Tko je liječnik koji je napravio GMO djecu?

'Rado ću na sebe primiti sav bijes zbog ovog dostignuća, ali to je budućnost, htjeli mi to ili ne. Osjećam odgovornost da budem prvi'


100posto
07.12.2018.18:00
'Rado ću na sebe primiti sav bijes zbog ovog dostignuća, ali to je budućnost, htjeli mi to ili ne. Osjećam odgovornost da budem prvi'
Robert Belosevic / Arhiva CROPIX

sažeto

He Jiankui 'editirao' je gene nedavno rođenih blizanki Lule i Nane, te ih učinio otpornima na HIV, velike boginje i koleru


100posto
07.12.2018.18:00

Kineski liječnik na YouTube kanalu je prije desetak dana objavio da je prvi put u povijesti uspio stvoriti genetski modificirane bebe, izazvavši zgražanje struke. He Jiankui tvrdi kako je 'editirao' gene dviju djevojčica CRISPR metodom, te ih učinio otpornima na HIV, velike boginje i koleru. Te bi osobine, sada, trebale biti nasljedne, što je prvi takav slučaj u znanosti.

"Rado ću na sebe primiti sav bijes i čuđenje radi ovog znanstvenog dostignuća, ali to je budućnost, htjeli mi to ili ne. Osjećam odgovornost da budem prvi", rekao je nakon što je navodno 'stvorio' dvije GMO blizanke, Lulu i Nanu, čiji roditelji ne žele izaći u javnost.

Najavio kako upravo radi na još jednoj 'potencijalnoj trudnoći' s genetski modificiranim zametkom, ali da je eksperiment tek u početnoj fazi.

Kineske zdravstvene vlasti su izrazile 'veliku zabrinutost' tom viješću i naredile pokrajinskim vlastima da 'smjesta provedu istragu i razjasne cijeli slučaj'. 

Znanstvena zajednica kaže da to nije moralno niti nužno, a liječnik je u međuvremenu nestao, piše u četvrtak South China Morning Post.

Svjetska znanstvena zajednica posljednje tri godine apelira na kineske kolege da ne diraju u ljudski DNK na ovaj način, još otkako su tada po prvi put u laboratoriju uspjeli dobiti ljudske embrije s izmijenjenim DNK, te su objavili da im je kao sljedeći korak cilj na svijet donijeti genetski modificiranu djecu.

Studirao je na američkim sveučilištima Rice i Stanford

He Jiankui je studirao na američkim sveučilištima Rice i Stanford, a prije no što se vratio u kineski Shenzen u sklopu projekta "povratak talenata", na svoje ime otvorio je dvije kompanije koje se bave genetikom i laboratorijskim poslovima.

Njegovo matično kinesko sveučilište Southern University of Science and Technology u Shenzhenu tvrdi kako je on "najozbiljnije prekršio akademske etičke standarde". Njihov glasnogovornik kaže da je na prisilnom godišnjem odmoru od početka ove godine, dok se njegov američki kolega vratio u domovinu. 

Na stranici njegovog fakulteta piše kako je He Jiankui multidisciplinarne akademske i znanstvene pozadine, ali se posvetio CRISPR editiranju gena, bioinformatici i sličnome. Radio je i na tehnologiji koja se bavi sekvenciranjem gena i često je objavljivan u najprestižnijim medicinskim i znanstvenim magazinima poput "Science Translation Medicine" i "Physics Review Letters". 

He je, po struci, prvenstveno fizičar. Na fakultetu je, kažu neki njegovi kolege, bio 'čudo od studenta'.

gmo embrij

He Jiankui

newsletter

Prijavite se na Newsletter