BEBA IZ 14. POKUŠAJA

Radili smo eksperimente, obavili testove, isprobali sve lijekove, zamalo sam odustala, a onda je stiglo naše čudo


Vedrana Sunko
06.08.2019.17:00
Radili smo eksperimente, obavili testove, isprobali sve lijekove, zamalo sam odustala, a onda je stiglo naše čudo
iStock

sažeto

Od 2008. godine Laura je imala čak 13 pobačaja, no biti majka je bio smisao njenog života i zato nije odustajala


Vedrana Sunko
06.08.2019.17:00

Jedanaest trudnoća Laure Worsley se završilo u prvom tromjesečju, a uz to je izgubila i dva dječaka u 17. i 20. tjednu. Nastavili su pokušavati i nakon trinaestog pobačaja dobili su kćer ivy.

Prvi pobačaj je bio 2008. godine, a kad se to dogodilo i treći put Laura i njen suprug Dave iz Velike Britanije su znali da nešto nije u redu.

Otkriveno je da je Laura imala antifosfolipidni sindrom, poremećaj imunološkog sustava, kojeg karakterizira pojačano zgrušavanje krvi i neke od komplikacija u trudnoći kao što su spontani pobačaji, neobjašnjiva smrt ploda i prijevremeni porod.

"Radili smo različite eksperimente, obavili sve testove, isprobali sve lijekove, nadajući se da će nešto pomoći", ispričala je Laura, čije trudnoće nisu napredovale više od nekoliko tjedana.

Iako su dvije trudnoće opstale 12 tjedana, par je ipak izgubio dva dječaka 2015. i 2017. godine.

"Ne znam kako sam se nosila s tim. Dave je bio jak za oboje. To je bilo sve za što sam živjela i razmišljala sam ako ne mogu imati djecu, koji je smisao života", rekla je Laura.

Nakon testiranja placente rezultati su pokazali da je Laura imala i kronični histiocitični intervilozitis (CHI), koji uzrokuje da se tijelo bori protiv trudnoće. 

"Nakon toga nisam više bila sigurna želim li ponovno pokušavati, no moja doktorica mi je rekla kako je pomogla mnogim ženama koje nisu mogle zatrudnjeti. Mislila sam ako postoji i ta jedna mala nada, moramo ponovno pokušati, a tako je mislio i Dave. Rekla sam sebi da je to zadnji pokušaj."

Nakon lijekova za poboljšanje sluznice utrobe, Laura je zatrudnjela po 14. put.

Koristili su steroide kako bi potisnuli Laurin imunološki sistem te kako bi trudnoća mogla napredovati nakon 24 tjedna, kada bebe imaju šansu da prežive. Lijekovi su spriječili zgrušavanje krvi.

Ivy je rođena carskim rezom. Težila je samo 770 grama.

"Dave ju je prvi vidio. Ja sam je prvo vidjela na fotografiji kada sam se probudila. Tek nakon tri tjedna sam je mogla uzeti u naručje. Upozorili su nas da bi Ivy mogla dobiti sepsu, ali ona je nastavila samo napredovati. 

Nakon 11 tjedana u bolnici, Ivy je došla kući.

„Ona je naša beba-čudo“ rekla je Laura za Today „ Ne mogu vjerovati da sam Ivyna majka“.

trudnoća

majčinstvo

porod

bebe

abortus

rođenje

newsletter

Prijavite se na Newsletter