VIDEO: Čeka ih strašna sudbina

Rajski otok tone naočigled, stanovnici svake večeri ne znaju hoće li ih probuditi poplava, a uskoro će morati bježati glavom bez obzira


100posto
12.10.2018.11:30
Rajski otok tone naočigled, stanovnici svake večeri ne znaju hoće li ih probuditi poplava, a uskoro će morati bježati glavom bez obzira
iStock

sažeto

Gotovo svaka druga obitelj u zemlji manično sakuplja novac i živi polugladna kako bi imali dovoljno za dan kada će biti prisiljeni otići


100posto
12.10.2018.11:30

Kiribati su otočna država od 33 otoka koja doslovno tone iz dana u dan. Iako je njihov doprinos emisiji stakleničkih plinova zanemariv, Kiribati, koji se sastoje od atola najviše dva metra iznad razine mora, prvi su na udaru posljedica globalnog zatopljenja. Oko 114 tisuća ljudi, koji tamo žive na 20 naseljenih otoka, uskoro će biti izbjeglice.

Dosadašnje zagrijavanje od pola stupnja Celzijusevih pokazalo se kao početak apokalipse za narod radi kojeg postoji i novi termin 'klimatski izbjeglica'.

More sve više prekriva sela i guta sve pred sobom. Na glavnom otoku, koji iz aviona izgleda kao tanka crta tla, postoji samo jedna cesta koja je sve češće poplavljena. Kuće se, doslovno preko noći, nađu okružene morskim plićinama.

Zemlja, koju turisti radi prirodnih ljepota opisuju kao 'raj na zemlji', sada grad betonske blokove koji bi trebali zaustaviti nadiranje mora, ali pogoršavaju eroziju plodnoga tla. Plaže su im, nakon žestokih plima, preplavljene i zakopane ispod naslaga smeća.

Neke su se obitelji, nedovoljno informirane o globalnom zatopljenju i svemu što sa sobom donosi, selile više puta, uvjerene kako će na drugom kraju otoka pronaći mir, no more ih uvijek sustigne.

Gotovo svaka druga obitelj manično sakuplja novac i živi polugladna kako bi imali dovoljno za dan kada će biti prisiljeni odseliti se.

Još 2008. godine tadašnji je predsjednik Anote Tong rekao je kako su prošli točku s koje nema više povratka. "Jako je bolno planirati dan kada više, doslovno, nećemo imati svoji zemlju", rekao je.

iStock

Koliko je situacija zaista ozbiljna pokazuje i to da je Tong 2014. finalizirao kupnju 20 kilometara kvadratnih zemlje na otoku Vanua Levu na Fidžiju. Na tom otoku, udaljenom 2000 kilometara odvit će se egzodus stanovnika kada država bude u potpunosti ispod razine mora, a do tada će tamo uzgajati hranu.

"Sve češće goleme plime i žestoke oluje, poplave praćene sušama, sve je to naša svakodnevica s kojom do sada nismo bili upoznati. Porast razine mora zagađuje naše izvore pitke vode, zemlju čini nenaseljivom jer na njoj više ne može rasti niti kokos, a obrisi naše obale mijenjaju se svaki dan. Kažu nam, vrlo hladnokrvno, kako je možda došlo vrijeme da napustimo naš otok, mjesta gdje su pokopani naši preci i gdje naša djeca imaju dom i identitet", piše Tong u svom komentaru za The Guardian.

globalno zatopljenje

Kiribati

otok koji tone

klimatski izbjeglica

newsletter

Prijavite se na Newsletter