.

Nesretna djeca pripadala su andskoj civilizaciji Čimu koja je vladala Peruom od 10. do 15. stoljeća kada su ih pokorile obližnje Inke. O religiji naroda Čimu zna se malo jer su ostaci njihove umjetnosti iscrtani tajanstvenim simbolima što nije dovoljno da otkrije detalje o njihovim vjerskim običajima. Pronađeno je doduše nekoliko tapiserija koji prikazuju masovna žrtvovanja, no radilo se o ratnim zarobljenicima, a ne djeci.

Žrtvovanu djecu svećenici su za ritual pripremali najmanje šest mjeseci. Dobivali su posebnu hranu i poduku kako da se ponašaju u vrijeme same ceremonije. O njima je svakodnevno vodilo brigu i troje odraslih, muškarac i dvije žene čiji su ostaci također pronađeni na lokaciji, no za razliku od djece, odrasli su usmrćeni udarcima u glavu tupim predmetom.

Na lokaciji su pronađene i kosti mladunčadi ljama koje su žrtvovane uz djecu. Arheolozi su također uočili da su djeca pokopana gledajući prema zapadu i oceanu, a ljame prema istoku i Andama. Metodom datiranja ugljikom utvrđeno je da se masovno žrtvovanje dogodilo 1450. u vrijeme kada su Čima civilizaciju zahvatile klimatske promjene.

Slojevi tla otkrili su arheolozima da su se suočili s El Ninom, periodom teških kiša koje je donijelo prirodno periodično zagrijavanje Tihog oceana. Klimatske promjene devastirale su ekonomiju naroda Čimu. Slatkovodna riba je nestala, usjevi su bili poplavljeni, a na tisuće pripadnika naroda Čimu stradalo je u bujicama. Zbog općeg stanja očaja i beznađa državne su vlasti naredile žrtvovanje djece kako bi bogovima ponudili najveću žrtvu te istovremeno demonstrirali svoju moć narodu i obeshrabrili one koji su razmišljali o pobuni.

Čupali im nokte kako bi plakali prije klanja 

Djeca su tako žrtvovana kako bi umilostivila božanstva povezana s elementom vode, a njihova su trupla okrenuta zapadu i oceanu. Izgleda da ovakva monstruozna žrtva krvoločnim božanstvima nije upalila jer su civilizaciju Čimu, oslabljenu od borbe s klimatskim promjenama vrlo brzo nakon jezivog žrtvovanja pokorile obližnje Inke.

Civilizacija Čimu, dakako, nije jedina koja je masovno ubijala djecu u ritualne svrhe, a kroz ljudsku povijest vodi krvavi trag žrtvovanja djece raznim okrutnim božanstvima.  Zanimljivo, od samih prapočetaka religije postoji i značajan broj onih koji su se žestoko protivili praksi ubijanja ljudskih bića u ritualne svrhe.

Mnoge stare civilizacije imaju povijest žrtvovanja djece, no običaji južnoameričkih naroda prilikom njihova žrtvovanja bili su posebno okrutni jer su djeca masovno ubijana, a u nekim slučajevima su prije žrtvovanja i mučena.

Najsuroviji po tom pitanju bili su Asteci. Tlálocu, bogu kiše i plodnosti svake su godine morali prinositi ljudske žrtve, u protivnom ne bi bilo kiše pa bi im usjevi propali. Na mnogim lokacijama diljem Meksika, pa tako i u sklopu Velike Piramide u Tenochtitlanu. Asteci su svojim bogovima žrtvovali 42, uglavnom muške djece u starosti od šest godina. Tlaloc je zahtijevao da prije žrtvovanja suze djece dotaknu tlo pa su prije samog ritualnog ubojstva svećenici mučili djecu, katkad im čupajući nokte.

Djecu žrtvuju i danas

Inke su bile nešto miroljubivije. Djecu su žrtvovali rijetko, uglavnom prilikom velikih kriza. Taj ritual u njih se zvao qhapaq hucha. Djeca bi dobila udarac tupim predmetom u glavu, a njihova bi tijela ostavili na andskim vrhuncima kao ponudu bogovima. Katkad su djecu omamljenu opojnim pićima ostavljali u nesvijesti na vrhuncima gdje bi vrlo brzo umrla od hipotermije. U slučajevima velikih kriza djecu su žrtvovale i Maje koje su također uglavnom izbjegavale ovu praksu.

Žrtvovanja djece spominju se i u Bibliji. Zlovoljni Jahve zatražio je od Abrahama, praoca Židova da mu žrtvuje svog sina jedinca Izaka, no u zadnjem se trenutku predomislio. Kasnije, u Levitskom zakonikom, takva praksa se zabranjuje i osuđuju se oni koji štuju krvoločnog Moloha, solarno božanstvo kojem su na bliskom istoku žrtvovana prvorođenci. Grci i Rimljani također su osuđivali takvu praksu, no i njihova je mitologija puna bizarnih slučajevima žrtvovanja djece (vidi Tijestova gozba, Medeja).

Na žalost, žrtvovanja djece događaju se i danas. Mnoge afričke zemlje trenutno prolaze kroz pravi revival žrtvovanja djece. Najgora je situacija u Ugandi. BBC je nedavno otkrio da je problem žrtvovanja djece u ovoj centralnoj afričkoj zemlji puno veći nego što vlasti priznaju, a postoje indicije da su u čitavu stvar upleteni i mnogi vladini dužnosnici i imućni poduzetnici. Jezivi slučajevi žrtvovanja djece u ritualne svrhe kako bi se povećala moć i bogatstvo praktikanta takvog rituala zabilježeni su i drugdje u svijetu što je veoma zabrinjavajuće.

arheologija

žrtvovanje djece

newsletter

Prijavite se na Newsletter