Otac ubijenog Denisa (3) tužit će RH

'Centar za socijalnu skrb u Puli znao je da Chiara nije u mogućnosti niti želi skrbiti o sinu. Mogli su spriječiti tragediju'


Lada Novak Starčević
05.03.2019.17:00
'Centar za socijalnu skrb u Puli znao je da Chiara nije u mogućnosti niti želi skrbiti o sinu. Mogli su spriječiti tragediju'
Privatni album, Cropix/arhiva

sažeto

Četiri socijalne radnice iz pulskog CZSS-a, koje su bile uključene u rad s majkom monstrumom, nakon svega kažnjene su ukorom zbog utvrđenih težih propusta u radu


Lada Novak Starčević
05.03.2019.17:00

U samo dva mjeseca 2019. godine zaredao se niz slučajeva brutalnih napada unutar obitelji koji su zgrozili javnost. U posljednjem, Josip Rođak (54) je prošli tjedan svoje četvero djece bacio s prvog kata kuće s visine od oko šest metara u Pagu. 

Još uvijek je svježe u sjećanju jedno od najstravičnijih ubojstava u hrvatskoj povijesti kada je u svibnju 2017. godine Chiara Pašić (34) u Puli uz pomoć maloljetne prijateljice s jastukom ugušila svog trogodišnjeg sina Denisa

U oba slučaja jasno je da su nadležni Centri za socijalnu skrb napravili propuste.

Naime, tragedije iz Paga i Pule imaju, osim svireposti počinitelja, još jednu poveznicu koja je centrima za socijalnu skrb morala ukazivati da nešto nije u redu – u oba slučaja najstarije dijete nije živjelo u roditeljskom domu. Samo zbog toga bi roditelji, ako s njima živi još djece, morali biti pod stalnim nadzorom Centra, kažu nam stručnjaci. A to očito nije bilo slučaj.

CROPIX/arhiva

Podsjetimo, Chiarina starija kćer živjela je kod njene majke, a kćerka iz prvog braka supruge Josipa Rođaka je na vlastiti prijedlog, nakon jednog u nizu incidenata s njom i očuhom, prebačena u dječji dom. Majka ju tamo navodno nikad nije posjetila, a očuh joj je branio dolazak kući.

Vesna Burčul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb nadležnog za obitelj s Paga nakon stravičnog događaja izjavila je:

"Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem."

Četiri socijalne radnice bez koordinacije

Na slučaju Chiare Pašić u pulskom Centru za socijalnu skrb radile su čak četiri socijalne radnice bez koordinacije, pa je ustanovljeno da djelatnica na novčanim davanjima nije znala da je majka već jednom napustila starije dijete koje odgaja baka, a koja je pak upozoravala da je njezina kći osoba sa psihičkim problemima.

Chiara je čak došla u Centar za socijalnu skrb kako bi zatražila pomoć oko razvoda i ostvarila jednokratnu novčanu pomoć. S njom je tada bio i maleni Denis, a kako su dugo čekali postao je nestrpljiv pa mu je iživcirana majka, usred Centra, pred stručnim djelatnicima i drugim korisnicima, dala po guzi, kako su naveli kasnije očevici.

Svako tjelesno kažnjavanje djeteta u Hrvatskoj je zabranjeno, pa je već činjenica da se majka na to odlučila usred institucije kojoj je jedna od zadaća kontrola roditeljske skrbi trebala biti signal da nešto nije u redu.

I Chiarina majka Rita Rojnić, kod koje živi njezina starija kćer, izjavila je kasnije da je upozoravala pulski centar za socijalnu skrb da njezina kćer ima psihičkih problema. Obraćala se Centru s molbom da maknu dijete od majke. 

Chiara je, naime, od 15. godine imala psihičke probleme, a kao maloljetnica rodila je kćer. Psihičku nestabilnost liječnici su utvrdili više puta. Trebala je otići na psihijatrijsko liječenje no umjesto toga je 2011. godine otišla u Bosnu i Hercegovinu. Potkraj prosinca 2016. vratila se u Pulu s tada dvogodišnjim Denisom čiji je otac Rešid Pašić završio u zatvoru. 

EKSKLUZIVNU ISPOVIJEST DENISOVOG OCA PROČITAJTE OVDJE.

'U Centru su mi govorili da dok policija ne izađe, oni ne mogu ništa napraviti. Evo sad su izašli na teren...', rekla je nakon ubojstva potresena Chiarina majka.

'Centar je morao izdvojiti dijete iz obitelji'

Rešid Pašić, otac nesretnog Denisa, i sam smatra da je bilo velikih propusta u radu CZSS Pula, zbog čega ovih dana planira pokrenuti postupak radi naknade štete protiv RH. 

Razgovarali smo s njegovom odvjetnicom Željkom Čović Latin, koja ga zastupa s kolegom.

"U tijeku je izrada nacrta tužbe koja će se radi mirnog rješenja spora uputiti nadležnom Državnom odvjetništvu sukladno zakonu. Bit će zanimljivo vidjeti držanje države i odluku državnog odvjetništa povodom zahtjeva radi naknade štete u mirnom postupku koji prethodi sudskom postuku.

Mišljenja smo da su propusti CZSS Pula takvog intenziteta da se njihov pravovremenim i zakonitom postupanjem mogla spriječiti ova strašna tragedija jer je CZSS Pula raspolagao informacijom da majka nije u mogućnosti niti želi skrbiti o djetetu. Bili su upoznati sa njezinom dijagnozom kao i informacijom da joj je oduzeto pravo na stanovanje sa starijim djetetom te je dijete povjereno drugoj osobi.

Takva osoba mora imati nadzor nad roditeljskom skrbi koji se mora provoditi intenzivno. S tim da su u konkretnom predmetu postojale okolnosti zbog kojih je CZSS Pula morao izdvojiti dijete iz obitelji te pokrenuti postupak da se majci oduzme pravo na stanovanje s djetetom te dijete povjeri drugoj osobi ili instituciji kao stroža mjera obiteljskopravne zaštite od samog nadzora nad roditeljskom skrbi", rekla nam je Čović Latin.

Privatni album

Četiri socijalne radnice iz pulskog Centra za socijalnu skrb kažnjene su ukorom zbog utvrđenih težih propusta u radu.

Ukor je, prema Pravilniku o pravima i disciplinskoj odgovornosti članova Komore, najblaža mjera propisana za teže povrede u obavljanju djelatnosti socijalnog rada. Osim ukora, Disciplinski sud na raspolaganju ima javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje licence na jedan mjesec do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za rad.

Postupak na Disciplinskom sudu još traje

Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika pravomoćno je krajem 2018. dovršio postupke za tri socijalne radnice, a četvrta je uložila žalbu te je postupak još u tijeku. Jedna od njih je navodno otišla iz Centra, a ostale tri još uvijek tamo rade.

"Ne mogu govoriti o pulskom slučaju dok svi postupci ne budu pravomoćno okončani", rekao nam je Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika na naš upit o odluci Disciplinskog suda.

Ovih dana vidjet će se hoće li na Pagu ravnateljica Centra za socijalnu skrb odgovarati za moguće propuste u svom radu.

U utorak je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru raspravljalo o propustima ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu, zbog bacanja djece kroz balkon na Pagu, predložila resorna ministrica Murganić 'zbog uočenih teških propusta u slučaju', no konačna odluka je odgođena.

Nova sjednica zakazana je za petak, a ravnateljici istječe mandat 16. ožujka. Inače se jedina javila na natječaj za novu ravnateljicu.

'Svoje zadatke i dužnosti sam obavljala odgovorno i savjesno'

Sandra Ventola, vršiteljica dužnosti ravnatelja pulskog Centra za socijalnu skrb u vrijeme stravičnog ubojstva dječaka Denisa, nije odgovorna za propuste, i nakon svega je postala 'prava' ravnateljica. 

Zamolili smo je za komentar cijelog slučaja.

"Stručne radnice odnosno socijalne radnice rade na svojim radnim mjestima i radit će i nadalje. Stručni nadzor obavljala je Komora pa se, vezano uz taj nalaz, obratite Komori, a u vezi nalaza upravnog nadzora kojeg je provelo Ministarstvo, obratite se Ministarstvu. 

Što se tiče moralne odgovornosti, mogu reći da sam svoje zadatke i dužnosti u ta tri i pol mjeseca od mojeg imenovanja za v.d. ravnatelja do trenutka kada se dogodio nemili događaj, obavljala odgovorno i savjesno, kao i nadalje, uostalom".

Usporedbe slučaja Denisa Pašića i posljednjeg užasa u Zadru nije željela komentirati.  

"Ravnateljici CZSS Zadar kao i svim radnicima Centra, naš centar daje podršku", zaključila je Ventola.

ubojstvo

Pag

Centar za socijalnu skrb

Denis Pašić

Rešid Pašić

Chiara Rojnić Pašić

nasilje nad djecom

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter