Ako ste mlađe dijete u obitelji, imamo loše vijesti

Prvorođeni imaju veći kvocijent inteligencije i bolje vještine promišljanja od svoje braće i sestara, a zna se i tko je kriv za to


100posto
17.04.2019.11:10
Prvorođeni imaju veći kvocijent inteligencije i bolje vještine promišljanja od svoje braće i sestara, a zna se i tko je kriv za to
iStock

sažeto

Naši rezultati ukazuju da se promjene u ponašanju i odnosu roditelja prema djeci reflektiraju na razlike u obrazovanju, kaže znanstvenica


100posto
17.04.2019.11:10

Ako ste prvo dijete u obitelji, rezultati istraživanja koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Sydneyju i Edinburghu će vas sigurno razveseliti. Dokazano je da prvorođena djeca imaju veći kvocijent inteligencije i bolje vještine promišljanja od svoje braće i sestara.

Istraživanje je provedeno na 5000 djece, a zaključak je da su prvorođena djeca ostvarila više bodova u različitim testovima, što kasnije dovodi do bolji poslova i viših plaća.

Znanstvenici kažu da se prvi znakovi različitosti mogu uočiti već u dobi od godinu dana, a vjeruju da je to rezultat veće mentalne stimulacije i pažnje koju prvorođena djeca dobivaju od roditelja u odnosu na ostalu djecu.

Zanimljivo je da sva djeca dobivaju jednaku količinu emocionalne podrške i ljubavi od roditelja, no oni više vremena provode jedan na jedan s prvorođenom djecom što utječe na njihove mentalne sposobnosti.

"Naši rezultati ukazuju da se promjene u ponašanju i odnosu roditelja prema djeci reflektiraju na razlike u obrazovanju i rezultate koje ostvaruju na tržištu rada", kaže dr. Ana Nuevo-Chiquero sa Sveučilišta Edinburgh.

Za utjehu mlađima, postoji loša strana ako ste najstarije dijete u obitelji. Prijašnje istraživanje je pokazalo da se prvorođeni debljaju više od svoje mlađe braće i sestara.

istraživanje

obitelj

inteligencija

braća

newsletter

Prijavite se na Newsletter